Quantcast
ORIGINALS

Πάσχος Μανδραβέλης Εναντίον Ανθρωπότητας

Οι 10 καλύτερες στιγμές του Πάσχου για τη χρονιά που μας πέρασε.


Normo Gin · 2 Ιανουαρίου 2013

mandrabelis_1

 

Πάσχος Μανδραβέλης. Ο τιτάνας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ο γίγαντας της νηφάλιας κριτικής. Το υπόδειγμα του δημοσιογράφου που δεν αφήνει ιδεολογίες να εισβάλλουν στον ζωτικό του χώρο. Πού θα ήταν ο κλάδος της δημοσιογραφίας χωρίς αυτόν; Πού αλλού θα βρισκόταν άνθρωπος σαν αυτόν να επιτελέσει αυτό το αναγκαίο για την κοινωνία μας εργό; Σ’ αυτόν τον σοφό της εποχής μας και στους καλύτερους περσινούς του αφορισμούς, αφιερώνουμε αυτό το αρθράκι.

Μανδραβέλης εναντίον Βαξεβάνη

 

“Όμως στην δεύτερη περίπτωση ουδείς σκέφθηκε ότι ο κ. Τάδε Ταδόπουλος ίσως να μην μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του, είτε διότι θα θεωρηθεί φοροφυγάς, είτε διότι θα του ζητούν δανεικά «από τα πολλά λεφτά που έχει στην Ελβετία». Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι για κάποιον που είναι στην λίστα: μπορεί να βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με την σύζυγό του για διαζύγιο και να προσπαθεί να αποκρύψει από αυτήν τα λεφτά του, ή να μπει στο στόχαστρο απαγωγέων για να του πάρουν ένα μέρος των χρημάτων που έχει στην Ελβετία.”

Αντικειμενικά ταγμένοι με την πλευρά του συζύγου.

 

Μανδραβέλης εναντίον ΕΣΗΕΑ

“Με αυτά τα ερωτήματα κατά νου κι επειδή νομίζω ότι η δίωξή σας ξεπερνά το εν λόγω άρθρο κι αγγίζει θέματα ελευθερίας του λόγου των δημοσιογράφων ορίζω ως πρώτο μάρτυρα τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρη Τρίμμη για να μας ξεκαθαρίσει αν το συλλογικό μας όργανο θέτει όρια στην ελευθερία των δημοσιογράφων να ασχολούνται κάποια θέματα, όπως είναι οι συνδικαλιστικές πρακτικές στον χώρο μας. “

Ο Μανδραβέλης διεκδικεί τη θέση του σε συνδικαλιστικό φορέα για να κατακρίνει τον συνδικαλισμό.

 

Μανδραβέλης εναντίον Περιβάλλοντος

“Αντί να παλεύουμε για να μην εξομοιωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη μόνωση των σπιτιών ή την οικιακή χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.”

 

Όπως τα τζάκια και οι ξυλόσομπες .

αιθαλομίχλη_αθήνα

 

Μανδραβέλης εναντίον Νιάτων

“Κάπως έτσι πρέπει να εξηγείται και η αμετροεπής δήλωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναγορεύει εαυτόν σε «γκράντε κομαντάντε» του νέου ψυχρού πολέμου, έτοιμο να σκορπίσει τον όλεθρο στην Γηραιά Ηπειρο: «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισοδύναμη με εκείνη που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των ημερών του ψυχρού πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους, και οι δύο πλευρές απείλησαν να πατήσουν το κουμπί και να το ενεργοποιήσουν» (Channel 4, 25.5.2012). […] Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι εκείνοι που τον άκουσαν κατάλαβαν ότι τα περί «πυρηνικών» είναι λόγια για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά νταηλικιού. Και κυρίως, ότι προέρχονται από ένα παιδί που όταν ήταν να μάθει ευρωπαϊκή ιστορία, έκανε καταλήψεις στο σχολειό του.”

