Quantcast
ORIGINALS

10 πράγματα που συμβαίνουν στα λεωφορεία όταν απεργεί το μετρό

Άρθρο ιδανικό για να διαβαστεί στο λεωφορείο, εάν τα καταφέρετε


Χρήστος Πρόεδρος · 26 Οκτωβρίου 2017

Οι απεργίες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οδηγούν πολλές φορές σε ακινησία διάφορα μέσα όπως το λεωφορείο, ή το μετρό, ή τον προαστιακό, με αποτέλεσμα συνήθως ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Από όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως, η πιο ζόρικη είναι αυτή στην οποία έχει απεργία το Μετρό, μιας και τότε όχι μόνο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο μέσο σταθερής τροχιάς, αλλά αναγκάζεσαι να μεταπηδήσεις στο λεωφορείο.

Το πιο πιθανό είναι ότι σήμερα λόγω της απεργίας στο μετρό χρειάστηκε να πάρετε το λεωφορείο και δεν είναι καθόλου απίθανο αυτή τη στιγμή να προσπαθείτε να διαβάσετε αυτές τις γραμμές γατζωμένοι με τα δύο σας δάχτυλα από τις μπάρες του οχήματος προκειμένου να μην πέσετε πάνω σε κάποιον άλλο συνεπιβάτη. Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να σας προειδοποιήσουμε για δέκα πράγματα που συμβαίνουν στα λεωφορεία όταν απεργεί το μετρό:

 

Αγκωνία με λαχτάρα να σε νοιάζομαι


Αγκωνία στον ΟΑΣΑ να επιβιβάζομαι, αγαπητοί φίλοι, και όταν λέγατε ότι θέλετε λίγο σπρώξιμο για να πάτε το πρωί στη δουλειά, ποτέ δεν φανταζόσασταν τέτοιο σπρώξιμο.Το μετρό δε λειτουργεί κι εσείς έχετε σταματήσει το λεωφορείο το οποίο όχι μόνο πλησιάζει φίσκα, έτοιμο να του φύγουν οι ρόδες στην επόμενη στροφή, αλλά μάλιστα περιμένει και ένα πλήθος ανθρώπων που θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε εκείνο το σημείο σε πιάνει η αγκωνία, δηλαδή το συναίσθημα που σε κατακλύζει όταν σε ημέρα απεργίας μετρό αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις λεωφορείο, το οποίο κατά κανόνα είναι τίγκα από κόσμο και μέσα σε ένα πρόσφορο έδαφος για κρίση πανικού, ο ένας επιβάτης ρίχνει αγκωνιά στον άλλο προκειμένου να επιβάλει την παρουσία του μέσα στο γέρικο λεωφορείο.

 

Συναντήσεις Κορυφής

Συναντάς τ@ν πρώην, τον παλιό συμμαθητή, την παλιά καθηγήτρια, τον ιδιοκτήτη από το βίντεοκλαμπ που κάποτε χρωστούσες 250 ευρώ, γενικά βλέπεις όλους όσους δεν θα ήθελες να δεις πρωινιάτικα. Η ούτως ή άλλως αποφευκτέα συζήτηση γίνεται τελικά υπό συνθήκες αγκύλωσης αφόυ έκανες το λάθος να χαιρετίσεις από ευγένεια και τώρα το ένα σου χέρι πιάνει τη λαβή του λεωφορείου, το κεφάλι σου είναι γυρισμένο πίσω σαν τον εξορκιστή προκειμένου να κάνεις απαράδεκτο small talk με το αναγκαίο κακό. Με το άλλο χέρι κρατάς το κινητό και διαβάζεις αυτό το άρθρο κακήν κακώς.

 

Ο ιερομάρτυρας του ΟΑΣΑ


Το λεωφορείο είναι ΠΗΧΤΡΑ. Ο καθένας παλεύει για τη ζωούλα του και διεκδικεί τον ζωτικό του χώρο με οποιοδήποτε μέσο. Στόχος της διαδρομής πλέον έχει γίνει η επιβίωση και καινούριες δυναμικές ομάδων δημιουργούνται μέσα στην εκρηκτική κάψουλα του λεωφορείου σε κάτι που πλέον μοιάζει με ένα ανεξάρτητο μινι-οικοσύστημα. Και σε αυτή την κατάσταση στην οποία το ανεξάρτητο κρατίδιο του λεωφορείου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή όλοι είναι έτοιμοι να σκάσουν, πάντα θα εμφανιστεί κάποιος εγκεφαλικά χαρτογιακάς να γυρίσει ανάποδα όλο το λεωφορείο προκειμένου να φτάσει στο ακυρωτικό μηχάνημα και να επικυρώσει το εισιτήριό του.

