Quantcast
ORIGINALS

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: Μήπως οι Απόκριες γαμούν το Χάλογουην;

Μια αυστηρή συγκριτική ανάλυση για όσους λατρεύουν να μισούν τα μασκαριλίκια


Χρήστος Πρόεδρος · 16 Φεβρουαρίου 2018

Χάλογουην, Απόκριες, μασκαριλίκια, όλα είναι ίδια μπορεί να σκεφτεί κανείς, αλλά θα κάνει λάθος, αγαπητοί φίλοι και εδώ είμαστε εμείς για να σας προστατεύσουμε από την αμάθεια και να σας προειδοποιήσουμε ότι οι Απόκριες διαφέρουν αρκετά από το Χάλογουην, κυρίως επειδή οι απόκριες γαμούν το Χάλογουην. Πάμε να δούμε πως η μια γιορτή νικάει την άλλη στα σημεία.

Οι λιλιπούτιοι καρναβαλιστές που κατακλύζουν το λιμάνι της Πάτρας, αλλά και προσφάτως τα κέντρα μεγάλων ελληνικών πόλεων, είναι ένα φαινόμενο που γίνεται ορατό μόνο σε περιβάλλον αποκριών, αφού στο Χάλογουην θα παίξει μόνο κάποιο πάρτι της κακιάς ώρας και το trick or treat. // Στις Απόκριες όμως παίζει καρναβάλι, το οποίο μάλιστα είναι και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης για μητροπόλεις όπως η Πάτρα και για ποτά όπως η μαυροδάφνη. Επίσης φέρνει τουρισμό στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, αφού εκατοντάδες τουρίστες συρρέουν για το Καρναβάλι στο Ρίο, νομίζοντας ότι έχουν κλείσει εισιτήρια για το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 1-0

 

 

Το Χάλογουην γιορτάζεται κάθε έτος στις 31 Οκτωβρίου, μην αφήνοντας τον κατάλληλο χρόνο για να εορταστεί αναλόγως. Επιπλέον, πρόκειται για μια σταθερή γιορτή, όπου όσο και να περνούν τα χρόνια, θα εορτάζεται ακριβώς την ίδια ημερομηνία, ασταμάτητα, για πάντα. // Οι Απόκριες, τυπικά κρατάνε τρεις εβδομάδες, αλλά στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου εκ του αποτελέσματος κρατάνε για όλο τον χρόνο, με το τριώδιο να μην τελειώνει ποτέ και για κανέναν λόγο. Επίσης, το γαμάτο της φάσης των αποκριών δεν τελειώνει εδώ. Αυτές οι τρεις εβδομάδες που εορτάζονται και τυπικά οι Απόκριες έχουν και τα πιο κουλά ονόματα: η εβδομάδα της Προφωνής, της Κρεατινής και της Τυροφάγου.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 2-0

 

 

Το Χάλογουην προέρχεται από την Κελτική γιορτή Samhain που σηματοδοτούσε μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω και στον κάτω κόσμο, το οποίο ομολογουμένως είναι αρκετά κουλ. Όμως ξέρετε τι άλλο σηματοδοτούσε το Samhain; Tην έλευση του παγωμένου χειμώνα. Και όποιος θέλει τον χειμώνα να τον πάρει σπίτι του. // Oι απόκριες απ’ την άλλη προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες, και μάλιστα από την λατρεία του αρχαίου θεού-προστάτη των έκφυλων και όσων γίνονταν ζαντολάστιχο από την οινοποσία. Για χάρη του θεού Διόνυσου, οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν διάφορες μάσκες και έπαιρναν τους δρόμους με βρισίδια και όργια, σαν μια purge day για όλες τις καταπιεσμένες ψυχές. Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα ακραία, ξέρετε τι έρχεται μετά τις απόκριες; Η ΑΝΟΙΞΗ.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 3-0

 

 

