Quantcast
ORIGINALS

Οδηγός Επιβίωσης #4

Πώς να επιβιώσετε από ένα ναυάγιο


Moloch · 15 Ιουλίου 2013

 

 

Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά ενώ βρίσκεσαι σε θαλάσσιο σκάφος, υπάρχουν κάποιες ενέργειες, που θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις (και δεν υπάρχουν σε κανένα βίντεο επιβατικού πλοίου). Να παραμείνεις στο σκάφος όσο το δυνατόν περισσότερο, πριν το εγκαταλείψεις για να μπεις στη σωστική λέμβο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, ο χρυσός κανόνας είναι να μείνεις μέσα στο σκάφος μέχρις ότου το νερό φτάσει τη μέση σου. Τότε μόνο μπες στη σωστική λέμβο. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσεις μέσα στο σκάφος, ακόμη κι αν έχει υποστεί ζημιές, παρά σε μία λέμβο.

Κάθε σκάφος που σαλπάρει στα ανοιχτά, πρέπει να έχει τουλάχιστον μία σωστική λέμβο. Τα μικρότερα σκάφη μπορεί να έχουν μόνο σωσίβια, επομένως δεν θα πρέπει να απομακρύνονται από τη στεριά, ώστε να μπορεί κανείς να φτάσει στην ακτή κολυμπώντας.
Shipwreck_by_AlanFord
Μπες στη σωστική λέμβο παίρνοντας μαζί σου όσες περισσότερες προμήθειες μπορείς να μεταφέρεις. Το πιο σημαντικό είναι να πάρεις μαζί σου νερό ή να ρίξεις μπουκάλια με νερό στην θάλασσα, θα επιπλεύσουν. Μην πίνεις θαλασσινό νερό. Ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει πολλές μέρες στη θάλασα χωρίς τρόφιμα, αλλά ελάχιστες χωρίς πόσιμο νερό. Η απαραίτητη ημερήσια δόση νερού είναι δύο λίτρα, που αρκούν με περιορισμένη δραστηριότητα.

Αν κάνει κρύο, προσπάθησε να ζεσταθείς. Ένας από τους σοβαρότερους κιδύνους είναι η υποθερμία από την παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Φόρεσε στεγνά ρούχα και μείνε έξω από το νερό. Η μεγάλης διάρκειας παραμονή στο αλμυρό νερό μπορεί να καταστρέψει το δέρμα σου ή να προκαλέσει πληγές, οι οποίες είναι πιθανό στη συνέχεια να μολυνθούν. Αν το κάλυμμα της σωστικής λέμβού λείπει ή έχει καταστραφεί, φόρεσε ένα καπέλο και ρούχα που να καλύπτουν όλο το σώμα, για να προστατευτείς από τον ήλιο.
1024px-Fifi_shipwreck
Αν μπορείς, αναζητήσε τροφή. Οι σωστικές λέμβοι είναι εφοδιασμένες με είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση, μεταξύ των οποίων και αγκίστρια για ψάρεμα. Άν η λέμβος μείνει στο νερό μερικές εβδομάδες, το κάτω μέρος της θα καλυφθεί με φύκια και θα μαζευτούν ψάρια. Μπορείς να τα πιάσεις με το αγκίστρι και να τα φας ωμά. Αν δεν υπάρχει αγκίστρι, μπορείς να φτιάξεις ένα, χρησιμοποιώντας σύρμα ή ακόμη και λωρίδες αλουμίνιου από ένα κονσερβοκούτι.

Προσπάθησε να φτάσεις στη στερία, αν ξέρεις που είναι. Οι περισσότερες λέμβοι είναι εξοπλισμένες με κουπιά, αλλά ο χειρισμός τους δεν είναι έυκολος, ιδιαίτερα αν τα μποφόρ ξεπερνούν τους τρεις βαθμούς. Αν η απόσταση είναι μεγάλη, κινδυνεύεις να εξαντληθείς άσκοπα.

Αν δεις σε κοντινή απόσταση αεροπλάνο ή πλοίο, προσπάθησε να κάνεις σινιάλο. Χρησιμοποίησε τον πομπό VHF (ραδιοσυχνότητες) ή μία φωτοβολίδα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα καθρεφτάκι, για να τραβήξεις την προσοχή τους.

Best of internet