 

Έχουν απεργία και τα λεωφορεία


Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη σταματήσει την προσπάθεια να διαβάσετε αυτό το κείμενο μέσα στο λεωφορείο, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το γράψουμε όλο επειδή αυτή είναι η δουλειά μας. Ερχόμαστε σε άλλο ένα σημαντικό πράγμα που συμβαίνει στα λεωφορεία όταν το μετρό έχει απεργία, και αυτό είναι η απεργία των λεωφορείων. Σπάνιο μεν, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις συμβαίνει και αυτό, δηλαδή όλα τα μέσα να τραβάνε χειρόφρενο. Σε αυτή την περίπτωση τα λεωφορεία μένουν σε ακινησία στη βάση τους, ή κάποια από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους επιδεικτικά με αναγραφόμενο passive agressive μήνυμα «ΣΥΓΝΩΜΗ, ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ». Εντωμεταξύ ο κόσμος αρχίζει τα πλιάτσικο σε καταστήματα και σε σούπερ μάρκετ, ενώ όλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να προσπαθήσουν να πάνε στη δουλειά τους, ή για να πέσουν με φόρα πάνω σε κάποιο πολυκατάστημα, ή για να φύγουν από την πόλη πριν τους επιτεθεί ο γείτονας.

 

Τίποτα


Μάλλον βρίσκεστε ακόμα καθ’ οδόν ενώ ακόμα περισσότερος κόσμος έχει μπει στο λεωφορείο. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγάλετε το κινητό σας από την τσέπη, γιατί αν κάνετε αυτή την κίνηση μπορεί να νομίζει ο μπροστινός σας ότι πάτε να τον χουφτώσετε ή να τον κλέψετε. Αλήθεια σκεφτόμαστε μήπως είναι ανώφελο να συνεχίσουμε να γράφουμε αυτό το άρθρο από τη στιγμή που δεν μπορείτε να το διαβάσετε, αλλά αν μια στο εκατομμύριο τα καταφέρετε, εμείς έχουμε το χρέος να το πάμε μέχρι τέλους. Λοιπόν, τίποτα διαφορετικό δεν συμβαίνει στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια απεργίας του μετρό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη. Οπότε ίσως οι φίλοι από τη Θεσσαλονίκη μπορέσουν αυτή τη στιγμή να διαβάσουν τα σημαντικά επιχειρήματα που παραθέτουμε σε αυτό το κείμενο.

 

Ο καλόγερος Τέλης δεν δείχνει μόνο αλλά ακουμπάει

Θυμάστε όλοι την υπόθεση με τον ρασοφόρο που προσέγγισε νεαρή επιβάτη και που στη συνέχεια πέταξε έξω το πουλί του. Όλοι ξέρουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις εφαψιών στο λεωφορείο δεν είναι τόσο σπάνιες και καταλαβαίνετε ότι μέσα στην πολυκοσμία μπορεί κανείς εύκολα να αγγίξει χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτός. Πραγματικά δεν ξέρουμε πόσο στριμωγμένοι είστε αυτή τη στιγμή, αλλά αλήθεια ευχόμαστε να καταφέρετε να κοιτάξτε το κινητό σας απλά για να διαβάσετε αυτή την παράγραφο γιατί είναι σημαντική. Μάλλον θα έπρεπε να την είχαμε βάλει πρώτη αλλά τώρα είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε τη σειρά του κειμένου. Ίσως κάποιος συνεπιβάτης να έτυχε να διαβάσει το κείμενο πριν μπει στο λεωφορείο και να απαγγείλει στους επιβάτες αυτές εδώ τις γραμμές. Μακάρι.

 

Χρειάζεται πολεοδομική άδεια για να ανοίξεις το παράθυρο.

