Quantcast
ORIGINALS

Chernobyl: Η επόμενη ημέρα

Οι συνέπειες της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής της ιστορίας.


Moloch · 27 Απριλίου 2013

efectos radiactividad.jpg3

Είκοσι-επτά χρόνια και μία ημέρα πέρασαν από τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου του 1986. Στις 01:24′ συνέβη το σοβαρότερο καταγεγραμμένο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, μία ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε τον έναν από τους τέσσερις αντιδραστήρες του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Chernobyl της ΕΣΣΔ, ο οποίος βρισκόταν σε εδάφη της Ουκρανίας, 18 χλμ. από την πόλη και ήταν ένας από τους ισχυρότερους του κόσμου.

Η έκρηξη τίναξε στον αέρα τον αντιδραστήρα και σκόρπισε στην περιοχή τεράστια ποσότητα επικίνδυνων ραδιενεργών ισοτόπων, όπως ιώδιο 131 και καίσιο 137 και 134. Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος 237 άνθρωποι υπέφεραν από οξείας μορφής μόλυνση από ραδιενέργεια, από τους οποίους 31 πέθαναν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ήταν πυροσβέστες και διασώστες, οι οποίοι δεν ήταν πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους που διέτρεχαν

Σταδιακά, γύρω από τον σταθμό δημιουργήθηκε μία νεκρή ζώνη ακτίνας 65 χλμ. , περίπου 116.000 κάτοικοι από οικισμούς της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ενώ ο ίδιος ο πυρηνικός σταθμός θάφτηκε κάτω από ένα παχύ κάλυμμα μπετόν, το οποίο προχωρεί στο βάθος κάτω από τη γη, για να εμποδίσει τη μόλυνση των υδροφόρων οριζόντων που βρίσκονται κοντά.  Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ουκρανία ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδυνεύει από κατάρρευση.

Το 15% του ΑΕΠ της Ουκρανίας καταναλώνεται για ενέργειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ατύχημα.  Προκλήθηκε, πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή, έξαρση ορισμένων μορφών παιδικού καρκίνου του θυρεοειδούς και τερατογενέσεις λόγω της ραδιενέργειας.

 Οι συνέπειες της έκρηξης ξεπέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι συνέπειες λόγω της απόστασης (περισσότερα από 1.100 χλμ από το Chernobyl) είναι μηδαμινές, αν και έβρεξε την επόμενη ημέρα, οι άνεμοι φυσούσαν προς άλλες κατευθύνσεις και όχι προς τα Βαλκάνια. Όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο.

Το 2000 ο Αμερικάνος φωτογράφος Paul Fusco επισκέφτηκε το Chernobyl, φωτογράφισε και δημιούργησε μια συλλογή εικόνων με την επωνυμία Chernobyl Legacy. Σας παραθέτουμε επιλεγμένες εικόνες από αυτήν.

6_nyc6985 36 80_1NYC15938 93_1NYC182 99_1NYC6960 5016_original birth-defects-chernobyl DSC02540
extra_117854_3chernobyl4

 

Εδώ μπορείτε να ακούσετε μαρτυρίες και το ίδιο τον Paul Fusco.

Best of internet