Quantcast
ORIGINALS

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 6 στιβαροί Ευρωπαίοι που δεν ήξερες πως είναι διδάκτορες στη σχολή που σπουδάζεις

Με αφορμή την επικείμενη ανακήρυξη του Γιούνκερ σε διδάκτορα του ΑΠΘ, βρήκαμε την αντίστοιχη 100% Ευρωπαϊκή Dream Team του ΕΚΠΑ


Στέφανος Βλάχος · 18 Ιουνίου 2017

Η μεταγραφική σεζόν έχει ανοίξει για τα καλά και το ΑΠΘ ήδη είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει την πρώτη βόμβα, με μια μεγάλη προσθήκη στο δυναμικό των διδακτόρων του, αυτή του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, έμπειρου επιτελικού μέσου από το Λουξεμβούργο, που χει φάει με το κουτάλι τα ευρωπαϊκά τερέν, σε Eurogroup, Ευρωκοινοβούλια κι όπου αλλού παρέστη ανάγκη. Τις τόσες και τόσες καλές σεζόν του, λοιπόν, έρχεται ο μερακλής επίτροπος να εξαργυρώσει με έναν ακαδημαϊκό τίτλο στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, κατόπιν πρότασης του Πρύτανη του ιδρύματος, Περικλή Μήτκα. Σημαντικό ρόλο, όπως δείχνει η ανακοίνωση, για την απόδοση αυτής της τιμής φέρεται να έπαιξε η διατριβή του ερευνητικού τιμ του οποίου ηγείται ο Γιουνκέρ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η συνθήκη της Λισαβόνας του 2009, μια ακόμα ευρωσυνθήκη που συνετέλεσε στο να έχουμε σήμερα μια ανεκτική, δημοκρατική και ευημερούσα Ευρώπη των Λαών.

Δεν είναι αυτή, όμως, η πρώτη φορά που τα εγχώρια ιδρύματα αποδίδουν τέτοιες τιμές σε μπαλαδόρους της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Και ας μην κοιτάξουμε μακριά εμείς οι φέροντες αθηναϊκές πινακίδες, το ΕΚΠΑ έχει αποδειχτεί μανούλα σε τέτοιες τιμές, έχοντας προσθέσει στο ακαδημαϊκό του δυναμικό κάποιες εξέχουσες προσωπικότητες του συμμαχικού ευρωπαϊκού στερεώματος και όχι μόνο. Ιδού κάποιοι από αυτούς:

Φρανσουά Ολάντ

Ο απελθών Γάλλος Πρόεδρος είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών τον Οκτώβρη του 2015, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, λίγες μέρες μετά τη δεύτερη σερί εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα και το θρίαμβο του Ευρωπαϊσμού στη χώρα, κάτι το οποίο δεν παρέλειψε να εκθειάσει στον πανηγυρικό του λόγο για τον τίτλο που παρέλαβε. Τίτλο που πανάξια κέρδισε, αν αναλογιστεί κανείς την πολύπλευρη προσφορά του τόσο στη Γαλλία και την πατρίδα μας, την Ε.Ε., όσο και ευρύτερα στον κόσμο.

Πιερ Μοσκοβισί

Μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στο ακαδημαϊκό δυναμικό της χώρας ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί, προνομιακός μας συνομιλητής στο εκπληκτικό σερί διπλών που πήρε η κυβέρνησή μας στις Βρυξέλλες και στα Eurogroup και νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, ο οποίος έλαβε μόλις τον περασμένο Φλεβάρη τον τίτλο του διδάκτορα ΕΚΠΑ. Και πώς να μην αξίζει τον τίτλο του ο Γάλλος αριστεροπόδαρος κεντρικός μέσος, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι ο βασικός επιβλέπων της εφαρμογής του εξαιρετικά ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, φιλολαϊκά πάντα και με ρεαλισμό. Μάγκας.

