Quantcast
ORIGINALS

Επιτέλους μπορείτε να ψηφίσετε την πιο πατριωτική χουντολαμογιά της Δικτατορίας

Επιλέξτε το αγαπημένο σας από τα 21 μαργαριτάρια της χουντικής ρεμούλας


Χρήστος Πρόεδρος · 21 Απριλίου 2018

Το ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών που σβερκώθηκε στην Ελλάδα για εφτά ολόκληρα χρόνια από το 1967 μέχρι το 1974 ήταν ένα τεράστιο τσίρκο με διώξεις, βασανιστήρια, μπόλικο χουντικό καρακατσουλιό και μνημείωδη λαμογιά, είναι πλέον γνωστό σχδόν σε όλους. Ωστόσο, επειδή σήμερα κλείνουν 51 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που η χώρα μπήκε σε γύψο, είναι μάλλον η πλέον κατάλληλη συγκυρία για να ψηφίσετε και να διαλέξετε εσείς, ποια από τις άπειρες λαμογιές, σκάνδαλα, μίζες και βολεψίματα που πρόλαβαν να κάνουν οι χουντικοί στην εφταετία, είναι η πιο πατριωτική, η πιο εθνοσωτήρια, η πιο ενδεικτική της Χούντας.

 

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

2097

Τότε που εξαφάνισαν τα λεφτά του ποίμνιου για το «Τάμα του Έθνους»

Με το περίφημο «Τάμα του Έθνους», δηλαδή το λαμογιοπρότζεκτ της Χούντας προκειμένου να αποκτήσει η Αθήνα την ολόδικιά της Παναγία των Πατησίων (aka την Αθηναϊκή Αγιά Σοφιά), τελικά εξανεμίστηκαν 406 εκατομμύρια δραχμές. Μέχρι τον Ιανουάριο του ’74 ένα μυστήριο κάλυπτε το θεάρεστο αυτό πρότζεκτ, μέχρι που δημοσιεύτηκε ο απολογισμός του «Ειδικού Ταμείου» στο οποίο το ποίμνιον άφηνε τον οβολό του για την αποπεράτωση του καθεδρικού ναού των Αθηνών. Στο «Ταμείο» είχαν εισρεύσει 453,3 εκατομμύρια δρχ, εκ των οποίων είχαν εξαφανιστεί τα 406 εκατομμύρια.

1672

Τότε που ο Παπαδόπουλος είχε τρεις θέσεις για τις οποίες πληρωνόταν ξεχωριστά

Ο διπλασιασμένος πρωθυπουργικός μισθός δεν έφτανε στον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός, ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Προεδρίας και Αντιβασιλέας, θέσεις για τις οποίες πληρωνόταν επιπλέον.

1366

Τότε που κουκούλωναν ναυάγια

Δεξαμενόπλοιο του γνωστού Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου πέφτει το 1972 πάνω στο αρματαγωγό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού,  «Μέρλιν» και το κόβει στα δύο. 44 άνθρωποι πνίγηκαν, αλλά το θέμα κουκουλώθηκε.

1153

Τότε που έγιναν οι αγαπημένοι των εφοπλιστών

Από 109 εκατομμύρια το 1968 τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν σε 29 εκατομμύρια το 1972, περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός στόλος αυξήθηκε κατά 16,7 εκατομμύρια τόνους . Ο Παπαδόπουλος ανακηρύσσεται ισόβιος πρόεδρος των εφοπλιστών.

1057

Τότε που η Χούντα πλέρωνε την καμπάνια του Νίξον

Όπως κατέθεσε στο Αμερικανικό Κογκρέσο ο Έλληνας δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που ζούσε στην Ουάσιγκτον: H χούντα ενίσχυσε το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον με 549.000 δολάρια.

1021

Τότε που έστελνε στον κοσμάκη τον λογαριασμό για τη ΔΕΗ της βίλας του

Ο Παπαδόπουλος φέσωνε το δημόσιο με 600.000 δραχμές το μήνα για το φωτισμό και την ασφάλεια των βιλών του (ο μισθός εργάτη – υπαλλήλου ήταν γύρω στις 4.500 δρχ)

880

Τότε που ανοδικά πήγαινε μόνο το δημόσιο έλλειμα

Το δημόσιο έλλειμμα προδιδακτορικά βρισκόταν στο 2,1% επί του ΑΕΠ. Η χούντα το σκαρφάλωσε στο 4,8%.

808

Τότε που διπλασίασαν το μισθό του πρωθυπουργού

YOLO σκέφτηκαν οι συνταγματάρχες όταν ήρθαν στα πράγματα, οπότε σχεδόν διπλασίασαν τον πρωθυπουργικό μισθό: Από τις 23.600 δραχμές μηνιαίως τον ανέβασαν στις 45.000 δραχμές.

