Quantcast
POLITIX

Εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας αλλά όχι ακόμα νικητής ο Εμμανουέλ Μακρόν

Η δυναμική του Μακρόν και του κόμματός του θα δοκιμαστεί σε ένα μήνα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές


LUBEN CREW · 8 Μαΐου 2017

Με το πολύ υψηλό ποσοστό του 66,01%, (σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας σήμερα στις 02:40 ώρα Ελλάδας), εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κινήματος En Marche!, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ Τρονιέ αμέσως μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών. REUTERS/Benoit Tessier

Η ακροδεξιά Λεπέν που ήταν και η αντίπαλος του Μακρόν στον Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, έως τώρα φαίνεται να συγκεντρώνει το 33,9% των ψήφων. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα παραδώσει τα καθήκοντά του στον Μακρόν στις 14 Μαΐου, κάνοντας έτσι το 39χρονο Μακρόν τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι ψηφοφόροι είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στα πολιτικά οράματα της εθνικιστικής ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν και του κεντρώου, οικονομικά φιλελεύθερου και ευρωπαϊστή πρώην τραπεζίτη Μακρόν και απ’ ό,τι φαίνεται διάλεξαν με μεγάλη διαφορά τον Μακρόν. Ο ίδιος, στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε για την εσωτερική ασφάλεια και τη διασφάλιση της διεθνούς πορείας της Γαλλίας.

Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, τα ζωτικά της συμφέροντα, την εικόνα της. Θα δεσμευθώ ενώπιόν σας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, είναι ο πολιτισμός μας που διακυβεύεβεται, ο τρόπος μας να είμαστε ελεύθεροι. Απευθύνω στα έθνη του κόσμου τον χαιρετισμό της αδερφικής Γαλλίας. (…) Αγαπητοί συμπολίτες, μία νέα σελίδα στην μακρά ιστορία μας ανοίγει απόψε. Θέλω να είναι εκείνη της ελπίδας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης (…) Λέω σε όλους ότι η Γαλλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας στο έδαφός της, όπως και στη διεθνή δράση. Όσο και να διαρκέσει η μάχη, θα την οδηγήσουμε. Θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου ενάντια στο διαχωρισμό που μας χτυπά. Αγαπώντας τη Γαλλία, θα υπηρετήσω με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο όνομά σας. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία

Ωστόσο, παρά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές, οι δυσκολίες βρίσκονται ακόμα μπροστά του, μιας και το En Marche, το πολιτικό κίνημα που ίδρυσε ο Μακρόν μόλις το 2016, θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου. Το En Marche, ως νέο κόμμα, αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε έναν εκλεγμένο βουλευτή, και προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του, ο Μακρόν θα πρέπει να έχει μια σκληρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε να μην τεθεί στο περιθώριο από μια εχρθική προς αυτόν Εθνοσυνέλευση. Αν δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, δεν θα μπορέσει να διορίσει πρωθυπουργό της αρεσκείας του με κίνδυνο να καταλήξει ένας πρόεδρος διακοσμητικός.

 

Η μάχη των βουλευτικών εκλογών προβλέπεται αρκετά δύσκολη. Σε αντίθεση με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου σχεδόν όλα τα κόμματα ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να καταψηφίσουν την Λεπέν, οι αντίπαλοι του Μακρόν θα κάνουν τα πάντα για να τον νικήσουν, με τους Σοσιαλιστές να δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και τους Ρεπουμπλικανούς να επιδιώκουν να πάρουν εκδίκηση για μια χαμένη προεδρία που θεωρούσαν δική τους.

Ωστόσο μια δημοσκόπηση της OpinionWay-SLPV Analytics για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos για τις βουλευτικές εκλογές δείχνει ότι το En Marche! («Εμπρός») του Μακρόν μπορεί να κερδίσει 249-286 έδρες στο γαλλικό κοινοβούλιο. Η κεντροδεξιά αποσπά 200-210 έδρες, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν 15-25 έδρες και οι Σοσιαλιστές 28-43 έδρες. Ο Εμανουέλ Μκρόν  μπορεί να βασιστεί στον στρατό των 250 χιλιάδων εθελοντών του En Marche και σ’ έναν μικρό πυρήνα αρχάριων, κατά κύριο λόγο, στην πολιτική. Και ενώ είναι σίγουρο πως η άνετη επικράτηση του Μακρόν θα τον ενισχύσει σημαντικά, για ένα σχεδόν κόμμα που μετράει λίγο περισσότερο από έναν χρόνο ζωής, η κατάκτηση του Κοινοβουλίου αποτελεί έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Το διακύβευμα είναι μεγάλο.

 

Σε πέντε εβδομάδες θα φανεί εάν το ουρανοκατέβατο και νεογέννητο κόμμα του Μακρόν θα καταφέρει να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσει να ασκήσει την πολιτική της ατζέντας του. Μετά από μια νίκη που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό ως καταψήφιση της ακροδεξιάς παρά ως στήριξη του En Marche, μένει να φανεί εάν αυτή η νίκη του Μακρόν θα κρατήσει για πολύ.

Πηγή: εδώ, εδώ κι εδώ

Best of internet