(Ξανά) Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

Τον αγαπάμε, μας αγαπάει, μας το δείχνει και του το δείχνουμε. Ο εκ Λουξεμβούργου ορμώμενος άσος δε θα λάβει σε λίγες μέρες τον πρώτο του τίτλο από ελληνικό ίδρυμα. Τα πρωτεία είχε προλάβει από το ΑΠΘ το ΕΚΠΑ, το οποίο εν έτει 2011 του είχε απονείμει αντίστοιχο τίτλο αυτού που θα λάβει τον Ιούλιο. Καλή φάση πρέπει να τανε, άμα κέρασε και κάνα κρασάκι μετά, θα βγήκανε γούστα.

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ

Λάτρεις της γαλλικής σχολής οι ακαδημαϊκοί του ΕΚΠΑ (και ευρύτερα), δε θα μπορούσαν να αφήσουν εκτός νυμφώνος τον επί μια δεκαετία επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων(-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας) και πάλαι ποτέ ηγετική μορφή του Μάη του ’68, το Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ χωρίς κάποιον τίτλο. Όχι για το απώτερο παρελθόν του στα 60s-70s, αλλά για το πρόσφατο, αυτό της σκληρής προσήλωσης στο ευρωατλαντικό άρμα, τόσο σκληρής που καθαγίαζε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, και της ειλικρινούς πίστης στα ευρωπαϊκά ανθρωπιστικά ιδεώδη, τόσο ειλικρινούς που ζητούσε “φαντασία” από την Τουρκική κυβέρνηση πίσω στο 2001 για τα λευκά κελιά και τους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Όλος δικός του ο τίτλος του διδάκτορα, totally worth it.

Χέλμουτ Σμιτ

Άλλο ένα μεγάλο όνομα του ευρωενωσιακού ποδοσφαίρου, ο πάλαι ποτέ Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, δε θα μπορούσε να στερηθεί έναν ακαδημαϊκό τίτλο από τον τόπο αυτόν, στον οποίο, άλλωστε, τόσα έχει προσφέρει άμεσα και έμμεσα. Τι έχει προσφέρει; Άμεσα: σημαντικότερος υποστηρικτής της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ, λόγω και της στενής φιλίας που τον συνέδεε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (το θείο). Έμμεσα, μακροπρόθεσμα: ιδρυτής της επιτροπής στήριξης της ΟΝΕ και της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα μακέτο πνοής για όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Άξιος ο τίτλος του, λοιπόν, από το ΕΚΠΑ το 2014, ό,τι έπρεπε για να κλείσει την καριέρα του, ένα χρόνο πριν αποδημήσει εις Κύριον.

Ζακ Ντελόρ

Ένας ακόμα τίτλος με άρωμα Γαλλίας, μεθυστικού “J’ Adore”, από το ΕΚΠΑ, αυτή τη φορά πίσω στο 1992 (κοντά στην υπογραφή της μητέρας των ευρωπαϊκών συνθηκών, εκείνης του Μάαστριχτ), στον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αντίστοιχο Γιούνκερ), το Γάλλο Ζακ Ντελόρ. Εκσυγχρονιστής οικονομολόγος, πρωτεργάτης του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης, εισηγητής της Λευκής Βίβλου “για την Ανταγωνιστικότητα, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση” το 1986 (για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΟΚ μέχρι το 1993), μπροστά από την εποχή του, δικαίως δε στερήθηκε και αυτός τον τιμητικό τίτλο του διδάκτορος.

Αυτοί και άλλοι πολλοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, Τσέχοι, ένα google search θα σας πείσει σχετικώς.

Είναι πολλές εκείνες οι φορές που, στους δύσκολους καιρούς που διανύει η πατρίδα μας, ο κόσμος ζητά από τον ακαδημαϊκό κόσμο να βγει μπροστά για το κοινό καλό. Και είναι τέτοιες κινήσεις σαν τις παραπάνω που διασφαλίζουν πως αυτό θα γίνεται, κάθε φορά που κάποιος προβοκάτορας καίει τη σημαία της πατρίδας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε φορά που θα τίθεται εν αμφιβόλω συμμετοχή μας στο μεγάλο μας ευρωπαϊκό σπίτι, κάθε φορά που τα θεμέλια της Ευρώπης των λαών θα κλυδωνίζονται.

Και εις άλλα με υγεία.

Best of internet