Quantcast
ORIGINALS

Στέλιος Φαϊτάκης: Ο ζωγράφος που αποφοίτησε από την Καλών Τεχνών του δρόμου

Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη κι έναν θρύλο του ελληνικού γκραφίτι, RIP Bizare


LUBEN CREW · 10 Οκτωβρίου 2023

Στην αρχή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο Στέλιος Φαϊτάκης, ο οποίος πέθανε νεότατος (σε ηλικία μόλις 47 χρονών) την Παρασκευή που μας πέρασε, ήταν ένας αναγνωρισμένος ζωγράφος, με τη signature καλλιτεχνική του προσέγγιση να είναι οι μεγάλες τοιχογραφίες που αντλούσαν έμπνευση εξίσου από την βυζαντινή αγιογραφία αλλά και τον σπουδαίο Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα.

Από το 2007 κι έπειτα, τα έργα του εκτίθονταν σε γκαλερί, μουσεία και εκθέσεις στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο, από την 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» (2007) μέχρι την 1η Μπιενάλε του Κιέβου (2012) κι από την Documenta 14 στο Κάσελ (2017) μέχρι την 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @steliosfaitakis


 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @steliosfaitakis

Όπως είχε πει ο ίδιος για τον Ριβέρα και την αγιογραφία (και τη μεταξύ τους σχέση):

«Εκείνος που μου έδειξε πρώτη φορά αγιογραφίες στη σχολή ήταν ο δάσκαλός μου, ο Ευτύχης ο Πατσουράκης. Μου είχε πει: “Δες εδώ τι κάνουν αυτοί”. Κι εγώ σκεφτόμουν: “Τι μου δείχνει τώρα…”. Κλότσαγα. Σιγά-σιγά, κατάλαβα τι γίγαντες ζωγράφοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και άρχισα να πλησιάζω κι άλλες παραδόσεις, τους Γιαπωνέζους, τις θιβετιανές εικόνες, τη ζωγραφική του Ντιέγκο Ριβέρα.

Ο Ριβέρα ήταν, στην ουσία, αγιογράφος. Έφτιαχνε το δόγμα του κόμματος σε εικόνες για να το βλέπει ο πιστός και να κάνει τον σταυρό του. Αντί να ζωγραφίσει τον τάδε άγιο, ζωγράφιζε τον Εμιλιάνο Ζαπάτα. Αυτή ήταν η διαφορά.»

Μια τέτοια καταπληκτική τοιχογραφία (την οποία είχε φτιάξει το 2003) κοσμεί την περίφραξη της βιομηχανίας Ελαΐς στην Πειραιώς, μια δουλειά που ο Φαϊτάκης είχε κάνει σε ηλικία 27 χρονών, το ίδιο έτος που τελείωσε την Καλών Τεχνών:



Επί τω έργω το 2003

Αυτή όμως είναι και η πρώτη και ίσως βασική πτυχή του Φαϊτάκη ως καλλιτέχνη. Ο περιζήτητος στις γκαλερί και στις Μπιενάλε ζωγράφος ξεκίνησε έτσι ακριβώς, δηλαδή βάφοντας τοίχους ως γκραφιτάς με το ψευδώνυμο Bizare, και με τα σπρέι του και το όραμά του άλλαξε για πάντα το ελληνικό γκραφίτι ως μέλος των crews TXC, 101, UTC από τις αρχές των 90s κι έπειτα. Τα characters του, τα οποία ως σήμα κατατεθέν τον έκαναν γνωστό σε όλη την Ελλάδα, παραμένουν μέχρι και σήμερα αξεπέραστα.

Ακολουθεί υλικό αρχείου από το τρίτομο έργο “Η ιστορία του γκραφίτι στην Ελλάδα (1984-1996)” σε επιμέλεια Χαρίτωνα Τσαμαντάκη από τις εκδόσεις Futura:




 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece In USA (@greeceinus)


Αρκετά από τα έργα του υπάρχουν στις σελίδες του “To graffiti στην Ελλάδα: Το χρώμα της πόλης”, μιας έκδοσης για το ελληνικό γκραφίτι που βγήκε το ’97 από τις εκδόσεις Οξύ σε επιμέλεια Κυριάκου Ιωσηφίδη:

Έργο του Bizare είναι και το εξώφυλλο:

