Quantcast
ORIGINALS

Δες τα εξωφρενικά ποσά που κάνουν τώρα τα παιδικά σου παιχνίδια και τρέξε για ανασκαφή στο πατάρι

1,05 δίνει η πιθανότατα να στα χουν πετάξει οι δικοί σου γιατί έπιαναν χώρο


Τσαγκ · 13 Απριλίου 2017

H νοσταλγία την σήμερον ημέρα κοστίζει ακριβά από ο,τι καταλάβαμε από την έρευνα που διενεργήσαμε με αφορμή τα διάφορα Vintage Game φεστιβάλ που γίνονται όλο και συχνότερα αυτό τον καιρό. Είναι ακραίο το πόσο μπορεί να κοστίζουν σήμερα κάποια παιδικά μας παιχνίδια ακόμα και κάποια μπιχλιμπίδια που είχαμε πάρει από το περίπτερο προ 25ετιας.

Η περιέργεια, λοιπόν, μας ώθησε να ανακαλύψουμε κάποια προϊόντα που όλοι οι 30+, λίγο πολύ είχαμε στα 80ς και που τώρα πουλιούνται σε εξωφρενικές τιμές. Φυσικά, αμέσως μετά ψάξαμε και τα πατάρια μας. Δείτε πόσο κοστολογούνται κάποια από τα κλασσικά παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας και κράξτε τους δικούς σας που τα πέταξαν προ 15ετιας γιατί έπιαναν χώρο:

 

Μπουγελόφατσες (Ψιλικοκό 1992)

Η ιδέα πίσω από αυτό το παιχνίδι ήταν απλή,  διαφορετικά στρογγυλά πλαστικά φατσόνια, που τα γέμιζες με νερό στις βρύσες του δημοτικού σου και μπουγέλωνες τους συμμαθητές σου μέσα από μια τρυπούλα που διέθεταν στο στόμα τους . Οι μπουγελόφατσες κυκλοφορήσαν το 1992 από την ελληνική εταιρία Ψιλικοκό και κόστιζαν τότε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 250 δραχμών. Must παιχνίδι για την τελευταία μέρα του σχολείου.

Στο Ebay πωλούνται πλέον στα 13 ευρώ

 

Skateboard Mania (1993)

Αλήτικο παιχνίδι που το εισήγαγε στην χωρά μας εξ Αμερικής η Ψιλικοκό.

Ουσιαστικά τα SkateBoard Mania ήταν διάφορες φιγούρες βγαλμένες άλλες από κόμιξ και άλλες από ταινίες τρόμου, πάνω σε μικροσκοπικά skate.

Οι φιγούρες της skateboard mania είχαν έρθει από την Αμερική (εκεί ονομάζονταν Savage Mondo Blitzers) και κόστιζαν 250 δραχμές η μια, το θέμα όμως ήταν ότι το φακελάκι ήταν κλειστό οπότε δεν ήξερες ποια θα σου τύχει. Τις διπλές τις αντάλλαζες με τους κολλητούς, ή αν ήσουν σκληρό τυπάκι, έπαιζες στούκα με κάποιον αντίπαλο και όποιος έριχνε την φιγούρα του άλλου την δική την κέρδιζε τίμια και ωραία.

Άμα βρεις καμιά ξεχασμένη σε κανά πατάρι, μπορείς να την σκοτώσεις στο ebay για 20 δολαριάκια.

 

Βιοχλαπάτσα (El Greco 1992)

Δηλαδή πόσο καλό θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι με αυτό το όνομά;

Η βιοχλαπάτσα ήταν ένα χρωματιστό κολλώδες, γλιτσερό πράγμα, που το αγόραζες μέσα σε ένα πλαστικό ποτηράκι (όπως μπορείτε να δείτε και στο διαφημιστικό) και για κάποιο αδιευκρίνιστο ακόμα και σήμερα λόγο ήταν must have για όλα τα παιδάκια της εποχής. Στο διαφημιστικό έγραφε ότι δεν αφήνει ίχνη άλλα αν κρίνουμε από τα σχόλια στο Youtube…

…μάλλον ήταν μούφα. Μέτα από λίγο καιρό χρήσης, η βιοχλαπάτσα γινόταν σκέτη χλαπάτσα και κατέληγε στον κάδο. Βρήκαμε μια ξεθυμασμένη βιοχλαπάτσα να πωλείται στο ebay, μαζί με δυο εξωγήινους (που ειχαν ξεμείνει στοκ την El Greco και τις έδινε μαζί με τις βιοχλαπάτσες) στην τιμή των 50 ευρώ.

σ.σ: Το “βιοχλαπάααατσα” που φωνάζουν τα παιδάκια στην διαφήμιση, με στοιχειώνει ακόμα.

