Quantcast
ORIGINALS

9 Τίτλοι Ελληνικών Σειρών που Κάνουν τη Σκιά της Τρέλας να Μοιάζει BBC

Σειρές που αδικήθηκαν από το τίτλο τους… ή και όχι


ΜΑΚΑΡΕΝΙΑ · 27 Μαΐου 2013

 

Οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι έχουν την γνωστή έκφραση «νέβερ τζατζεμπούκ μπάι ιτς κάβερ». Το Makarenia σε ελεύθερη μετάφραση το κάνει «μην κρίνεις μια σειρά από τον τίτλο της». Αλλά δεν το τηρεί. Γιατί οι σειρές που ακολουθούν, έχασαν κάθε πιθανότητα να μπούμε στον κόπο να τις δούμε ακριβώς εξαιτίας των γελοιωδέστατων, των τι-σκέφτονταν, των «τι’ν’τούτοι» τίτλων τους.

 

Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ

 

Το να βάζεις την λέξη ΟΓΑ στον τίτλο της σειράς σου είναι σαν να διαφημίζεις σαλάτες και τις ονομάζεις «Σκουληκέξ». Σαν να πουλάς σαπούνια με άρωμα βρομούσας. Σαν να ανοίγεις club στην παραλιακή και να βάζεις επιγραφή «το ήσυχον κουτούκι». Σαν να βάζεις αγγελία για γκόμενο, με το ψευδώνυμο «το ασήμαντο μερμηγκάκι».

 

Όλα του γάμου Δις κολα

 

Αχ αυτά τα λογοπαίγνια των τηλεορασάκηδων. Μα πού το σκέφτηκαν ρε παιδί μου; “Το «δύσκολα» θα το γράψουμε «δις… κολα» και έτσι θα παραπέμπουμε στη διγαμία της πρωταγωνίστριας”. Και μετά, σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, θα πάρετε και Emmy.

 

Αν υπήρχες θα σε χώριζα

 

Η έκφραση «δεν υπάρχει» προφανώς θα ήταν στα φόρτε της όταν η Έλενα Ακρίτα και ο Γιώργος Κυρίτσης αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινή ίντριγκα και να το ρίξουν στο κωμικό. Σίγουρα θα θυμάστε εκείνο το αντιπαθητικό κοριτσάκι με τους χαλκάδες στο πρόσωπο που αναφωνούσε για το πακέτο γνωστής καρτοκινητής «Δεν υπάρχει αυτό που λες». Ε, αυτό θα είδαν και οι συμπαθείς κατά τα άλλα σεναριογράφοι και εμπνεύστηκαν τούτο τον άκρο τίτλο, που θα ήταν το χειρότερο στοιχείο της σειράς αν αφενός δεν τραγουδούσε και το ομώνυμο κομμάτι τίτλων η Πέγκυ Ζήνα, και αν αφετέρου δεν έπαιζε σε αυτή ο Πέτρος Φιλιππίδης.

 

Δόκτωρ Τζούλια και Μις Χάιδω

 

Πολλαπλά εγκεφαλικά. Κάποιος δαιμόνιος νους πήρε το «Dr Jekyll & Mr Hyde» και το προσάρμοσε στα ελληνικά δεδομένα. Μεταμόρφωσε τον Μίστερ Χάιντ σε Μις Χάιδω, την προίκισε με διπλή προσωπικότητα, την πρότεινε στο STAR το 1995 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

Καλημέρα Ζωή

 

Άντε, ας μην πιάσουμε την Λάμψη, γιατί ο τίτλος της εξηγείται στο πρώτο επεισόδιο της σειράς: Είναι η λάμψη του πλούτου που τόσο συγκινεί τον Γιάγκο, τη στιγμή που η Βίρνα εντυπωσιάζεται από τη λάμψη της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Γουατέβερ. Το θέμα είναι γιατί «Καλημέρα Ζωή»; Κατ’ αρχήν, προβαλλόταν κάθε απόγευμα, επομένως το «Καλημέρα» ήταν κομματάκι άστοχο. Από την άλλη, κανένας από τους ήρωες της σειράς δεν είχε ζωή. Ή θα βρίσκονταν σε ένα άθλιο αστυνομικό τμήμα ή σε ένα ακόμη πιο άθλιο νοσοκομείο, και θα έκλαιγαν στωικά την άδικη μοίρα τους, σε σημείο που ήθελες να πιάσεις την τηλεόραση με τα δυο σου χέρια και να τους φωνάξεις «Get a life, losers». Αν πάλι εξετάσουμε το ενδεχόμενο της μεταφορικής χρήσης του τίτλου, ότι και καλά από τα ζοφερά πάθη της μάταιης καθημερινότητας θα ανατείλει ξανά ο ήλιος της ζωής και της αισιοδοξίας (ξεράστε μαζί μας), και πάλι βρίσκουμε τοίχο. Ποιος αισιόδοξος ήλιος ανατέλλει όταν όλοι εκεί μέσα πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον θύματα απαγωγής, βιασμού, ανθρωποκτονίας, καθώς και της μάστιγας των ναρκωτικών, του AIDS και άλλων αναποδιών που φέρνει έτσι τυχαία η ζωή;

 

Οι μικρομεσαίοι

 

Μα «οι μικρομεσαίοι»; Ναι, όλοι σε αυτή τη σειρά, όπως και στο Ρετιρέ, ήταν απολαυστικά μίζεροι, αλλά δεν το διατυμπανίζουμε κιόλας στον τίτλο. Λίγο έλειψε ο Δαλιανίδης να ονομάσει τη σειρά «τα ανθρωπάκια», «οι καημένοι», «οι χαμηλοσυνταξιούχοι» ή «το λούμπεν προλεταριάτο»

 

Αέρινες Σιωπές

 

Τι μπούρδα τίτλος είναι αυτός; Είναι πιο αφηρημένος και από τραγούδι των Πυξ Λαξ, που στοχεύει μόνο στον εντυπωσιασμό χωρίς να σημαίνει τίποτα. Τι σημαίνει δηλαδή «αέρινες σιωπές»; Μπας και αναφέρεται στις κλανιές που πνίγεις για να μην ακούγονται; Μπας και λέει για την σιωπή του ανέμου, γιατί υπό κανονικές συνθήκες ο άνεμος τραγουδάει Παντελίδη στη διαπασών; Μπας και αναφέρεται στο αέρινο ταλέντο των αεροπόρων πρωταγωνιστών ή στη σιωπή που θα πρέπει να επικρατήσει, βάζοντας στο mute την τηλεόραση μόλις ξεκινά η σειρά;

 

Όλα στην ταράτσα

 

Αν ούτε κι εσείς έχετε δει τη σειρά και αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβαίνει πια στην ταράτσα που να δώσει το όνομά της στον τίτλο, μάθετε το μεγάλο, ευφυές μυστικό: Η πρωταγωνίστρια λέγεται Άννα Ταράτσα. Γουελ, χελλόου.

 

Ελιές θρούμπες

 

Η μοίρα δεν έδειξε κανένα έλεος σε αυτή τη σειρά. Εκτός από το ότι της έλαχε να παίζει σ’ αυτή ο Κώστας Κόκλας στα χειρότερά του, εκτός του ότι δεν είχε ούτε μισό θεατή, έπρεπε να την ονομάσουν και «ελιές θρούμπες». Εναλλακτικές προτάσεις: «ρύζι νυχάκι», «μαρούλι iceberg» ή «γαλοτύρι Καρδίτσης».

 

Best of internet