Quantcast
ORIGINALS

Πιο πολλή τρέλα κι από το Σεχίδη: 22 φορές που το ελληνικό χιπχοπ μας μόρφωσε σαν πανεπιστήμιο του δρόμου

Όλα αυτά τα ραπ πραγματάκια που δεν ξέρατε σε τι αναφέρονται αλλά πάντα θέλατε να μάθετε


Κώστας Αρβανίτης · 25 Οκτωβρίου 2017

Έπρεπε να ακουστεί ότι μπορεί να βγει από τη φυλακή ο Θεόφιλος Σεχίδης για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Πολλοί μπορεί να είναι πολύ μικροί για να θυμούνται καλά την περίπτωση του κοντινότερου σε χαρακτήρα από το Mindhunters είχαμε στην Ελλ’αδα, εδώ που τα λέμε κι εγώ με το ζόρι δηλαδή γιατί ήμουν 8 χρονών και η σειρά του Netflix θα έκανε ακόμη 21 (!) χρόνια μέχρι να βγει.

Ο Σεχίδης δεν είναι η μοναδική obscure αναφορά που έκανε το χάρκορ χιπ χοπ του τότε στην ποπ κουλτούρα ή την επικαιρότητα της εποχής, για την ακρίβεια υπάρχουν εκατοντάδες. Aς δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες.

μιλάω πιο δυνατά απ’ ότι ο Στέντορας

κομμάτι: Ω,ναι!

μπάντα: Terror X Crew

To ακούμε στους πρώτους στίχους του πρώτου κουπλέ. Από τους TXC λοιπόν μάθαμε ελληνική μυθολογία, καθώς ο Στέντορας ήταν ένας από τους πολεμιστές των Αχαιών στον Τρωικό Πόλεμο, ο οποίος ήταν προικισμένος με εξίσου δυνατή φωνή με του Αρτέμη. Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι και εδώ φαίνεται η αρχαιοπληξία και όχι μόνο των Αρτέμη και Ευθύμη που θα είναι ξεκάθαρη στον επόμενο δίσκο, δυστυχώς.

γιατί έχω κόλπα πιο πολλά κι από το Μάικ Λαμάρ

κομμάτι: Η μέθοδος του Προκρούστη

μπάντα: Terror X Crew

Πρέπει να είσαι τουλάχιστον στην ηλικία των Α/Ε για να θυμάσαι τον ελληνοϊταλικής καταγωγής ταχυδακτυλουργό Μάικ Λαμάρ που έβλεπαν κάποτε σε μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Αποκλείεται να είχε περισσότερα skills από τους δύο καλύτερους τότε ΜCs της χώρας. Γνώμη μου πάντα έτσι.

 

πιο γρήγορα και από τον άσπρο σίφουνα

κομμάτι: Η μέθοδος του Προκρούστη

μπάντα: Terror X Crew

Θα περίμενε κανείς να είναι κάποιο άλογο, αυτοκίνητο ή κάτι τέτοιο η αναφορά των Τerror X Crew, ήταν όμως απλά μια παλιά διαφήμιση του Άζαξ για τα τζάμια. Αντί για άλογο, κάτι πιο …πεζό θα έλεγε κανείς.

33 και 1/3 επαναστάσεις το λεπτό

κομμάτι: H ίδια τρέλα

μπάντα: Terror X Crew

Μια πληροφορία που γνωρίζουν οι βινυλιάδες ή ο θείος σας ο μαλλιάς ξέρωγω, είναι ότι τα βινύλια (LP) γύριζαν στα πικάπ με ταχύτητα 33 και 1/3 στροφών το λεπτό. Aπό εκεί και ο κλασσικός στίχος στο κομμάτι του Η Πόλις Εάλω.

όμως απόψε κάνω μπαμ όπως παλιά η Καίτη Γκρέυ

κομμάτι: Τα χέρια σας ψηλά

μπάντα: Τerror X Crew

Ήμουν στην πίεση όπως η μπογιά μέσα στο spray“: Το θέμα είναι προφανώς το τραγούδι του Τσιτσάνη το οποίο έχει πει η μισή Ελλάδα. H καλύτερη στιγμή όμως είναι η δήλωση “θες να μάθεις ποιος είμαι; είμαι ο φύλακας του funk“, ξεκάθαρα.

κουβαλάω πιο πολλή τρέλα κι από το Σεχίδη

κομμάτι: Τα χέρια σας ψηλά

μπάντα: Τerror X Crew

Ο Θεόφιλος Σεχίδης είναι ακόμη μέσα στη φυλακή και αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς σκότωσε πέντε (5 μέλη) της οικογένειάς του το 1996, τα τεμάχισε και τα έθαψε. Αν ήμασταν ΗΠΑ θα είχαν γυρίσει 5 ταινίες για πάρτη του.

