Quantcast
POLITIX

Όταν η τηλεόρασή σου σε παρακολουθεί: Oι αποκαλύψεις των Wikileaks για τους χάκερς της CIA είναι η δικαίωση των συνωμοσιολόγων

Ιphone, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα μπορεί όλα να δουλεύουν για τη CIA


felix · 9 Μαρτίου 2017

Mια πραγματική βόμβα, βγαλμένη από τις πιο δυστοπικές sci-fi του Philip Dick και του William Gibson έβγαλε στη φόρα το πρωί της Τρίτης το Wikileaks. Με το κωδικό όνομα «Vault 7», 8,761 απόρρητα έγγραφα της CIA, της διαβόητης υπηρεσίας κατασκοπίας των ΗΠΑ βγήκαν στη φόρα (το Wikileaks τα είχε μεταβιβάσει προκαταβολικά στα έντυπα Der Spiegel της Γερμανίας και La Republica της Ιταλίας )και κάνουν ξεκάθαρο πως οι χάκερς στην υπηρεσία των ΗΠΑ μπορούσαν να φτάσουν πολύ μακρύτερα απ’ότι πίστευε κανείς.

Επιβεβαιώνοντας κάτι που μέχρι στιγμής ακουγόταν μόνο σε εκπομπές συνωμοσιολόγων ή σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το πακέτο των εγγράφων (που είναι η μεγαλύτερη σε όγκο διαρροή που έχει γίνει ποτέ για την υπηρεσία) αποδεικνύει πως η CIA είχε αναπτύξει ολόκληρη βιβλιοθήκη με κυβερνοεργαλεία όπως ιούς, trojans και zero day exploits, των οποίων ο στόχος ήταν να προσβάλλουν, να παραβιάζουν και να πλήττουν μια πλατιά γκάμα από ηλεκτρονικές συσκευές. Μέσα σε αυτές τηλεοράσεις, routers, υπολογιστές και τάμπλετ με Windows ή Linux αλλά και smartphone που λειτουργούν με Android ή iOS, ενώ η CIA φαινόταν να ψάχνεται και με το χακάρισμα αυτοκινήτων, κάτι το οποίο ενώ πραγματικά δίνει νέες διαστάσεις στη συνωμοσιολογία, έχει όντως συμβεί.

Η ίδια η υπηρεσία με ανακοίνωσή της αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στην αυθεντικότητα των εγγράφων του Vault 7, χωρίς να την αρνηθεί κιόλας, αλλά φαίνονται να είναι αυθεντικά δεδομένου ότι το FBI ήδη ετοιμάζει έρευνα για να εντοπίσει (και να ασκήσει δίωξη φυσικά) την πηγή της διαρροής, ενώ εξπέρ του συγκεκριμένου πεδίου όπως ο David Kennedy, CEO της TrustedSec που είχε εργαστεί για την NSA και το Σώμα των Πεζοναυτών συνηγορούν στο ότι τα έγγραφα είναι αληθινά. Οποιαδήποτε ένσταση κι αν έχει υπάρξει έτσι κι αλλιώς για τα  WikiLeaks του Julian Assange, οι δημοσιεύσεις τους μέχρι στιγμής ήταν όλες έγκυρες και το περιεχόμενό τους αυθεντικό, ενώ το ίδιο εξέφρασε στο Twitter και ο πασίγνωστος whistleblower Εdward Snowden:

Ήδη έχει καταγραφεί πως στο στόχαστρο είχαν μπει συσκευές των εταιρειών Samsung, HTC και Sony για τα σχετικά προγράμματα whatsapp, Signal, Telegram και Weib, ενώ μια συγκεκριμένη ειδική μονάδα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ασχολούνταν συγκεκριμένα με τα iPhone και iPad έτσι ώστε να ξεκλειδωθούν τα δεδομένα θέσης μέσω GPS, η κάμερα και τα μηνύματα. Οι τηλεοράσεις F8000 της Samsung είχαν χακαριστεί με τέτοιο τρόπο μάλιστα ώστε να καταγράφουν ηχητικά δεδομένα όσο είναι κλειστές, τα οποία όταν η τηλεόραση θα άνοιγε να στέλνονταν στη CIA!

Τα hacks που βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη της υπηρεσίας φαίνονται να προέρχονται από δουλειά της ίδιας της CIA, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ αλλά και της NSA. Μάλιστα, ένα από τα αρχεία δείχνει τον τρόπο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία έτσι ώστε να αποκρύπτει την προέλευση των επιθέσεων που έκαναν οι χάκερς της, έτσι ώστε όχι απλά τα ίχνη που μένουν να μην οδηγούν πίσω στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και να υποδεικνύουν άλλες χώρες ή τρίτες ομάδες ως υπαίτιους των επιθέσεων.

 

Αποκαλύπτεται ακόμη πως ένα προξενείο των ΗΠΑ στην Ευρώπη χρησιμοποιούνταν ως βάση για τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις της CIA. Όπως δείχνουν όλα, μέσα στο αμερικάνικο προξενείο στη Φρανκφούρτη εργάζονται κανονικά οι χάκερς της υπηρεσίας, με διαβατήρια που τους έχει δώσει το State Department.

Η ζημιά όπως φαίνεται είναι ήδη πολύ μεγάλη για τη CIA, η οποία πάει πολύ πίσω στο ηλεκτρονικό της οπλοστάσιο. Στο νομικό κομμάτι, σύμφωνα με το καταστατικό της υπηρεσίας, απαγορεύεται να επιχειρεί στο έδαφος των ΗΠΑ και άρα αρκεί να μην κατασκοπεύει τους πολίτες της χώρας της για να είνα νόμιμη, σύμφωνα με τα Wikileaks όμως, η διαρροή έγινε από τεχνικό εργαζόμενο στα συγκεκριμένα προγράμματα, ο οποίος ήταν “προβληματισμένος” με τις δυνατότητες που έχει αποκτήσει η υπηρεσία, οι οποίες θα της έδιναν τη δυνατότητα να τις στρέφει ενάντια στην ιδιωτικότητα των πολιτών που υποτίθεται πως υπηρετεί, ενώ ειδικοί στον ίδιο χώρο εκφράζουν μια άλλη ανησυχία: αν η CIA έχει χάσει τον έλεγχο του ηλεκτρονικού της οπλοστασίου και σε ποιανού τα χέρια έχει καταλήξει αυτό.

 

 

 

Best of internet