Quantcast
ORIGINALS

12 καταστάσεις στα social media που δεν αποκλείεται να είναι ψυχικές διαταραχές

Η σελφίτιδα δεν είναι η μόνη συνήθεια που χρειάζεται ιατρική φροντίδα


Κώστας Αρβανίτης · 10 Ιανουαρίου 2018

Η πρόσφατη διαπίστωση ότι η σέλφι μπορεί να αποτελεί ψυχική πάθηση δεν προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη σε κάποιους από εμάς. Ταξιδεύοντας στις ταραγμένες θάλασσες των social media, έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών συμπεριφορών οι οποίες χρειάζονται την αυτοδίκαια επέμβαση της κοινωνίας των πολιτών, της Πρόνοιας ή ίσως και του Στρατού. Υπάρχει άνθρωπος που δε φέρει εσωτερικά τραύματα στην ψυχή του από τις σέλφι με αυτιά γάτας πχ;

Μάλιστα, αυτή η πλημμύρα από παρανοϊκές συμπεριφορές συνεχίζει να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο χωρίς κάποιο τέλος να είναι ορατό. Προσπαθήσαμε λοιπόν να καταγράψουμε κάποιες από αυτές.

Σκοπός μας εδώ πέρα προφανώς δεν είναι να πούμε ότι οι ψυχικές ασθένειες και όσοι πάσχουν από αυτές είναι σελφόπληκτοι. Ειδικά σε μια εποχή που οι ασθενείς την έχουν βγάλει με υπουργούς Υγείας μεταξύ άλλων τους Λοβέρδο, Άδωνι, Βορίδη και Κουρουμπλή και αμέτρητες περικοπές.

Τα προφίλ τύπου Κωνσταντίνος ο ΙΔ

 

Υπάρχει λόγος που ο famous κόσμος (λέμε τώρα) εκεί έξω συντηρεί προφίλ με ονόματα βυζαντινού αυτοκράτορα αντί να φτιάξει ένα page και η επιστημονική ονομασία του είναι ναρκισσισμός. Η πάθηση που κάποιος ανοίγει 240 προφίλ για να χωρέσει όλους τους ψηφιακούς του φίλους θυμίζει την εποχή του πρώιμου facebook.

“Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον ναρκισσισμό σαν την σκοτεινή πλευρά του ατομικισμού και του εγωκεντρισμού. Εγωκεντρικός είναι ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να έχει όλα τα “φώτα” της δημοσιότητας πάνω του, δηλαδή να αποτελεί το κύριο αντικείμενο απασχόλησης από τους υπόλοιπους ανθρώπους.”

Σχόλια με το shift μόνιμα πατημένο

Δε μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει τους ανθρώπους που γράφουν μόνο με κεφαλαία, δηλαδή σαν να να θέλουν να δείξουν ότι μιλούν μόνο με ουρλιαχτά σαν κογιότ ή σαν το ένα τους χέρι να έχει βιδωθεί στο shift. Οι δυστυχισμένες αυτές ψυχές πάσχουν από μετατρεπτική διαταραχή:

“Η διαταραχή μετατροπής είναι μια ψυχική διαταραχή στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζονται με συμπτώματα που υποδεικνύουν κάποια νευρολογική ή άλλη γενική ιατρική κατάσταση όπως μούδιασμα, ζαλάδα, παράλυση κ.ά, χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί από κάποιον ιατρό κάποια νευρολογική εξήγηση στο πρόβλημα τους.”

 

Ο τύπος με τα emoji στο chat που βγήκε από το ΙΤ

Δεν είμαι σίγουρος αν όσοι στέλνουν τέτοια μηνύματα χρειάζονται περισσότερο γιατρό ή αστυνομικό, αλλά η ασθένεια που λέγεται καταφασία μπορεί να εξηγήσει πως προκύπτουν καταστάσεις όπως οι παρακάτω:

“H καταφασία είναι διανοητική διαταραχή ομιλίας που περιλαμβάνει συνεχή επανάληψη, από τον ασθενή, της ίδιας λέξης ή φράσης, ή επανάληψη ακολουθίας λέξεων χωρίς αυτές να σχηματίζουν κάποια κατανοητή πρόταση.”

 HDR βγαλμένo από το Fallout

Oι χρήστες των social media που αρέσκονται σε αυτό το HDR (θυμίζει χαλασμένο DVD) πάσχουν από τρομώδες παραλήρημα, καθώς βασικά μοιάζει με τις παραισθήσεις από το κόψιμο του αλκοόλ:

“Διαταραχή του επιπέδου συνείδησης με διαταραχές προσανατολισμού, σύγχυση και διέγερση είναι το βασικό γνώρισμα του τρομώδους παραληρήματος.”

