Quantcast
ORIGINALS

Luben oδηγός επιβίωσης για πρωτοετείς φοιτητές

Πως να μην μείνεις άφραγκος από την πρώτη βδομάδα. Καλή ερώτηση.


Μαρίτα Αλημίση · 3 Οκτωβρίου 2017
Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος

Είσαι πλέον φοιτητής και μάλλον πρέπει να σου πούμε συγχαρητήρια. Άραγμα, ποτάκια, φίλοι και λίγο διάβασμα στα διαλείμματα θα είναι πλέον η νέα σου καθημερινότητα την οποία κέρδισες με το σπαθί σου. Για να μην φας όλο το χαρτζιλίκι σου απ’ τις πρώτες μέρες του μήνα, όμως, τσέκαρε παρακάτω λίγες συμβουλές απ’ τους παλιούς. Πέρασες αλώβητος απ’ τις Πανελλήνιες, το ίδιο θα κάνεις και μέσα στον καπιταλισμό (ωπ κάτι μου θυμίζει αυτό).

1. Κινήσου με το πάσο σου

Κυριολεκτικά. Ο νούμερο ένα κανόνας της φοιτητικής ζωής για να μην πεθάνεις απ’ την πρώτη πίστα είναι να χρησιμοποιείς παντού και πάντα την φοιτητική σου ιδιότητα. Μειωμένα εισιτήρια μετρό, ακτοπλοϊκά ναύλα, προγράμματα καρτοκινητής τηλεφωνίας, είσοδοι σε μουσεία και φυσικά συναυλίες παίζουν συνέχεια και αξίζει να τα εκμεταλευτείς δίχως αύριο. Όλα αυτά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου αν το ψάξεις με νεανικά hostels και «Ευρωπαϊκές Φοιτητικές Ταυτότητες» μπορείς πραγματικά να την περάσεις φίνα με πολύ λίγα λεφτά. Παίξε μπαλίτσα τώρα που μπορείς. Εκτός κι αν έχεις σκοπό να γίνεις αιώνιος φοιτητής. Εκεί έχεις όοολο τον χρόνο μπροστά σου.

2. Γίνε τζάμπα-μάγκας

Το εννοούμε. Ειδικά τις τελευταίες μέρες του μήνα δεν έχεις άλλη επιλογή. Πρέπει να ανέβεις level και να γίνεις κανονικός τζαμπατζής. Ψάξε δωρεάν σεμινάρια, φεστιβάλ και προβολές ταινιών, γράψου σε δανειστικές βιβλιοθήκες όπου μπορείς να διαβάσεις από το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο μέχρι σπάνιες συλλογές κόμικς, πάρε free περιοδικά που πλέον υπάρχουν παντού και γενικότερα όπου μπορείς ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ. Το τζάμπα στις μέρες μας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος οπότε οφείλεις στον εαυτό σου και στην ανθρωπότητα να στηρίξεις αυτές τις πρωτοβουλίες. Για το καλό τούτου του τόπου.

3. Μην ανοίγεις στην σπιτονοικοκυρά

Κλείσε τα φώτα και κάνε ότι λείπεις, φόρα μαύρα γυαλιά όταν βγαίνεις από την πολυκατοικία, μάθε τα ωράριά της και φρόντισε τα δικά σου να είναι τελείως αντίθετα, γενικώς κάν’ τη απ’ την αρχή να καταλάβει πως το νοίκι θα το πάρει όποτε και αν αποφασίσεις εσύ. Άμα, τελικά, καταφέρει και σε στριμώξει με τα ρόλεϊ στις σκάλες πες της πως έχεις εξεταστική και είσαι πάρα πολύ αγχωμένος για να μιλήσεις γι αυτά. Ε θα ‘ναι πολύ γαϊδούρα αν επιμείνει.

4.Πάρε Knorr Snack Pots να σωθείς

Επειδή μυρίζομαι να τρως τα δωρεάν τυράκια και τις αλοιφές σολωμού που δειγματίζουν στο super market, κάνε μια καλή και πάρε Knorr Snack Pots. Το επίσημο φαγητό του φοιτητή (aka μακαρόνια) στα καλύτερά του. Γρήγορα, νόστιμα και κυρίως φθηνά μπορείς να χτυπήσεις ανά πάσα στιγμή μια καρμπονάρα, μια μπολονέζ, μια ναπολιτάνα βρε αδερφέ. Κι αν καμιά μέρα είσαι με καλή παρέα βγάζεις κι ένα ριζότο με κάρι και το παίζεις ιστορίας/νοικοκυρά από το πουθενά. Χρειάζεσαι μόνο 1 κούπα βραστό νερό(θα τα καταφέρεις). Έτσι γίνονται οι δουλειές, παιδιά. Με τοστάκι δεν χόρτασε ποτέ κανείς. Αυτά είναι αστικοί μύθοι.

5. Κάνε δεύτερο σπίτι σου τα φοιτητικά στέκια

Αν παρ’όλες τις εκπτώσεις και τους τζάμπα τρόπους συνεχίζεις να θες να βγαίνεις ακόμα τότε κάνε δεύτερο σπίτι σου τα φοιτητικά στέκια. Μέρη γνωστά κι αγαπημένα που δεν χρειάζεται να αποδείξεις ποιος και τι είσαι δείχνοντας φοιτητικές ταυτότητες κι άλλες τέτοιες τυπικούρες καθώς δεν πατάει κάνεις άλλος εκτός από φοιτητές που δεν έχουν φράγκο. Θα πιεις φθηνές μπύρες και τσίπουρα και θα αράξεις με spare παρέες απ’ την σχολή σου κι από διπλανές σχολές. Με δυο λόγια θα περάσεις γαμάτα και ανέξοδα.

 

6. Κάνε κολλητούς τους συμφοιτητές με εξοχικό

Αν δεν θες να πέσεις στη λούμπα των εκδρομών των φοιτητικών παρατάξεων όπως εμείς οι παλιότεροι, ευχή και κατάρα σου δίνω. Βρες κολλητούς με εξοχικά. Είτε πρόκειται για άτομα από επαρχία που ευχαρίστως θα σε φιλοξενήσουν στο πατρικό τους για τις διακοπές είτε για τυχερούς που έχουν σπίτι σε κάποιο παραλιακό μέρος, γίνε ο καρδιακός φίλος που ποτέ δεν είχαν. Θα γυρίσεις με ελάχιστα χρήματα όλη την Ελλάδα κι αν το παίξεις καλά μπορεί και να μην καταλάβουν ότι τους χρησιμοποιείς αναίσχυντα για το συμφέρον σου.

 

7. Κάνε κολλητούς ΚΑΙ τους ντόπιους συμφοιτητές

Αν είσαι από εκείνους που πέρασαν σε άλλη πόλη μακρυά από γονείς, πρέπει να κινηθείς έξυπνα. Μπορεί να απολαμβάνεις πλέον το ολοδικό σου σπίτι και να αράζεις ό, τι ώρα θέλεις με την παρέα, όμως, τα έξοδα είναι πολλά και τρέχουν. Πλεύρισε, λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία τα ντόπια παιδιά δήθεν πως θέλεις πληροφορίες για την πόλη και αν είσαι ξηγημένος θα σε φτιάξουν. Είτε με τραπεζώματα στη μάνα τους, είτε με κεράσματα στο στέκι τους ή ακόμα και στις καθημερινές μετακινήσεις αφού είναι πιο πιθανό από ‘σένα να έχουν αμάξι. Τόση εκμετάλλευση; Τόση.

Best of internet