Κάποτε ο αδερφός μου, την πολλοστή φορά που τον πήγαν στο γραφείο της διευθύντριας του σχολείου, ξεκίνησε την “κατάθεσή” του με τη φράση “Αγαπητό μου ποινολόγιο”. Να τον περιμένω για πρωθυπουργό;

 

Μανδραβέλης εναντίον ΕΡΤ

“Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η δημιουργία ενός νέου φορέα -συρρικνωμένου και χρήσιμου- είναι η μόνη λύση. Οσο υπάρχει ακόμη αυτή η λύση.”

Όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση που οι εργαζόμενοι τολμούν να ασκήσουν το δικαίωμα στην απεργία.

 

Μανδραβέλης εναντίον Τζόρτζ Κλούνεϊ

 

“Μπορούμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν συλλαμβανόταν για παραβίαση κάποιου νόμου ο κ. Μίκης Θεοδωράκης; Σύμφωνοι: ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν είναι Μίκης Θεοδωράκης, αλλά εδώ είναι ανεπίτρεπτο να μυρίσει δακρυγόνα ο Ελληνας μουσουργός, ακόμη και σε χώρους που πέφτουν δακρυγόνα.”

Think Globally.

Μανδραβέλης εναντίον Ανεξιθρησκείας

“Στην δύση δυστυχώς, όντας ανεκτικοί, μπερδεύουμε την ιερότητα του προσώπου με την ανοχή στις απόψεις του. Δεν υπάρχει πιο ανόητη έκφραση από το «σέβομαι τις ιδέες σας…» ή «σέβομαι την πίστη σας…» Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ανεκτικοί στα πρόσωπα· δεν πρέπει να ασκούν αδικαιολόγητη βία εναντίον τους. Δεν μπορούν να είναι ακούν με προσοχή τις ανοησίες που αυτά εκστομίζουν. Οι απόψεις χρήζουν αντίκρουσης, οι γελοίες απόψεις χρήζουν γελοιοποίησης. Μόνο έτσι εξελίσσεται ο κόσμος και οι περιττές ή επιβλαβείς ιδέες πεθαίνουν. Και μόνο έτσι μακροπρόθεσμα ο κόσμος θα γίνει πιο ασφαλείς. Μέχρι τότε καλά θα είναι να προσέχουμε. “

Σέβομαι το πρόσωπό σου αλλά λες μόνο μαλακίες. Άκου με. Ξέρω εγώ.

Μανδραβέλης εναντίον Πανεπιστημίων

“Είναι καθηγητές ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί -κατά κανόνα- γράμματα γνωρίζουν ή κάποια εμπειρία θα έχουν από ξένα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό προξενεί εντύπωση η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την τρίτη κατά σειρά παρεμπόδιση των εκλογών από μειοψηφικές ομάδες φοιτητών. «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ», γράφει το κείμενο της απόφασης, «επισημαίνει ότι μια αστυνομική παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, θεμιτή κατά τον ισχύοντα νόμο, θα αποτελούσε πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης». Με λίγα λόγια, το ανώτατο όργανο ενός πανεπιστημίου λέει ότι στην παραβίαση των νόμων η πολιτεία οφείλει να μείνει αδρανής μην τυχόν διαταραχθεί η «ακαδημαϊκή ειρήνη». Κατ’ επέκταση θα διδάσκουν στα παιδιά μας ότι αν μπει σπίτι κάποιος ληστής, δεν πρέπει να καλέσουν την αστυνομία μην τυχόν και «τραυματιστεί η οικογενειακή ειρήνη».”