το κίνημα που φτιάχνω είναι η αίρεσή μου, σαν του David Κoresh

κομμάτι: Δε με σταματάς

μπάντα: Terror X Crew

Μιας και είπαμε για ΗΠΑ, o David Koresh ήταν ο ηγέτης μιας αίρεσης παλαβών. Οι Branch Davidians ήταν κάτι σαν Μορμόνοι οπαδοί του Σώρρα αλλά στο τελείως τρελό, οι οποίοι κατέληξαν σε μαζικό θάνατο σε ένα ράντσο στο Τέξας μετά από μια πυρκαγιά και μια πολιορκία από το FBI. Δύσκολα πράγματα.

όπως ο κάπτεν Μαρκ και οι λύκοι του Οντάριο

κομμάτι: Για όλα τα κακά παιδιά

μπάντα: Παρεμβολές

Αυτό που αναφέρει το κομμάτι είναι οι χαρακτήρες από το πανάρχαιο περιοδικό Μαρκ για αγοράκια που ίσως διάβαζε ο μπαμπάς σας. Περιέχει και έναν ινδιάνο με το αναμενόμενο όνομα που είναι Θλιμμένος Μπούφος.

κι όλα ωραία, σα Χειλουδάκη εισαγγελέα

κομμάτι: Καργιόλη μην τα βάλεις με μας

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί

Ο έρωτας του εισαγγελέα Σακελλαρόπουλου με την τρανς Τζένη Χειλουδάκη άφησε εποχή στα 90s, πολλά χρόνια πριν την ταυτότητα φύλου. Οι ΖΝ στο  μάλλον πήραν την ιδέα από τον Μανώλη Ρασούλη με το “γεια σου κύριε εισαγγελέα με τη Τζένη την ωραία“, το οποίο είναι από μόνο του αξιοσημείωτο.

θανατερό πορτοκάλι, στην καρδιά ξυράφι

κομμάτι: Στη χώρα των καλύτερων MCs 

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί

Τα πορτοκάλια με ξυράφια καρφωμένα πάνω ήταν κλασσικό αξεσουάρ για πόλεμο μεταξύ σχολείων στα 80s, 90s αλλά και πιο μετά. Κάπου άκουσα ότι θεωρείται αστικός μύθος πλέον, αλλά δεν είναι.

άλλο ένα παληκάρι στα Σφακιά (αααα)

κομμάτι: Η νύχτα των ζωντανών νεκρών 

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί 

Το πιο σουρεάλ tribute από όλα εδώ είναι το σημείο που ο Τάκι Τσαν σηκώνει στίχους από το Έβαλε ο Θεός σημάδι που έκανε πασίγνωστο η φωνάρα του Νίκου Ξυλούρη (η μάνα του από τον Άδη άκουσε μια ντουφεκιά κλπ). Άλλη μια απόδειξη ότι ο Ψαρονίκος (και ουχί Ψαρονίνο) είχε σεβασμό από τους πάντες.

και πίνω μπύρες πίνω μπύρες πίνω μπύρες, και χώνω ρίμες χώνω ρίμες χώνω ρίμες μέχρι το πρωί

κομμάτι: ΖΝ εντολές

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί

Το σημείο με τις μπύρες που αναφέρεται ο Λυτρωτής είναι σηκωμένο από ένα μεγάλο χιτ (στα 80s τουλάχιστον) των Παιδιών από την Πάτρα, τα οποία μάλλον δεν είναι και πολύ παιδιά πλέον. Δεν ξέρουμε αν τους το έχει πει κανείς ότι διασκευάστηκαν έτσι, αν και θα άξιζε.

ρίμες θα’ναι που πονάνε και σε παρατάνε, hip hop μέχρι σήμερα δεν έκανες απόψε κάνε

κομμάτι: ΖΝ εντολές

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί

Εδώ ο Μηδενιστής χρησιμοποιεί πολύ μηδενιστικά τους στίχους από το ρεφρέν στο Λόγια Κλειδωμένα του Βασίλη Παϊτέρη. Στα καπάκια (Ου ρίμες κλέψεις, με βλέψεις να τυμβωρυχεύσεις) σκάει εκπληκτικό reference στη Βίβλο – αυτό ήταν ξεκάθαρα το hip hop που αγαπήσαμε.

 

μια κατσαριδούλα η μικρή Τερέζα ήπιε πρέζα και την βρήκαν στη φριτέζα

κομμάτι: Χάλια Χάλια

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί

Αυτό το αγαπημένο reference προέρχεται από την πασίγνωστη (τότε) διαφήμιση του κατσαριδοκτόνου Τέζα. Το ότι το τραγούδι από μια διαφήμιση κατσαριδοκτόνου υιοθετήθηκε έτσι από την ποπ κουλτούρας της χώρας θα το μελετάνε στο μέλλον (το έχει κάνει επίσης τραγούδι ο Πανούσης).