Λες και πρόκειται να ανοίξτε ένα παράθυρο σε σημείο που έχει τοίχο, το να ανοίξει κανείς το γυάλινο παραθυράκι για να φύγουν τα σωματίδια κοξάκι, σάρς και Η1Ν1 από το λεωφορείο, γίνεται μεσανατολικό ζήτημα. Η συζήτηση ξεκινάει συνήθως με ένα «κλείστε το θα πλευριτώσουμε/πάθουμε καμία πλεμονία και καταλήγει στο ότι έχουμε γεμίσει μετανάστες. Οι περισσότερες συζητήσεις στα λεωφορεία τις ημέρες των απεργιών καταλήγουν στο ότι έχουμε γεμίσει μετανάστες.

 

Aλλόθρησκα καθίσματα

Το λεωφορείο θα είναι πήχτρα, αλλά θα υπάρξουν μια ή δύο κενές θέσεις. Αυτές όμως δεν θα είναι απλές θέσεις, αγαπητοί φίλοι, αλλά θα είναι παγίδα για την μπαστάρδεψη του έθνους. Πάνε τα παλιά τα χρόνια που έμπαινες στα παλαιά ελληνικά λεωφορεία τα οποία ήταν αγιογραφημένα από τον Κόντογλου και είχαν μανουάλια αντί για δοκούς στήριξης. Πλέον έχουμε γεμίσει με ισλαμικά καθίσματα στο όνομα της προοδευτικότητας και της ανεκτικότητας. Αυτό, οκ, και να μην καταφέρετε να το διαβάσετε, δεν έγινε και τίποτα.

 

Αυτό

Εντάξει, εδώ μιλάμε για τη σωματική σας ακεραιότητα, δεν ξέρουμε τι θα κάνετε, σπρώξτε κάποιον, βρίστε, αλλά τέλος πάντων βγάλτε το ριμάδι το smartphone και δείτε πως συνηθίζουν να οδηγούν οι οδηγοί του ΟΑΣΑ όταν έχει απεργία το Μετρό, πριν είναι πολύ αργά.

 

Βρέχει / χιονίζει / έχει καύσωνα / τσουνάμι

Κατά κανόνα όταν υπάρχει απεργία του μετρό, τότε κατά τη διάρκεια αναμονής σας για το λεωφορείο αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, θα είναι βγαλμένες στην καλύτερη των περιπτώσεων από τη χειρότερη μετεωρολογική πρόβλεψη που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Καλλιανός. Ελπίζουμε να πήρατε ομπρέλα. Εμείς σας προειδοποιήσαμε. Εσείς όμως έχετε σταματήσει τις προσπάθειες να διαβάσετε αυτό το άρθρο που στην τελική σας αφορά περισσότερο απ’ όλους και μάλλον θα είστε οι μόνοι τελικά που δεν το διαβάσατε και πήγατε χωρίς ομπρέλα.

 

O κόσμος έχει νεύρα

Είμαστε τουλάχιστον απαράδεκτοι που το αφήσαμε τελευταίο, μιας και είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ότι ο κόσμος που επιβαίνει στα λεωφορεία της ημέρες της απεργίας του μετρό δεν πάει με τα καλά του. Μέσα σε λίγες ώρες από το χειρόφρενο του μετρό, οι άνθρωποι αλλάζουν συμπεριφορά, χάνουν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους και επιδίδονται σε ανθρωποφαγικές τακτικές, καβαλώντας τα λεωφορεία σε ένα ζωώδες σαφάρι μέσα στον αστικό ιστό που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Καλό θα είναι να είστε σε εγρήγορση προκειμένου να αμυνθείτε σε περίπτωση που κάποιος αρχίσει να βρίζει, κράζει, ή ακόμα και να χειροδικεί προς το άτομό σας. Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά πια και να υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστείτε, αλλά μάλλον έχετε πλέον φτάσει στον προορισμό σας. Ελπίζουμε ασφαλείς. Αφού κάνατε το λάθος να αρχίσετε να διαβάζετε το κείμενο τελευταία στιγμή, τουλάχιστον διαβάστε το ολόκληρο την επόμενη φορά που θα ανακοινωθεί μια απεργία μετρό, για το δικό σας καλό.

Best of internet