799

Τότε που φούσκωναν λογαριασμούς δίνοντας έργα σε Γερμανικές και Γαλλικές εταιρίες

Η σύμβαση για την υδροδότηση του Μόρνου που υπήρχε έτοιμη από ντόπιους τεχνικούς πριν τη χούντα, τελικά και πατριωτικά πήγε στη γερμανική εταιρεία Lahmeyer για το φράγμα και τη γαλλική Gersar για το υδραγωγείο με μόλις 212% ανατίμηση προς τα πάνω.

715

Τότε που η χούντα χάριζε ρεύμα και πετρέλαιο σε βιομήχανους

Η χούντα έκανε γενναίο σκόντο στην εταιρεία Πεσινέ, που πλήρωνε το ρεύμα που κατανάλωνε μόλις στο 43,2% του κόστους του και το πετρέλαιο το έπαιρνε χίλιες δραχμές φτηνότερο ανά τόνο, απ’ όσο κόστιζε στο Δημόσιο.

712

Τότε που μοίραζαν σπίτια στους χουντικούς συνταγματάρχες

Για να μην έχει βιλάρες μόνο ο Παπαδόπουλος, το 1970 οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τη στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα.

603

Τότε που ο Παττακός ανέθετε έργα στον γαμπρό του

O Στυλιανός Παττακός ανέθεσε στον γαμπρούλη του, Αντρέα Μεϊντάνη, την κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

576

Τότε που έβαζαν μέσα το ταμείο πριν καν ξεκινήσει η κατασκευή του έργου

Μέχρι το 1975 το Δημόσιο είχε μπει μέσα 1.372.000.000 δραχμές με την σύμβαση με τον Αμερικανό εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ για την Εγνατία Οδό, η οποία όμως ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1974.

557

Τότε που αύξησαν τους μισθούς υπουργών, υφυπουργών και έβαλαν και μπόνους για εκτός έδρας

Χουντικές αυξήσεις έπαιξαν και για τις αποδοχές των υπουργών και των υφυπουργών, οι οποίοι από τις 22.400 δραχμές ανέβηκαν στις 35.000 δραχμές. Όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, γι’ αυτό θεσπίστηκαν επίσης και ημερήσια «εκτός έδρας»- χίλιες δραχμές για τον πρωθυπουργό και 850 για υπουργούς και υφυπουργούς, για να έχουν κι ένα κίνητρο να ταξιδεύουν.

536

Τότε που μοίραζαν δάνεια στους δικούς τους με κλειστά μάτια

Ο Μιχάλης Μπαλόπουλος ως διοικητής του ΕΟΤ έδωσε πράσινο φως για παρακινδυνευμένη δανειάρα στην εταιρία «Α.Ε. Καναβός», για ανέγερση ξενοδοχείου 402.715.000 δραχμές, ενώ τα κεφάλαιά της εταιρίας ήταν μόνο 30 εκατομμύρια.

505

Τότε που ο Παπαδόπουλος βόλεψε και τον άλλο του αδερφό

Ο Γιώργος ο Παπαδόπουλος «τακτοποίησε» και τον άλλο του αδελφό, Χαράλαμπο, κάνοντας τον Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Υπηρεσιών, με εξίσωση «κατά βαθμόν και μισθόν» με αρεοπαγίτη ισοβίως, για να μη ζηλέψει.

482

Τότε που χάριζαν λεφτά στον Τομ Πάππας

Η χούντα ουσιαστικά έκανε δωράκι κάμποσα φορτηγά λεφτά στον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τομ Πάππας, αφού τον απάλλαξε από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, για έξι αγροτοβιομηχανικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72), τις οποίες θα έκανε για το διυλιστήριο της ESSO στη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο εμφιάλωσης που είχε πάρει.

446

Τότε που ο Παπαδόπουλος βόλεψε τον έναν του αδερφό

Ο αρχηγός Παπαδόπουλος έκανε τον έναν αδελφό του, τον Κωνσταντίνο, στρατιωτικό ακόλουθο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακό Διοικητή Αττικής και «υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ».

420

Τότε που μοίραζαν δάνεια με το αζημίωτο

Τα θαλασσοδάνεια του Τοτόμη, διοικητή της ΕΤΒΑ, έφτασαν τα 454.050.000 δραχμές, με τον ίδιο να παίρνει επιπλέον ένα ποσοστό για την λεοντόκαρδη εξυπηρέτηση που έκανε.

399

Τότε που τακτοποιούσαν και τους κουνιάδους

Ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Μακαρέζος έκανε τον κουνιάδο του Υπουργό Γεωργίας.

387

Τότε που ο Λαδάς βόλευε κόσμο

Ο Ιωάννης Λαδάς πόναγε τις κουμπαριές και τις συγγένειές του, γι’ αυτό «εξυπηρέτησε» πολλούς συγγενείς του, διορίζοντας άλλον στην ΑΣΔΕΝ για να προσέχει τι γίνεται και άλλον ως γ.γ. του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Best of internet