Quantcast
ORIGINALS

40 χρόνια ΟΝΝΕΔ: Η εποποιία του #Logo31

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.


Commandante Salatista · 8 Φεβρουαρίου 2013

logo31vintage

Έχετε ακούσει για το έπος του #Logo31; Για τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη φάρσα στην έως τώρα ιστορία του ελληνικού διαδικτύου; Για εκείνες τις αποφράδες ημέρες και νύχτες του Οκτωβρίου του 2010, όταν το ελληνικό twitter αποφάσισε να τρολλάρει δίχως έλεος την ΟΝΝΕΔ;

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή…

Ο διαγωνισμος

Βρισκόμαστε στο έτος 2010. Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τις εκλογές, η δυναμική της στη μαθητική και φοιτητική νεολαία έχει πάρει τον κατήφορο -είδες τι μπορεί να σου κάνει η δολοφονία ενός 15χρονου;- και οι υπεύθυνοι της ΟΝΝΕΔ έχουν αποφασίσει να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιστροφή του κλίματος: να αλλάξουν λογότυπο.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, λοιπόν, η ΟΝΝΕΔ προκηρύσσει ανοιχτό online διαγωνισμό προς αναζήτηση του νέου λογοτύπου που θα αποτυπώνει το ήθος, το επίπεδο και τη δυναμική της νεολαίας της μεγάλης δεξιάς παράταξης. Ο διαγωνισμός έχει ως εξής: οι υποψηφιότητες αναρτούνται στο site της ΟΝΝΕΔ, οι επισκέπτες ψηφίζουν τα λογότυπα που τους αρέσουν, και τελικά τα τρία λογότυπα με τα περισσότερα likes περνούν στην τελική φάση, όπου μία επιτροπή θα επιλέξει το ένα εξ αυτών ως επίσημο λογότυπο της παράταξης. Το έπαθλο του νικητή είναι ένα MacBook Pro και οι όροι συμμετοχής δεν αποκλείουν κανέναν. Έτσι πολλοί σκέφτονται: “Γιατί να μην προσπαθήσω; Τι έχω να χάσω;”.

Πόσο αφελείς…

Οι συγκυριες

Όπως πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα, έτσι και η εποποιία του #Logo31 ξεκίνησε από ένα μικρό τυχαίο συμβάν το οποίο προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση που κατέληξε σε μια έκρηξη μεγατόνων.

Εν συντομία: κάποιος υπέβαλε το δικό του λογότυπο με την ελπίδα να κερδίσει το MacBook Pro, και το είπε στους φίλους του για να το ψηφίσουν. Ένας απ’ αυτούς είχε twitter (ήταν ο @ZlatkoGR), και το έγραψε στους followers του. Ένας από αυτούς ήταν ο @bunnysuicides, ο οποίος στις 12 Οκτωβρίου έκατσε και χάζεψε τα λογότυπα και έγραψε ένα post με τίτλο “Το σύμβολο της δικής σας γενιάς” όπου παρουσίαζε και κορόιδευε τα πιο αστεία. Ένα από αυτά ήταν το λογότυπο με αριθμό 31.

ΜΠΟΥΜ!

logo31

Ο αγωνας για το συμβολο της γενιας μας

Ο ίδιος, σχολιάζει: «Άφησα τελευταίο την υπερπαραγωγή. Όπως βλέπετε είναι χρυσό. Έχει ποιηματάκι “με καράβι τα όνειρα μας και τον ήλιο στην καρδιά μας!” Αυτό με τον ήλιο στην καρδιά ίσως είναι ειρωνικό, για τους πασόκους. Στην τελική μορφή μπορεί να μπει σε εισαγωγικά, έτσι: με καράβι τα όνειρα μας και τον ήλιο “στην καρδιά μας!” ή έτσι: με καράβι τα όνειρα μας και τον ήλιο στην καρδιά μας (not). Το σχέδιο κατα τ’ άλλα, αρκετά απλό. Χρυσές γραμμούλες που προφανώς παραπέμπουν σε καράβι, πάνω στο κατάστρωμα το σήμα της ΟΝΝΕΔ με το δέλτα ως χριστουγεννιάτικο δέντρο, από κάτω ένα κόκκινο κουτάκι, ίσως είναι τα δώρα».