Δεν είναι τυχαία τα tribute στην γκραφίτι πλευρά του από τον εξίσου θρυλικό Δημήτρη Μπαϊρακταρίδη, που είχε το ψευδώνυμο Jasone:



Και από το γκραφίτι crew του Jasone, τους Θεσσαλονικείς SGB, aka Skra Getto Boys (από τα ιστορικότερα crews στην Ελλάδα), με τους οποίους έβαφε πολύ συχνά ο Bizare:

Τους δύο πρωτοπόρους γκραφιτάδες μνημονεύει ο Xplicit των Στίχοιμα στους τελευταίους στίχους του κομματιού «Το Βαγόνι»:

«Και όταν τελειώσουν όλα αφήστε με εδώ/

γιατί έχω τάξει αυτή την θάλασσα εκεί κάτω να δω/

κλείστε τις πόρτες και βαμμένο βάψτε όλο το car/

την μια μεριά να βάψει ο Jasone και την άλλη ο Bizare»

 

Όπως έγραφε ο Jasone 3 χρόνια πριν:

«Ήταν μέλος των TXC , σχεδιαστής του εξώφυλλου, του πρώτου lp της μπάντας που περιείχε το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ της υπόγειας σκηνής το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά!
Σε εκείνο το παγκάκι μου είχε δείξει τα προσχέδια του ep (ενώ συζητούσαμε για την όλη κουλτούρα, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα)..λίγες ώρες μετά, αφου γνωριστήκαμε, βρεθήκαμε να βάφουμε στο κέντρο της Αθήνας….το #θέμα είχε ξεκινήσει !!»

Γιατί ο Στέλιος Φαϊτάκης είχε υπάρξει και μέλος των ιστορικών Terror X Crew (όταν ήταν και γκραφίτι crew εκτός από μουσικό συγκρότημα) και αυτό ήταν το εξώφυλλο του θρυλικού ομώνυμου πρώτου EP (με 3 κομμάτια, το «Επαναστάτες της Υπόγειας Σκηνής», το «Παιχνίδια του Μυαλού» και το «Να τους δω να τρέχουν») που είχε φτιάξει γι’αυτούς:

Αυτό κάνει ακόμη πιο λογικό το tribute που του έκανε ο Αρτέμης των TXC μέσω του hiphopshop:


Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο εξώφυλλο δίσκου που φιλοτέχνησε ο Bizare. Ήταν ακόμη το εξώφυλλο του «Η Ηχοκρατορία Παρουσιάζει: Μέρος Α»:

Τα προσχέδια του εν λόγω εξώφυλλου παρουσιάστηκαν στη γιορτή της για τα 20 Χρόνια της Ηχοκρατορίας που έγινε στις 7/2/2016 στο 6dogs. Tα credits για τις φωτογραφίες ανήκουν στον Σταύρο Κωνσταντάκη:

Είναι επίσης τo εξώφυλλο του «Εν Όψει», του πρώτου και τελευταίου δίσκου που έβγαλαν οι Παρεμβολές:

Το εξώφυλλο του «Αντιληψίες Συνείδησης» των FFC:

Το εξώφυλλο της συλλογής «Θαμμένα Ξεχασμένα» των ΖΝ:

Αλλά και το εξώφυλλο του πρώτου δίσκου των Imam Baildi!

Τα tributes ήταν όμως πολλά παραπάνω. Όπως αυτό του πολύ γνωστού γκραφιτά και street artist, Sonke:


Αυτό του κομίστα John Antono:


Αυτό του αντιεξουσιαστικού περιοδικού Βαβυλωνία, το οποίο περιλαμβάνει και την συγκλονιστική αφίσα που είχε φτιάξει ο Σ. Φαϊτάκης για τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Nosotros κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008:


Δημιούργημα του Στέλιου Φαϊτάκη ήταν επίσης οι ζωγραφιές στο Πόλις Theatre (Πέτρου Ράλλη) όπου εμφανίζονταν το 2008 ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι οποίοι έβγαλαν εκείνη τη χρονιά δίσκο από κοινού. Ο Bizare έφτιαξε μία ζωγραφιά για κάθε τραγούδι. Τα credits για τις φώτος ανήκουν στον Αλέξη Χατζηγιάννη:

Η κηδεία Στέλιου Φαϊτάκη – Bizare έγινε σήμερα το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αντί στεφάνων, η οικογένειά του ζήτησε να κατατεθούν χρήματα για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ:

RIP Bizare.

 

Best of internet