Quantcast
ORIGINALS

Τα 10 παρατσούκλια του μύστη του ψησίματος

..και οι αφανείς ήρωες της Τσικνοπέμπτης πίσω από αυτά


Μαρίτα Αλημίση · 30 Ιανουαρίου 2018
Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος

Η μέρα που όλη η χώρα θα φλομώσει με καπνό και μυρωδιά ψητού πλησιάζει, αγαπητοί φίλοι, και έχουμε ήδη αρχίσει  να ακονίζουμε τα μαχαίρια μας. Μιλάμε, φυσικά, για την Τσικνοπέμπτη, την αγαπημένη γιορτή κάθε Έλληνα που σέβεται τον εαυτό του εκεί έξω αφού αποτελεί την ιδανική αφορμή για ανελέητη κρεατοφαγεία, καλή παρέα και ποτό.

Αυτός που κάθε τσικνοπέμπτη έχει την τιμητική του, όμως, είναι φυσικά ο ψήστης ο οποίος φροντίζει να φτάσει όπως ακριβώς πρέπει στο πιάτο μας η ζουμερή μπριζόλα, το μπαρουτοκαπνισμένο λουκάνικο, το τραγανό παϊδάκι. Είναι ο άνθρωπος που είτε επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης, έχει αρχίσει από τώρα την προετοιμασία και που εκείνη την ημέρα θα ακούει το όνομά του περισσότερο από τον καθένα. Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν φωνάζει τον ψήστη με το όνομά του, αγαπητοί φίλοι. Πάντοτε του προσδίδουμε διάφορους χαρακτηρισμούς που αντηχούν την ιδιότητά του και γιατί όχι και την προσωπικότητα του. Εμείς στο Luben.tv συγκεντρώσαμε μερικούς και σας τους παρουσιάζουμε για να πάτε διαβασμένοι στο μεγάλο φαγοπότι:

1. Ο Μάστορας

 Ο έμπειρος ψήστης που έχει τελειώσει την ανωτέρα ψηστική αποκαλείται τιμητικά «μάστορας» και είναι συνήθως πάνω από 50 χρονών. Εδώ, όπως ακριβώς με το επάγγελμα, μιλάμε για ένα κατεξοχήν κλειστό «παρατσούκλι» για το οποίο πολύ σπάνια ανοίγει θέση και μόνο εφόσον αποσυρθεί κάποιος, μπορεί ο επόμενος να πάρει το χρίσμα.

Κλασικό παράδειγμα είναι ο παππούς της οικογένειας που αποφασίσει πλέον να παραδώσει την σκυτάλη στον γιο ή στον γαμπρό του (και πιο σπάνια στον «παραγιό»του) που όμως τόσα χρόνια τον έχει από κοντά και έχει αποδείξει την αξία του. Τον χαρακτηρισμό «μάστορα» ακολουθούν ατάκες όπως «Μάστορα, μου πιάνεις ένα λοκάνικο;» και πολύ συχνά μιλάμε για επαγγελματία που έχει δώσει το όνομά του στην ταβέρνα/ψησταριά που ο ίδιος διευθύνει.

2. Ο Καλλιτέχνης

Ο«καλλιτέχνης» είναι συνήθως μικρότερος ηλικιακά, διαθέτει όμως εξίσου καλές ψηστικές ικανότητες. Έχει φαντασία, γνωρίζει πως να ικανοποιεί όλα τα γούστα και δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίας αλλά και να είναι, αντιμετωπίζει την δουλειά του σαν χόμπι.

Τον χαρακτηρισμό «καλλιτέχνη» ακολουθούν ατάκες όπως «Καλλιτέχνη, ζωγραφίζουν απόψε οι πανσέτες σου» και πριν γίνει ψήστης ήταν έτσι κι αλλιώς η ψυχή της παρέας. Συνήθως, αγαπάει πολύ το αντικείμενο, έχει άπλετο ελεύθερο χρόνο και διοργανώνει βραδιές κρεατοφαγείας στο μπαλκόνι του ανεξάρτητα αν είναι κάποια γιορτή ή όχι.

3. Ο ψάρακλας

Fearless Grilling

Τσικνοπέμπτη με Hellmann’s σημαίνει #fearlessgrilling. Κάνε mention το παρεάκι και πάρε μέρος στον διαγωνισμό τώρα!

Posted by Hellmann's on Mittwoch, 24. Januar 2018

 

Ο “ψάρακλας”, όπως λέει και το όνομά του, ενώ έχει όλη την καλή διάθεση και τις γνώσεις, συνήθως έχει άγχος γιατί δεν έχει ξαναψήσει, τουλάχιστον όχι για τόσα άτομα. Aκριβώς επειδή αγχώνεται, όμως, προσέχει όλες τις λεπτομέρειες και γι αυτό στο τέλος είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να ανέβει με το σπαθί του στην ιεραρχία των παρατσουκλιών.

4. Ο Αδερφός

Εδώ, μιλάμε για ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι. Συνήθως, αποδίδεται στον κολλητό σου που ψήνει σε γενέθλια και γιορτές, έχεις οικειότητα μαζί του και του φωνάζεις ό, τι ώρα θέλεις «Αδερφέ πέτα ακόμα μια μπριτζόλα πάνω» χωρίς να φοβάσαι ότι θα σε στραβοκοιτάξει ή χειρότερα ότι θα σου δώσει ό, τι περίσεψε.

