Quantcast
POLITIX

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια ο Σημίτης μας έβγαλε οριστικά από τη δραχμή

Ναι, τα σημερινά δεκαπεντάχρονα δεν έχουν ζήσει καθόλου τα πεντοχίλιαρα


LUBEN CREW · 1 Μαρτίου 2017

Μπήκε ένδοξα και ηλιόλουστα ο Μάρτης του 2017, αγαπητοί φίλοι, και είναι η πλέον κατάλληλη αφορμή για να σας θυμίσουμε ότι τα σημερινά δεκαπεντάχρονα δεν έχουν προλάβει καθόλου μα καθόλου τη Δραχμή. Σαν σήμερα, πριν από 15 ολόκληρα χρόνια, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα σάλτο μορτάλε μακροβούτι  προς την ευρωζώνη και από τα μεσάνυχτα της 1η Μαρτίου του 2002 η χρήση της δραχμής σταμάτησε οριστικά κάνοντας μοναδικό νόμισμα το Ευρώ.

Ο Κώστας ο Σημίτης δήλωνε τότε σε κλίμα εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ:
Το ευρώ είναι η σταθερή αφετηρία για την εδραίωση της ισχυρής και υπερήφανης Ελλάδας, μιας Ελλάδας που δεν μελαγχολεί, δεν παραιτείται, δεν μεμψιμοιρεί, αλλά επιμένει, προσπαθεί, πετυχαίνει και η εικόνα του φτωχού συγγενή δίνει πλέον τη θέση της στην εικόνα μιας χώρας που πιστεύει στον εαυτό της.

 Με τις τσέπες ακόμα εξοπλισμένες με πορτοφολάκια για τα φρεσκοκομμένα νομίσματα ευρώ και με βλέμμα αισιοδοξίας, η Ελλάδα άφησε πίσω της τη δραχμή. Όπως αναφέρει άρθρο του in.gr από την 1η Μαρτίου του 2002:

Λήξη της παράλληλης κυκλοφορίας της δραχμής και του ευρώ
Την περασμένη νύκτα η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία εγκατέλειψαν επίσης οριστικά τα εθνικά τους νομίσματα. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Γαλλία είχαν θέσει τέρμα στην περίοδο της παράλληλης κυκλοφορίας. (…) Τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία, σχετικά με μία ενδεχόμενη υποδοχή τους στην οικογένεια του ευρώ.

Φλασφόργουαρντ 15 χρόνια αργότερα, η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πορεία της Ελλάδας στο Ευρώ κάθε άλλο παρά λαμπρή ήταν μέσα στην ευρωζώνη, αλλά δεν πειράζει, αγαπητοί φίλοι, του χρόνου να είμαστε καλά να γιορτάσουμε τα sweet sixteen.

Best of internet