Ανατινάζομαι.

mandravelis

 

Μανδραβέλης εναντίον Διασταύρωσης Πληροφοριών

“Γράφτηκαν πολλά αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα για την «επανάσταση των Βίκινγκς», για τη διαγραφή του χρέους από τους Ισλανδούς και άλλα αριστερολυρικά. Ενα δεν ελέχθη: οι καταθέσεις των Ισλανδών που είναι αναγκαστικά σε τοπικό νόμισμα μηδενίστηκαν. Οχι εκείνων που είχαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, αλλά των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών. Τώρα η Ισλανδία έχει αυστηρότατους περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά οι συναλλαγές εντός της χώρας σε ένα νησί βορείως της Ισλανδίας γίνονται με όλα τα νομίσματα της οικουμένης, πλην του δικού της της Ισλανδικής κορώνας. […] ΥΓ. (4.6.2012): Μια βιαστική μετάφραση με οδήγησε να μπερδέψω την νορβηγική με την Ισλανδική κορώνα και μην προσέξω ότι ότι η συνέντευξη στο NPR ήταν Ισλανδής που ζούσε σε ένα νορβηγικό νησί. Η μηδενική τιμή αφορούσε την μη μετατρεψιμότητα της ισλανδικής σε νρβηγική κορώνα.”

Σκέφτηκα να επιτελέσω κοινωνικό έργο κάνοντας “βιαστική μετάφραση” με δημοκρατικές παρεμβάσεις σε κείμενα του Χίτλερ. Μετά σκέφτηκα: “σιγά μην ξέρουν να διαβάζουν οι οπαδοί του Χιτλέρ”.

 

Μανδραβέλης εναντίον Συνεκτικών Συλλογισμών

“Οι περισσότεροι από τους ακροδεξιούς που συγκροτούν τις ένοπλες πολιτοφυλακές είναι σίγουροι ότι διάφορα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα στην Washington DC απεργάζονται καταχθόνια σχέδια για να περιορίσουν τις ελευθερίες των πολιτών, ξεκινώντας από τον περιορισμό της οπλοφορίας τους. Γι’ αυτό, στην καλύτερη περίπτωση αποθηκεύουν όπλα στα σπίτια τους και στη χειρότερη οι πιο διαταραγμένοι από αυτούς προχωρούν σε τρομοκρατία μαζικής κλίμακας, όπως έγινε στην Οκλαχόμα το 1995. Τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών, το αντίστοιχο αυτής της Δεξιάς των ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο κομμάτι της άκρας Αριστεράς που επίσης επιχειρηματολογεί ότι «το κράτος δολοφονεί» (με εκτελεστικό όργανο τον… κ. Προκόπη Παυλόπουλο), ότι επιβουλεύεται το δικαίωμά τους στην ανοησία και γι’ αυτό πρέπει έστω εθιμικά να μην απλώνει ο νόμος «τα ξερά του» στα ΑΕΙ («κάτω τα ξερά σας από το άσυλο», είναι το γνωστό σύνθημα), ότι γενικώς υπάρχει ένα σύστημα που πρώτη και τελευταία σκέψη του είναι η καθυπόταξη των Εξαρχείων όπου –παρεμπιπτόντως– εκτός από ένα σκηνοθέτη που έμοιαζε με δημοσιογράφο, έδειραν προχθές κι ένα σκιτσογράφο γιατί το κράνος του έμοιαζε με αστυνομικού!”

Τηρούμενων των αναλογιών πάντα.

 

Μανδραβέλης εναντίον Ανέργων

“Και μετά ήρθε η κρίση… Οι άνεργοι πολλαπλασιάστηκαν, πολλαπλασιάζοντας τις ψήφους και τα επιχειρήματα των «αντιστασιακών». Οι ατσίδες έγιναν «αντιστασιακοί». Είδαν τα δεινά του δικομματισμού, λίγο πριν από την κατάρρευσή του και λίγο μετά το κλείσιμο του τροφοδότη λογαριασμού του. Πήδηξαν στις πιο κοντινές τους βάρκες και από εκεί φωνάζουν να ξανανοίξει η στρόφιγγα, αυτή που έτρεφε τον δικομματισμό, για το καλό –βεβαίως, βεβαίως!– της κοινωνίας και των ανέργων. Και οι άνεργοι; ας μην επαναλαμβανόμαστε… “

Μάλλον θα πρέπει να αυτοκτονούν για να μην πολλαπλασιάζονται. Βιβλιογραφία: A Modest Proposal.

Best of internet