Στο Χάλογουην των αλλόθρησκων παίζει η διάσημη παράδοση του trick or treat, όπου μασκαρεμένα παιδάκια πάνε από σπίτι σε σπίτι για να πάρουν διάφορα σοκολατάκια, καραμέλες και ζελεδάκια. Κάπως σα να πας να πεις τα κάλαντα δηλαδή και αντί να σου στάξουν ζεστό μετρητό, τελικά να σου δίνουν έναν κουραμπιέ.
Το αποκριάτικο trick or treat είναι η Τσικνοπέμτη, αγαπητοί φίλοι και δεν έχει τρικ, έχει μόνο τριτ, και μάλιστα τριτ με κοψίδια, γαρδούμπες, γουρνοπούλες, μπριζόλες, πανσέτες, παϊδάκια και όλα τα σχετικά. Επιπλέον κανείς δεν θα προσπαθήσει να σας σταματήσει εάν μετά από όλο αυτό το πάρτι χοληστερίνης καταφέρετε να χωρέσετε στο στομάχι σας και κάποιο γλυκό.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 4-0

 

 

Το Χάλογουην ούτε ξυστά δεν περνάει από το φαντασμαγορικό έθιμο του Τυρνάβου, το Μπουρανί. Για το Μπουρανί χρειάζεται να θυμάστε δύο πράγματα: α) Ότι γίνεται κάθε φορά στη λήξη των Αποκρεών και β) ότι έχει να κάνει κατά βάση με πολλές ποσότητες τσίπουρου και με πολλά ξύλινα πουτσάκια. Το πανηγύρι αποτελεί την αποθέωση των παγανιστικών δοξασιών της Θεσσαλικής επαρχίας και είναι μια αναβίωση του αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, που είναι στην ουσία η γιορτή του φαλλού και συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Στα καπάκια συμβαίνει χορός και τραγούδι, οι πρόστυχα αστειάκια και καντήλια με τους συμμετέχοντες να κρατούν στα χέρια τους φαλλούς σαν σκήπτρα, κατασκευασμένους από ξύλο, πηλό, ή ακόμα και από ψωμί, εάν θελήσετε να φάτε έναν.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 5-0

 

 

Η Εκκλησία δε γουστάρει τα καρναβάλια, όχι μόνο επειδή δίνουν το δικαίωμα και στον υπόλοιπο κόσμο να φοράει απενοχοποιημένα εντελώς lame πράγματα, αλλά και επειδή το καρναβάλι έχει ξεκάθαρα παγανιστική προέλευση. Αν και η εκκλησία δεν εγκρίνει το καρναβάλι, από την άλλη δε μπορεί να πάρει ξεκάθαρα και σταθερά θέση αφορίζοντας όλους τους καρναβαλιστές, αφού όπως διαβάζουμε σε Χριστιανοκατανυκτικά blogs, «ο λαός κουβαλώντας μια τέτοια προγονική παράδοση αιώνων, δεν θα ακολουθούσε εύκολα και αγογγυστί, διότι μέσα στα κύτταρά του κουβαλούσε ιστορικές καταβολές, που μόνο με παιδεία, κατανόηση και αγάπη εκ μέρους της Εκκλησίας, θα μπορούσε κάποτε, ίσως, να αποποιηθεί».

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 6-0

 

 

Ακόμα κι αν ντυθείτε για τις απόκριες, ή εάν περιφερθείτε σε κάποιο καρναβάλι μεθυσμένοι από τα φλόκια του διαβόλου που ακούνε στο όνομα “μαυροδάφνη”, κανείς δε θα μπορέσει να σας τη μπει λέγοντάς σας δήθεν, ή ότι ξεπατικώνετε ό,τι βλέπετε στις ταινίες και στις σειρές, αφού στην ειρωνική προσβόλα «είχες και στο χωριό σου τέτοιο;», μπορείτε να απαντήσετε ένα γενναίο και ειλικρινές «ναι».

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN: 7-0

 

 

Nαι, οκ, η Αμερική γενικά έχει βαρβάτη παραγωγή από ταινίες και σειρές και κάπως έτσι το Χάλογουην έχει καταλήξει σε κάμποσες από αυτές, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Stranger Things.

Oι Απόκριες όμως καθόλου παραπονομένες δε μένουν, αφού απεικονίζονται στο πιο εμβληματικό οπτικοακουστικό υλικό που έχει ποτέ κατασκευάσει η ανθρωπότητα, το ΡΕΤΙΡΕ.

 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ – HALLOWEEN 10-1 

 

Best of internet