Quantcast
POLITIX

Η Βρετανία μας αποχαιρετά από την ΕΕ: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την αποχώρηση της εβδομάδας

Αντίο κι ευχαριστούμε για το τσάι


Όπως λένε και στα αθλητικά, έπεσαν οι υπογραφές: Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έβαλε τη τζίφρα χτες στο βράδυ στο γράμμα προς τις Βρυξέλλες με το οποίο η Βρετανία θα την κάνει από την ΕΕ. Η στιγμή αποθανατίστηκε με φωτογραφία της υπογραφής που δόθηκε στη δημοσιότητα, για να έχει κάτι η ΕΕ να θυμάται τους Βρετανούς με τους οποίους ήταν μαζί από το 1973.

Η Μέι, η οποία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να γίνει πράξη η αποχώρηση ήταν μάλιστα αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε μετά την αναμπουμπούλα του δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Κάμερον. Τώρα έχει δυο χρόνια μπροστά της για να τα βρει με την ΕΕ για τους όρους του χωρισμού, μέχρι το τέλος του 2018 ή αρχές του 2019 χοντρικά.

Πως θα γίνει η φάση

Καταρχήν η επιστολή θα παραδoθεί στον Ντόναλντ Τουσκ που είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αφού αυτός τη διαβάσει, μέσα σε δυο μέρες θα στείλει στα 27 κράτη μέλη ένα προσχέδιο με το πως θα πάει η διαπραγμάτευση και στις 29 Απριλίου θα γίνει Σύνοδος, όπου οι πρεσβευτές των 27 θα βρεθούν για να συζητήσουν.

Επειδή η φάση προμηνύεται περίπλοκη, χτες η Τερέζα Μέι μίλησε στο τηλέφωνο με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Άγγελα Μέρκελ για να τους πει τα βασικά. Προφανώς όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, «Συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της», όπως η ίδια στην ομιλία της προς τους Βρετανούς βουλευτές.

Είπε επίσης κι αυτά σήμερα:

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε»

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου — νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους και ναι, και τους ευρωπαίου πολίτες που έχουν κάνει σπίτι τους αυτήν την χώρα»,

«Θέλουμε να ζήσουμε σε μία Βρετανία πραγματικά παγκόσμια που βγαίνει από την ΕΕ και οικοδομεί σχέσεις με τους παλιούς και τους νέους συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο»

Το διαζύγιο δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση

H φάση πάντως προμηνύεται ζόρικη, καθώς η Βρετανία μπορεί να είναι μεν η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά το επόμενο διάστημα θα έχει να διαχειριστεί την εσωτερική της ενότητα (η οποία δεν είναι δεδομένη όπως φάνηκε από το δημοψήφισμα), το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας που αποφασίστηκε και ταυτόχρονα να κάνει τη νέα συμφωνία με τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ για οικονομία, εμπόριο, ασφάλεια κλπ.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή: Στα χαρτιά η Βρετανία υποτίθεται ότι θα συνεχίσει να είναι πολύ προσβάσιμη στις ευρωπαϊκές αγορές όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά θέλει και να κάνει και νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ένα άλλο δύσκολο ζήτημα είναι η ελεύθερη μετανάστευση από τις χώρες της ΕΕ, η οποία θα περιοριστεί, άγνωστο ακόμη πόσο.

Είναι το κόστος είναι η ρίζα του προβλήματος;

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit ήταν ότι η ΕΕ κοστίζει πάρα πολλά στη Βρετανία (τα δεύτερα πιο πολλά μετά τη Βρετανία, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ποσό των 350 εκατομμυρίων λιρών τη βδομάδα για να δείξουν πόσα ξοδεύει η χώρα τους για την ένωση, αν και τα λεφτά αυτά δεν περιλαμβάνουν ούτε τις εκπτώσεις, ούτε όσα παίρνει η χώρα από τα ταμεία της κοινότητας. Όπως είπε και η βρετανή πρωθυπουργός, «Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι έκαναν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να δίνουν στην ΕΕ αυτό το τεράστιο ποσό κάθε χρόνο».

Οι Βρετανοί έχουν ήδη αποφασίσει μετά από σχετική μελέτη πως μετά την αποχώρηση δεν θα έχουν πια καμιά οικονομική υποχρέωση προς την ΕΕ. Από αυτό εξαιρούνται τα ποσά που οφείλονται για τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέχρι και το 2020, όπου η Βρετανία θα συμμετέχει κανονικά και τα ποσά που θα πάνε για τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων της εργαζομένων στην ΕΕ, ενώ προφανώς όλα αυτά θα συζητηθούν ξανά πολύ σκληρά στο μεγάλο παζάρι που θα είναι οι όροι της αποχώρησης.

To κλίμα στη Βρετανία πάντως σίγουρα δεν είναι για ενότητα

Aυτό είναι ήδη γνωστό, από το θυελλώδες κλίμα διαφωνίας που διαφαινόταν στη Βρετανία από την περίοδο πριν την υπερψήφιση του Brexit με ποσοστό 52% στις 23 Ιουνίου του 2016. Μια ατμόσφαιρα διαφωνίας που μπορεί να θύμιζε και την αντίστοιχη για το δημοψήφισμ.α του 2015 στη χώρα μας, αλλά με τα ποσοστά να είναι ακόμη πιο μοιρασμένα στη Βρετανία (το ΟΧΙ είχε πάρει σχεδόν 63%).

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα εξώφυλλα των εφημερίδων: Ανησυχία φαίνεται να υπάρχει στις πιο ενημερωτικές εφημερίδες με τα πρωτοσέλιδα των Times και του Guardian να είναι «Τα μάτια της Ιστορίας μας κοιτούν» και «Ενα άλμα προς το άγνωστο» αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, στα κουτσομπολίστικα ταμπλόιντ φαίνεται να υπάρχει πολύ κέφι με τα εξώφυλλα της Daily Mirror, της Daily Mail και της Sun να είναι με την ίδια σειρά «Αγαπητή ΕΕ, είναι ώρα να φύγουμε», «Ελευθερία» και «Ντόβερ και έξω» (αναφέρεται στα γνωστά βράχια του Ντόβερ).

Ό,τι και να γίνει πάντως θα έχουν τσάι και αγγλικό πρωτάθλημα.

(Πηγές: 1,2,3,4)

 

 

Best of internet