Quantcast
ORIGINALS

Δημοψήφισμα: Για ποιο μνημείo που πωλείται θα θέλατε να μάθετε τιμούλα;

Ψηφίστε το αρχαίο μνημείο που θέλετε να αγοράσετε, πηγαίντε Υπερταμείο


Κώστας Αρβανίτης · 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα υπέροχο ξεμπούρδελο φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί με μία από τις πιο κωμικοτραγικές εξελίξεις που έχουμε ζήσει σε αυτή τη χώρα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων ανακάλυψε πως σειρά μνημείων και μουσείων (όπως κομμάτι από τα ενετικά τείχη στα Χανιά) έχουν μεταφερθεί ανάμεσα σε άλλα 10.000 περίπου ακίνητα ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ. Α.Ε. και κατά συνέπεια γνωστό στο Υπερταμείο, τον υπερήφανο απόγονο του γνωστού μας ΤΑΙΠΕΔ.

Η κίνηση αυτή επόμενο ήταν να δημιουργήσει τρομερές απορίες για το αν ήρθε η ώρα να βιώσουμε και την αγορά της Ακρόπολης ή της Μονεμβασιάς από κανέναν μπρούκλη, μιας και ο συμβατικός κατάλογος της δημόσιας περιουσίας φαίνεται πως δεν αρκεί. Οι διαμαρτυρίες ήρθαν σχεδόν αμέσως από τους άμεσα αρμόδιους, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως σχολίασε ο ΣΕΑ στην πρώτη ανακοίνωσή του επί του θέματος:

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχουςη νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigoo Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά  Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε μετά την κατακραυγή για να απαντήσει πως η μεταφορά των μνημείων με βάση τον αριθμό με τον οποίο έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο (ΚΑΕΚ) αφενός απαιτείται από την 4η αξιολόγηση και αφετέρου δεν συνεπάγεται την αυτόματη μεταβίβασή του, καθώς θα εξαιρεθούν κατά περίπτωση μετά από έλεγχο με βάση τον νόμο 4389/2016. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ο νόμος προβλέπει τις εξής εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. περιοχές Ramsar,

γ. περιοχές Natura,

δ. αρχαιολογικοί χώροι,

ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών)

Η διαβεβαίωση όμως ότι τα μνημεία αυτά περάστηκαν αυτόματα σαν να ήταν από φύλλο Excel και θα εξαιρεθούν μετά, δημιουργεί αρκετό άγχος για να μην καθησυχάζονται εύκολα οι φορείς, ενώ στο μεταξύ μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα έχουν προστεθεί στη λίστα. Ταυτόχρονα, με βάση τον αρχαιολογικό νόμο  (3028/2002) επικρατεί διαφορετικό καθεστώς για τα μνημεία που χρονολογούνται πριν και μετά το 1453. Για τα προγενέστερα η κυριότητα και η νομή ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο, κάτι που δεν ισχύει για τα δεύτερα: Μπορεί να ασκηθεί κανονική κυριότητα, αρκεί να τηρείται η αρχαιολογική νομοθεσία.

Όπως σχολίασε ο ΣΕΑ με δεύτερη ανακοίνωση του, οι προθέσεις του υπουργείου δεν φτάνουν:

Η συνεχιζόμενη ταύτιση και άλλων Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.), που περιλαμβάνονται στη λίστα, με μνημεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού ή τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης και του Αργοστολίου, αποδεικνύει ότι στον μακρύ κατάλογο των 10.119 μεταβιβαζομένων στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. ακινήτων συμπεριλαμβάνονται δυστυχώς και άλλα ακίνητα του δημοσίου που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Σ.Ε.Α. ως «κινδυνολόγων» και να υποβαθμιστεί το θέμα, στην πραγματικότητα οι απαντήσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. επιβεβαιώνουν όσα επεσήμανε εξαρχής ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλα που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονταν, ως μη όφειλαν, στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Με βάση δε το πέρασμα του Λευκού Πύργου στο Υπερταμείο, μάλλον οι μακεδονομάχοι θα έχουν λόγο να φοβούνται πως η κυβέρνηση θα πουλήσει και κυριολεκτικά τη Μακεδονία. Όπως και να’χει, επειδή θέλουμε να διευκολύνουμε το έργο του νέου ΤΑΙΠΕΔ, ήρθε η ώρα να ψηφίσετε για ποιο μνημείο ενδιαφέρεστε.

Εσείς για ποιο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς θέλετε να μάθετε τιμούλα;

 

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη

Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπουληθεί κυριολεκτικά η Μακεδονία;

Η Κνωσός στο Ηράκλειo

Η Κνωσός στο Ηράκλειo Ώρα να γίνει αυτό το αχούρι μια ωραιότατη μεζονέτα

Η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη

Η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη Γιατί Ροτόντας πας στην Πόλη

Τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά

Τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά Ένα υπέροχο μέρος για να παρκάρετε απέξω το γιοτ σας

Το Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα

Το Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα Άμα θέλουν τόσο πολύ ας πάνε στην Επίδαυρο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ηράκλειο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ηράκλειο Ό,τι πρέπει για μπουτίκ κλασσικού στυλ

Το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά

Το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά Για μια Ελλάδα μίας ηπείρου και μίας θάλασσας, το πολύ

Τα Ενετικά Τείχη στα Χανιά

Τα Ενετικά Τείχη στα Χανιά Σας ενοχλούν ΠΟΛΥ οι γείτονες; Αγοράστε τείχη, βρείτε την ησυχία σας

Το Φρούριο Φιρκά στα Χανιά

Το Φρούριο Φιρκά  στα Χανιά Με μια καλή τιμή μπορεί να πάρετε και τα παγκάκια από κάτω για να μην σας ενοχλούν

Ο προμαχώνας Lando στα Χανιά

Ο προμαχώνας Lando στα Χανιά Έτσι επειδή έχει το ίδιο όνομα με τον Lando Calrissian

Best of internet