Quantcast
POLITIX

Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις σχετικά με το μπάχαλο Τουρκίας – Ολλανδίας και τι σημαίνει για τη συμφωνία στο προσφυγικό

Ολλανδικές εκλογές, Τούρκικο δημοψήφισμα και κρυφές δεσμεύσεις της ΕΕ προς την Άγκυρα


LUBEN CREW · 15 Μαρτίου 2017

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ειδικά υπό το φως των σημερινών εκλογών στην Ολλανδία, αλλά και του επικείμενου δημοψηφίσματος του Ερντογάν για τη συνταγματική αλλαγή στην Τουρκία.

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρουτ

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο Τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. Μετά τα περιστατικά του Σαββάτου η Τουρκία επέβαλλε διπλωματικές κυρώσεις στην Ολλανδία, ενώ τώρα η Άγκυρα απειλεί και με οικονομικά μέτρα κατά της Χάγης.

Αφού η Τουρκία χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας και κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες», τώρα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, ΕΛΚ και Σοσιαλιστών, τάχθηκαν υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα «απολυταρχικό καθεστώς» με το οποίο η Ευρώπη δεν μπορεί να διαπραγματεύεται.

Επιπλέον ο Τσαβούσογλου έστειλε νέα προειδοποίηση στις Βρυξέλλες, για πιθανή κατάργηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Άγκυρα με την ΕΕ για τους πρόσφυγες. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών οποίος διεμήνυσε ότι εάν δεν προχωρήσει το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Πρόκειται για πάγια απειλή της Άγκυρας από το φθινόπωρο, η οποία όμως επαναλαμβάνεται από διάφορους υπουργούς της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, μετά από τη νέα ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Αν δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας, θα πάρουμε τα μέτρα μας σχετικά με τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Αυτή περιελάμβανε τη μετανάστευση, την επανεισδοχή και την απελευθέρωση της βίζας. Έχουμε σεβαστεί κάθε μία από αυτές και αν η Ευρώπη δεν καταργήσει τη βίζα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει από την πλευρά μας. (…) Η ΕΕ μας κρατά σε αναμονή για το θέμα. Αλλά η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια. Και οι πολίτες μας έχουν προσδοκίες για αυτό το ζήτημα. Αν δεν προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας, θα πάρουμε τα μέτρα μας σχετικά με τη συμφωνία.

Όπως διαβάζουμε εδώ, η Γερμανία υποστηρίζει ότι η Τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα, ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την επέκταση των εξουσιών του αρχηγού του κράτους. Οι τελευταίες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την τουρκική εξουσία «είναι παράλογες» και «δεν έχουν παρά έναν στόχο, να μπει η Τουρκία σε θέση θύματος για να προκαλέσει μια κίνηση αλληλεγγύης μεταξύ αυτών που εμφανίζονται ίσως επικριτικοί» αναφορικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Μια εξήγηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στη Χάγη και στο Βερολίνο μπορεί να είναι η πρόθεση της δημιουργίας εξωτερικών εχθρών ώστε να συσπειρωθεί η εθνικιστική βάση της Τουρκίας εν όψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος. Μια άλλη εξήγηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας όμως ίσως βρίσκεται στην πληροφορία που δημοσιεύει η η γερμανική Die Welt, ότι δηλαδή η Ολλανδία και Γερμανία είχαν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην Αγκυρα, εν αγνοία των υπολοίπων εταίρων τους:

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, η χώρα του οποίου προήδρευε τότε στην ΕΕ, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη προσφυγική συμφωνία είχαν δώσει στην Τουρκία συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η ΕΕ θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία», αναφέρεται στο άρθρο. «Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Νταβούτογλου και τον Ρούτε παρουσιάστηκε την επόμενη μέρα στο Συμβούλιο Κορυφής αιφνιδιαστικά ως τουρκική πρόταση. Οι 28 ενέκριναν το τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου υιοθετώντας τη συμφωνία για “ανθρωπιστικούς λόγους”.

Παράλληλα, οι Ολλανδοί θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες υποδεικνύουν πτώση του ισλαμοφοβικού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, αφού το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς. Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι το πρελούδιο για μια σούπερ-εκλογική χρονιά στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η Die Welt και Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τον τόνο των επόμενων εβδομάδων και μηνών στην Ευρώπη.

Μεγάλο ποσοστό των Ολλανδών παραμένει αναποφάσιστο, ενώ η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε γύρω από ζητήματα ταυτότητας αλλά και από την πρόσφατη και εν εξελίξει διπλωματική κρίση με την Τουρκία, καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα βαρόμετρο του λαϊκισμού πριν από παρόμοιες εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αλλού στην Ευρώπη.

 

Best of internet