 

σατανικές σκέψεις Κατσούλα και Δημητροκάλη

κομμάτι: Στη χώρα των καλύτερων MCs 

μπάντα: Ζωντανοί Νεκροί

Αμέσως μετά τα πορτοκάλια οι ΖΝ στη Χώρα των καλύτερων MCs αναφέρουν τους δύο σταρ σατανιστές της δεκαετίας του 90, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάμποση φυλακή για φόνους. Το τρελό παρεάκι συμπλήρωνε η Δήμητρα Μαργέτη.

για να είσαι πιάνο master όπως χρόνια είναι ο Σγούρος

κομμάτι: Το Προφυλακτικών Εγκώμιο

μπάντα: Ημισκούμπρια

Τα Ήμιζ είχαν άφθονες αναφορές στα κομμάτια τους. Αυτή ξεχωρίζει γιατί εμπλέκει τον δεξιοτέχνη πιανίστα Δημήτρη Σγούρο στο κομμάτι Προφυλακτικών Εγκώμιο.

κείνο το καλοκαίρι με Λάκη Κομνηνό

κομμάτι:  Je suis bossu

μπάντα: Ημισκούμπρια

Στάνταρ έχετε δει εκείνη τη ρομαντική ταινία που παίζει και η Έλενα Ναθαναήλ. Τα πάντα εκεί είναι τελείως ελληνικά 70s, κομπλέ με το ντεμπούτο του κομματιού Σαν με κοιτάς, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ίσως περισσότερο σε κωμικές στιγμές από ότι σε δραματικές.

σου βρήκα το σπανιότατο τσαντάκι του Sport Billy

κομμάτι: Je suis bossu

μπάντα: Ημισκούμπρια

Είναι από αυτό το καρτούν (προβλέψιμα, λέγεται Sport Billy) που παιζόταν άπειρα χρόνια εδώ, ίσως παίζεται ακόμη σε κάποιο ξεχασμένο κανάλι. Είναι από αυτά τα πράγματα που έκαναν τα παιδάκια πριν το Playstation ή τα σμάρτφον.

σαν να με αγγίξανε τα χέρια του Sasoon

κομμάτι: Η μαγική τσατσάρα

μπάντα: Ημισκούμπρια

Τα Ημισκούμπρια αναφέρονται στον διάσημο βρετανό κομμωτή Vidal Sassoon. Τι νομίζετε, δε θα έχουν οι κομμωτές το φόρο τιμής τους;

Βλέπω το είδωλό μου σε τζάμι ΙΧ μα είμαι ο Κλάους Νόμι. Με πιάνει ταραχή

κομμάτι: Η μαγική τσατσάρα

μπάντα: Ημισκούμπρια

Οι αναφορές που περιλαμβάνουν τα Ημισκούμπρια στα κομμάτια τους έρχονται πραγματικά από παντού. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον fabulous Γερμανό τενόρο Κλάους Νόμι (κι όμως οι Γερμανοί μπορούν να είναι fabulous), ο οποίος έχει συνεργαστεί και με τον εξίσου fabulous David Bowie.

Ρόδα τσάντα και κοπάνα και μαρσάρω τη Husqvarna

κομμάτι: Στη Ντισκοτέκ

μπάντα: Ημισκούμπρια

Το σουηδικό μπραντ Husqvarna είναι ένα όνομα που σέβονται οι κηπουροί, οι ξυλοκόποι και οι κάγκουρες, καθώς παράγει εξίσου ισχυρά αλυσοπρίονα και μηχανάκια cross. Εγώ δεν είμαι τίποτε από αυτά αλλά είμαι από την Κυψέλη, οπότε αν μη τι άλλο ξέρω πόσους μπορεί να ξυπνήσει το μαρσάρισμα μιας Husqvarna σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Tη μουσική αυτή παλιά τη λέγαμε γκιράπα

κομμάτι: Μινιατούρες

μπάντα: Τιγρέ Σποράκια

Γκιράπα ήταν κωδικό όνομα στο Ελλάδα για οτιδήποτε χορευτικό στα 80s, από soul μέχρι disco και προφανώς και για το πρώιμο χιπ χοπ των MC Hammer κλπ. Η μαγεία είναι ότι προκύπτει από τη διαταγή για χορό που έδινε στο κομμάτι Sex Machine ο Βασιλιάς της Soul, James Brown.

Φυσικά αυτές είναι μόλις 22 αναφορές, μόνο αυτές των Ήμιζ μπορούν να γεμίσουν ένα βιβλίο. Αν κάποιος το γράψει πάντως εμείς θα το αγοράσουμε.

 

 

 

 

Best of internet