Συχνά, όμως, αυτή η ονομασία απαντάται και στις ταβέρνες που ο ιδιοκτήτης “μπαίνει μέσα” για να ψήσει ο ίδιος τα καλά κομμάτια κρέατος. Ο “αδερφός” διατηρεί άριστες σχέσεις με τους θαμώνες οι οποίοι του φωνάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα «Αδερφέ πιάσε άλλο ένα απ’ αυτό»  και γνωρίζει με μαθηματική ακρίβεια τι είναι το “αυτό”.

5. Ο Mερακλής


Ο “μερακλής” είναι ο τύπος εκείνος που εκτός απ’ το δύσκολο έργο της επιλογής των κρεατικών και το ψήσιμο αυτών, έχει προβλέψει να υπάρχουν στα πέριξ και τα ανάλογα συνοδευτικά όπως ας πούμε οι τηγανητές πατάτες, τα διάφορα ψαγμένα αλάτια ή οι Ηellman’s BBQ sauces που πάνε τα ψητά ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από το να ψήνει, ξέρει πολύ καλά και να τρώει, είναι νοικοκυραίος και του αρέσει να τσιμπάει γλυκάδια και ψιψιψόνια τα οποία ταϊζει στο στόμα της γυναίκας και των παιδιών του.

6. Ο Τυλιγματάς


Ο τυλιγματάς είναι ο επαγγελματίας ψήστης που δουλεύει σε τίμιο «οικογενειακό» σουβλατζίδικο και εκτός απ’ το να ψήνει το κρέας, το τυλίγει κιόλας σε χρόνο dt μέσα στην λαδωμένη πιτούλα που αποτελεί το χιτ του μαγαζιού. Αγαπημένα του κρεατικά είναι η προβατίνα και το κοκορέτσι τα οποία σαφώς βάζει μέσα στο τυλιχτό. Οι πελάτες σπάνια φωνάζουν τον ίδιο μ’ αυτό το παρατσούκλι αφού το χρησιμοποιούν κυρίως για να συνεννοούνται μεταξύ τους.

7. Ο Tσιμπίδας

Το παρατσούκλι “τσιμπίδας” προσδίδεται στον ετοιμοπόλεμο ψήστη που διαθέτει όλα εκείνα τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να πετύχει το ιδανικό, ζουμερό αποτέλεσμα και να αποθεωθεί. Τσιμπίδες, γάντια ψησίματος, ειδικό ψεκαστήρι, ποδιά κλπ. βρίσκονται πάντα γύρω του, τακτοποιημένα και έτοιμα προς χρήση. Είναι σα να λέμε ο γκατζετάκιας του ψησίματος. Αν θέλεις KI EΣΥ να γίνεις  ο “τσιμπίδας” της παρέας αυτή την Τσικνοπέμπτη, τσέκαρε από τώρα τον διαγωνισμό της Hellmann’s στο instagram και στο facebook και δες πως θα κονομίσεις όλο τον τίμιο εξοπλισμό του ψήστη. Τo ‘χεις.

8. Ο Χερούκλας


Σε αντίθεση με τον «τσιμπίδα», ο «χερούκλας» είναι αυτός που μεταχειρίζεται το κρέας με το χέρι, από το αλάτισμα και το μαρινάρισμα μέχρι το τέλος της διαδικασίας του ψησίματος. Γυρίζει τις μπριζόλες με τα δάχτυλα, τσιμπάει λίγο στην άκρη για να δοκιμάσει ενώ στο ενδιάμεσο σκουπίζει -με το χέρι πάντα- τον ιδρώτα του κάτι που προσδίδει στα ψητά αυτή την ιδιαίτερη, εθιστική γεύση.

9. Ο Βίσμας


Το παρατσούκλι «βίσμας» προσδίδεται στον τύπο που καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος δίνει μουλωχτά κρέας στους δικούς του, με αποτέλεσμα στο τέλος να μένουν σημαντικά λιγότερα κρεατικά από εκείνα που αγοράστηκαν (με τα λεφτά όλων). Συνήθως, κοιτάζει δεξιά κι αριστερά και όταν βεβαιωθεί πως δεν τον βλέπει κανείς, κάνει νόημα στα “παιδιά” και τους πασσάρει διακριτικά τα καλύτερα κομμάτια. Στην ουσία μοιάζει με την γιαγιά σου που σου βάζει συνωμοτικά το πενηντάευρω στην παλάμη για να μην το καταλάβει κανείς ενώ όλοι οι υπόλοιποι γελάνε αλλά εκνευρίζονται κιόλας που δεν δίνει και σ’ αυτούς.

10. Ο Ινδιάνος


Τέλος, ο «ινδιάνος» είναι εκείνος ο ψήστης που έχει καταφέρει να ανάψει φωτιά σε περίπου ένα δευτερόλεπτο απ’ τη στιγμή που πλησιάσει την ψησταριά και όλοι αναρωτιούνται πως διάολο το έκανε. Ο συγκεκριμένος μπορεί να ανάψει φλόγα μέχρι και με βρεγμένα κάρβουνα ενώ συνήθως οι υπόλοιποι της “φυλής” χορέυουν γύρω της και γλεντοκοπάνε.

Best of internet