 

 

Αυτή η μυστηριώδης φάση με τα φόντα

Δεν ξέρουμε τι σκεπτόταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ όταν εισήγαγε αυτή την οπτική χολέρα, αλλά είναι βέβαιο ότι οι θαυμαστές αυτού του στυλ γραφής πάσχουν από επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή:

“Η επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή (γνωστή και ως δυαδική τρέλασυμβιωτική ψύχωση και επακτή παραληρητική διαταραχή) είναι μια αρκετά σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ομοειδών ψυχωσικών συμπτωμάτων σε δύο ή και περισσότερα άτομα.’

 

Την κουζινομηχανή σου ή τη ζωή σου

Oι άνθρωποι που καταδιώκουν παντού κουζινομηχανές χρειάζονται θεραπεία για τον εθισμό στο τζόγο από τον οποίο πάσχουν:

“Η απεξάρτηση από τον τζόγο απαιτεί μεγάλη αυτοπειθαρχία και κίνητρο από την πλευρά του εξαρτημένου. “

 Αρταξέρξης – Κύνθια Καντακουζηνός – Ιμπαρούρι

Η πιθανότητα να καταλήξεις με ένα τέτοιο προφίλ είναι βασικά το καλύτερο επιχείρημα για να μην παντρευτείς, καθώς οι πιθανότητες να αναπτύξεις διασχιστική διαταραχή ταυτότητας πολύ υψηλές.

Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας ή διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας είναι μια ψυχιατρική διάγνωση που περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εμφανίζει πολλές διακριτές ταυτότητες με ξεχωριστά σχήματα αντίληψης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον”

Μαζική παραγωγή καλημέρας

Από οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας υποφέρουν οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι περνούν το 67.93% του ενεργού χρόνου τους για να εύχονται καλημέρα και καλησπέρα, εκτός αν συμμετέχουν σε κάποιο διαγωνισμό που αγνοούμε όλοι οι υπόλοιποι:

“Οι ασθενείς με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζονται από την κραυγαλέα, δραματική, ευέξαπτη και υπερδραστήρια συμπεριφορά τους με σκοπό την προσέλκυση της προσοχής.”

 

Βιωματικό LSD

Το ότι κάποιος βλέπει εικοσάρηδες οπαδούς του Λαφαζάνη να του λένε τα κάλαντα, είναι σαφές σύμπτωμα της μανίας καταδιώξεως:

“Η πάθηση χαρακτηρίζεται κυρίως από επίμονες και παραληρηματικές ιδέες καταδίωξης.”

 

 Mίσος και θάνατος σε κάθε στάτους

Aντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας είναι το όνομα της πάθησης αυτής. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξηγηθούν αυτά τα κατεβατά ούτως ή άλλως. O oρισμός της:

“Ο όρος κοινωνιοπάθεια (…) χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε (…) για να περιγράψει άτομα που δεν είναι ικανά να συναισθάνονται τους συνανθρώπους του, να μπαίνουν στη θέση τους και να αναλαμβάνουν ευθύνες για τις πράξεις τους.”

Οι σταυροφόροι της ορθογραφίας

Έχετε δει καμιά φορά στα social media που ξεκινά μια συζήτηση για τη Μακεδονία, το Κυπριακό ή το προσφυγικό και εκεί που γίνεται χαμός σκάει κάποιος για να πει ότι το εντωμεταξύ γράφεται με “ω“; Η ασθένεια αυτή ονομάζεται αυτισμός:

“Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.”

Όταν στοκάρεις ακόμη την/τον πρώην που διέγραψες όταν είχαμε ακόμη δραχμή

Το καταθλιπτικό (ίσως κι επικίνδυνο) φαινόμενο που κάποιοι ακόμη κοιτάνε που έκανε λάικ ο εφηβικός τους έρωτας είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα μετατραυματικού σοκ. Όσοι βρουν τον εαυτό τους σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να ζητήσουν άμεσα βοήθεια πριν η κατάσταση χειροτερέψει.

“Το μετατραυματικό στρες είναι μια διαταραχή που προκαλείται ύστερα από μια πολύ τραυματική εμπειρία που έζησε κανείς, και η οποία είτε απείλησε τη σωματική του ακεραιότητα είτε συγκλόνισε το συναισθηματικό του κόσμο.”

 

 

 

Best of internet