Quantcast
POLITIX

Λεπέν και Μακρόν για το 2ο γύρο: Συντριβή για τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας ο 1ος γύρος των προεδρικών εκλογών

Για πρώτη φορά μετά από καιρό οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Σοσιαλιστές δε θα έχουν υποψήφιο για την προεδρία


THE NEWSROOM · 24 Απριλίου 2017

Αναμενόμενα αλλά σημαντικά ταυτόχρονα ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν απέσπασαν τη δεύτερη θέση και την πρωτιά αντίστοιχα, με ποσοστά 21,53% και 23.75%, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν ψηφίστηκε από 19,91% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν από το 19,64%, τρίτοι και τέταρτοι αντίστοιχα.

Η συνέχεια τώρα θα είναι στο δεύτερο γύρω, σε έναν αγώνα αποκλειστικά ανάμεσα στον Μακρόν και στη Λεπέν. Οι ψηφοφόροι τώρα θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στα πολιτικά οράματα της εθνικιστικής ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν και του κεντρώου, οικονομικά φιλελεύθερου και ευρωπαϊστή πρώην τραπεζίτη Μακρόν.

Δεν είναι τυχαία η φράση του Μακρόν, ο οποίος δήλωσε στους ψηφοφόρους του πως «Άκουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή… θα μεταφέρω τη φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», αλλά έριξε και μια σαφή σπόντα προς την πλευρά της Λεπέν:

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών»

Ο Μακρόν δήλωσε ακόμη πως θα ήθελε να συγκροτήσει πλειοψηφία (αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει ανανεώνοντας τα πρόσωπα στο πλευρό του. Είναι κατανοητό, καθώς οι μεγάλοι ηττημένοι είναι τα για δεκαετίες δύο μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Σοσιαλιστές, συνετρίβησαν επί της ουσίας με τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται σε σχέση με λίγα χρόνια, ενώ από το 1981 είχε να υπάρξει μη συμμετοχή υποψηφίου από τα δύο κόμματα στις προεδρικές εκλογές :

Ο δε υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Χαμόν κέρδισε ποσοστό 6%, τουλάχιστον για το κόμμα του νυν Προέδρου Φρανσουά ΟλάντAπό την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και ζήτησε από τους Γάλλους να συνεχίσουν τη στήριξή τους και στο δεύτερο γύρο:

«Με ταπεινότητα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο προεδρικό Μέγαρο έχει γίνει. Έχω μεγάλη ευθύνη για την ενότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του γαλλικού έθνους. Μιλάμε για πράξη γενναιότητας.

Το σύστημα, με όλα τα μέσα, προσπάθησε να έχει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία. Επιτέλους θα έχουμε τη δική μας φωνή. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η παγκοσμιοποίηση. Είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία των εθνικών συνόρων, έχετε επιλογή να αλλάξετε τα πάντα. Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες.

Είμαι η υποψήφια του λαού. Καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπερασπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία»

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε βρίσκεται στο πλευρό της Λεπέν, καθώς εκτός από συγχαρητήρια, ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε και την ευχή της καλής επιτυχίας στο δεύτερο γύρο από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μάρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Μακρόν είχε ήδη πάρει το “χρίσμα” του υποψήφιου που στηρίζει το Βερολίνο από πριν τις προεδρικές εκλογές.

Είναι λογικό, καθώς οι θέσεις του Εθνικού Μετώπου (προστατευτισμός, επιστροφή των εθνικών συνόρων και αποχώρηση από το ευρώ) είναι αντιθετικές στις φιλοευρωπαϊκές ιδέες του Μακρόν, που στα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας απαντά με επιμονή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Το δε χάσμα των απόψεων αποτυπώθηκε με σαφή τρόπο στον εκλογικό “χάρτη” της χώρας, με τα μεγάλα και οικονομικά εύρωστα αστικά κέντρα (Παρίσι, Μπορντό, Ναντ, Τουλούζη, Ρεν) να ψηφίζουν το φιλοευρωπαϊστή Μακρόν, ενώ η περιφέρεια με την υψηλή ανεργία και τα έντονα οικονομικά προβλήματα να στρέφει τη στήριξη της προς τη Μαρίν Λεπέν και την αντιμεταναστευτική και αντίΕΕ ατζέντα της, όπως δείχνει το γραφικό των New York Times.

Παρά το μικρό προβάδισμα του Μακρόν στον α’ γύρο, είναι άγνωστο πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι στο β’ γύρο στο δίλημμα μεταξύ αυτού και της Λεπέν. Παρά την επικράτηση του Ζακ Σιράκ επί του πατέρα Λεπέν το 2002, η Γαλλία του 2017 είναι κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά μια διαφορετική κατάσταση.

Από τους τρεις άλλους κύριους υποψήφιους (ήταν 11 συνολικά), οι δύο εκ των τριών πήραν θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι Μπενουά Αμόν και Φρανσουά Φιγιόν των Σοσιαλιστών δήλωσαν και επίσημα τη στήριξη τους, ενώ ο αριστερός υποψήφιος Ζαν Λικ Μελανσόν αρνήθηκε να το κάνει και κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

(πηγή)

 

 

 

 

Best of internet