Quantcast
ORIGINALS

Ήμαστε Ανορθόγραφοι

…αλλά μετά απ’ αυτό δεν θα είμαστε.


JR · 30 Ιανουαρίου 2013

Για τους υποψιασμένους ο τίτλος στερείται βασικών γνώσεων ορθογραφίας. Για μια καλλιτεχνική ψυχή, είναι ολόσωστος, αλληγορικός και το 95% του περίγυρου στερείται φαντασίας. Αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει για τι πράγμα μιλάω και συν τοις άλλοις σου φαίνονται όλα πρίμα, τότε θα πει πως είσαι μυρωδιάς και πρέπει απαραιτήτως να με διαβάσεις.

Ο τίτλος σε εκλιπαρεί να τον βοηθήσεις. Μπορεί και θέλει να αποκτήσει την πραγματική του σημασία, αν εσύ καταφέρεις να συγκρατήσεις μερικά βασικά tips ορθογραφίας.

Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το άρθρο γιατί πραγματικά έχουν αρχίσει και πονούν τα μάτια μου. Βαρέθηκα να βλέπω να τσακώνονται στα σχόλια του YouTube ΚΑΙ ανορθόγραφα. Θα ξεχάσω και τα λίγα που ξέρω. Δεν θα το παίξω ειδικός, όλοι κάνουμε λάθη αλλά μπορούμε να διορθώσουμε τουλάχιστον τα βασικά.

Υπάρχει το ορθογραφικό λάθος λόγω βιασύνης. Δέχομαι ότι πλέον για να γράψεις πρέπει να πατάς με μεγάλη ταχύτητα κάποια κουμπάκια και ότι οι περισσότεροι για να το πετύχουν κοιτάνε το πληκτρολόγιο και όχι την οθόνη. Επειδή όμως λένε «το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις», και ότι πολλά πράγματα στη ζωή είναι θέμα συνήθειας, νιώθω ότι πρέπει να αναλάβω τούτο το δύσκολο κοινωνικό έργο (σημ.: με τα συντακτικά λάθη δεν θα ασχοληθώ ακόμα, είναι άλλωστε δυσκολότερη κατηγορία). Έχουμε και λέμε λοιπόν, βασικά tips για λάθη που βγάζουν μάτι:

1. είμαστε – ήμαστε

Ας αρχίσουμε με τον άκρως ψαγμένο τίτλο του άρθρου.
Το ρήμα “είμαι” λοιπόν, στο α’ πληθυντικό ενεστώτα (θεωρώ δεδομένες τις βασικές γνώσεις στους χρόνους) είναι “είμαστε”
π.χ. Εμείς είμαστε αρθρογράφοι στο κερδοφόρο Luben!
Ωραία; Ωραία!
Στον παρατατικό το “είμαι” γίνεται “ήμουν”.
Αντίστοιχα το “είμαστε” γίνεται “ήμαστε”, μόνο που έχει μείνει τα τελευταία χρόνια ως “ήμασταν”. Επομένως το ρήμα στη χρήση του στον παρατατικό γράφεται με “η”. Συμπέρασμα; Σταμάτα να γράφεις “είμασταν”.
π.χ. Ήμαστε/Ήμασταν στο δρόμο όταν ξεκίνησε να βρέχει
Ήμαστε ανορθόγραφοι. Τι θέλει να πει ο ποιητής λοιπόν; Ότι μετά την ανάγνωση του άρθρου θα πάψουμε να είμαστε ανορθόγραφοι (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.)


 
2. ξύνετε-ξύνεται (βλέπεις, χρησιμοποιώ και ρήματα κοντά στο κοινό μου)

Αυτή ήταν και η αφορμή του κειμένου μου. Πλέον το βλέπω παντού, κοντεύει να με καταπιεί. Θα το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ. Εδώ μετράει η ουσία, κι όχι οι σάλτσες.
π.χ. ΕΣΕΙΣ ξύνετε… (συμπλήρωσε με αυτό που θέλεις)
ΑΥΤΟΣ ξύνεται
Αν δυσκολεύεσαι να το θυμάσαι είναι:  Εσείς ξύνετΕ, Αυτός ξύνετΑι


 
3. τα κέρδη

Τα ουδέτερα ουσιαστικά στον πληθυντικό τους γράφονται με “η” όχι με “οι”. Δεν είναι όπως “οι άνθρωποι”, και δεν θα γραφτεί κι αυτό με “οι”. Είναι “τα κέρδη”, τέλος.
και ούτω καθεξής. Όχι “Ου το καθεξής”, δεν ξορκίζουμε κάποιο “καθεξής”. Δεν θα εξηγήσω γιατί, απλά μη το ξαναδώ μπροστά μου (παιδαγωγική μέθοδος Α).

Υ.Γ. Φυσικά, πάντα μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις. Εκεί που νομίζεις πως τα ξέρεις όλα, κάτι θα αλλάζει, κάτι θα σου ξεφεύγει. Αλλά αυτή είναι μια άλλη – ίσως και διασκεδαστική – ιστορία..

Ευχαριστώ τη Σούπερ Σάγιαν για τη βοήθεια, κι ας κάνει άρθρο για τα charts των 90’s και όχι για ΡΑΚΑΜΑΚΑΦΟΝ, ΑΜ ΜΠΛΟΥ ΝΤΑΜΑΝΤΙ ΝΤΑΜΠΑΝΤΑΙ και ΚΑΜΑ ΛΑΙΝΤΥ ΚΑΜ ΚΑΜΑ ΛΑΙΝΤΥ!

Best of internet