Ακριβώς από κάτω, στο πρώτο σχόλιο, ο @ZlatkoGR ρίχνει την ιδέα-βόμβα: «Φίλος έχει δώσει logo για το διαγωνισμό. Δεν είναι κανένα από τα παραπάνω και μάλιστα είναι ένα από τα 2 με τους περισσότερους ψήφους. Τον ψήφισα. Αισθάνομαι μιαρός. Έλεγα μήπως να μαζευόμασταν και να βγάζαμε την υπερπαραγωγή. Φαντάζεσαι; Φαντάσου».

Και το φαντάστηκαν. Και το διέδωσαν στο twitter, και το φανταστήκαμε κι άλλοι. Και ξεκινήσαμε να ψηφίζουμε το λογότυπο με το καραβάκι-χριστουγεννιάτικο δέντρο, το λογότυπο του MS Word, το λογότυπο με αριθμό καταχώρησης 31.

Αρχικά είμασταν λίγοι, αλλά ο χαβαλές που γινόταν στο hashtag #Logo31, που δημιουργήθηκε για την περίσταση, ήταν μεγάλος και προσέλκυε όλο και περισσότερο κόσμο. Παράλληλα, διάφοροι γραφίστες ασχολήθηκαν με τις πιο σοβαρές πτυχές του διαγωνισμού (όπως τον εντελώς διαβλητό τρόπο ανάδειξης των δημοφιλέστερων υποψηφιοτήτων και κάποιες περιπτώσεις οφθαλμοφανών κλοπών γνωστών trademarks), βοηθώντας άθελά τους στο να γίνει γνωστή η προσπάθειά μας και να αποκτήσει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές.

Δυο μέρες μετά, η φάρσα είχε  πλέον αποκτήσει τέτοια δυναμική που παρουσιάστηκε στη LiFO«Υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ λόγος να μην κερδίσει αυτό το λογότυπο της κυρίας Μαρίας Θ. Κωνσταντινίδου; Δεν θα ήταν υπέροχο να φιγουράρει σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις, να υπάρχει πίσω απ’ το πόντιουμ, τεράστιο σε μέγεθος καθώς θα μιλάει ο Αντώνης Σαμαράς; Δε θα είναι τέλειο ως σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς;», αναρωτιέται ο Άρης Δημοκίδης, δίνοντας κι αυτός το σύνθημα για μαζική στήριξη στο #Logo31.

Την επόμενη ημέρα, τη σκυτάλη πήρε το Jungle-Report. Τα παιδιά του JR ασχολήθηκαν περισσότερο με τις χουντικές παραπομπές κάποιων συμμετοχών, αλλά δεν παρέλειψαν κι αυτοί να στηρίξουν το #Logo31: «Πρόκειται για αριστούργημα μεταμοντέρνας γραφιστικής τέχνης που μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις. Όπως γράφει ένας σχολιαστής: θέλω οπωσδήποτε το συγκεκριμένο λογότυπο στο κουβερλί της εγκύου γυναίκας μου! Θεσπέσιο!».

Η πορεια προς την κορυφη

Όλες αυτές τις ημέρες η υποψηφιότητα του #Logo31 είχε συνεχή ανοδική πορεία, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου, το πράγμα ξέφυγε τελείως. Αντιγράφω screenshots από το σχετικό post του @ZlatkoGR:

Το αναμενομενο φιναλε

Η νίκη ήταν μεγάλη. Δυστυχώς όμως, δεν έμελε να διαρκέσει για πολύ. Όπως ήταν φυσικό, όταν λίγες ώρες αργότερα κατάλαβαν τι γίνεται, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να δράσουν με τον παραδοσιακό πλην αποτελεσματικό τρόπο της λογοκρισίας.

Η επίσημη δικαιολογία της ΟΝΝΕΔ για τη διαγραφή του #Logo31, ήταν πως η ίδια η δημιουργός ζήτησε να αποσυρθεί η συμμετοχή της. Ναι, καλά…

Δεν πειράζει όμως, ήταν ωραίο όσο κράτησε. Και μας άφησε για κληρονομιά το www.logo31.com, ένα site-φόρο τιμής στο λογότυπο της καρδιάς μας. Και κοιλιακούς λίγο πιο γυμνασμένους από τα γέλια.

Best of internet