 

Εξωγήινοι (El Greco 1986)

 

 

Οι εξωγήινοι ήταν μικρές πλαστικές φιγούρες, με διάφορους καλοφτιαγμένους περίεργους τύπους, που αν κρίνουμε από την ονομασία τους, δεν άνηκαν στον δικό μας πλανήτη. Η παραγωγή τους γινόταν από την ελληνική ιστορική εταιρία παιχνιδιών El Greco άλλα η καταγωγή τους δεν ήταν από δω. Η El Greco είχε αντιγράψει κάποιες αμερικάνικες μικρές φιγούρες που λεγόταν M.U.S.C.L.E, τις σμίκρυνε και τις πουλούσε εκτός από την Ελλάδα, στην Ιταλία και Ολλανδία.

Οι εξωγήινοι αποτελούνταν από 45 φιγούρες και έβγαιναν σε πάρα πολλά διαφορετικά χρώματα, κάποια πιο σπάνια από τα άλλα. Το ενδιαφέρον για αυτά τα ρετρό φιγουρίνια είναι τεράστιο και οι τιμές κάποιων από αυτές μπορεί να φτάσουν σε δυσθεώρητα ποσά.

 

Κάστρα και πολιορκητές (El Greco 1985)

Μια άλλη κατηγορία παιχνιδιών, που δεν έβρισκες στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σου και παιζόταν κατά κόρον από τα παιδιά της εποχής, μιας και τότε δεν υπήρχε ούτε η υποψία των σπιτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ήταν τα επιτραπέζια.

Το Κάστρα και πολιορκητές ήταν ένα πολύ απλό άλλα πολύ πωρωτικό παιχνίδι που έμπασε και πολλούς από εμάς λόγω της θεματολογίας του στον κόσμο των rpg. Στο παιχνίδι επιλέγεις μεταξύ  βάρβαρων και Βίκινγκς, και μετέπειτα χτίζεις τουβλάκι τουβλάκι το κάστρο σου. Στη συνεχεία προσπαθείς με μικρές βαλλίστρες να γκρεμίσεις το κάστρο του αντιπάλου για να νικήσεις.

Στην φάση έπαιζαν, όπως βλέπετε και στην διαφήμιση, ένας Μινώταυρος και ένας Δούρειος ίππος για το ελληνικό της φάσεως και δράκοι πριν τους κάνει must η Καλίσι. Το ενδιαφέρον του κόσμου για το παιχνίδι είναι τεράστιο και σε καλή κατάσταση με όλα τα εξτραδάκια του, πωλείται σε εξωφρενικές τιμές.

Tip: Όταν σου έσπαγε το λαστιχάκι του καταπέλτη, έπαιρνες καινούργιο από τα λαστιχάκια που είχε καβάτζα η μάνα σου στην κουζίνα.

 

Πιγκουϊνοτσουλήθρες (Lyra 1984)

Ένα ιδιοφυές παιχνίδι το οποίο ηρεμούσε τα παιδιά που παρακολουθούσαν τέσσερα πιγκουϊνάκια να ανεβοκατεβαίνουν αέναα μια σκάλα. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος σκοπός, άλλα ο γονιός τότε με 1710 δραχμές, εξασφάλιζε κάποιες ώρες ηρεμίας, αφού τα παιδικά τότε στα 2 κανάλια της τηλεόρασης τελείωναν νωρίς το πρωί.

Δεν βρήκαμε κάποιο διαφημιστικό της εποχής για τις πιγκουίνοτσουλήθρες, άλλα υπάρχει μια υπερκάλτ διαφήμιση με τον Κώστα Βουτσά, στο ιδιας (παράλογης) λογικής παιχνίδι των Στρουμφοτσουλήθρων

Με μόλις 80 δολάρια, μπορείτε και εσείς να βλέπετε αέναα πιγκουίνους να ανεβοκατεβαίνουν μια σκάλα

 

Μπιμπιμπό και Tζον τζον (1980 El Greco)

H Bibi Bo και το αγόρι της ο John John ήταν η ελληνική απάντηση παιχνιδιών για κορίτσια, στην Αμερικάνα Barbie. Οι νέες γενιές μπορεί να έμαθαν το ζεύγος από την πολύ δημοφιλή σελίδα στο fb Pipipo ke Tsontson, άλλα στα 80ς οι δυο αυτές κούκλες έκαναν θραύση.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, ότι μια κούκλα του Τσον Τσον στο κουτί της, μπορεί να φτάσει να πωλείται και στα 282 ευρώ.

 

Μικρο μου Πόνυ της El Greco (1982)

Τα μικρά Πόνυ ήταν μια αμερικάνικη η σειρά παιχνιδιών αυτή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα κορίτσια ιδιαίτερα στα μέσα των 80s και μάλιστα το franchise τους συνεχίζει να πουλάει ακόμα. Στην Ελλάδα κυκλοφορήσαν από την εταιρία που κυριαρχούσε στην χώρα μας εκείνη την εποχή (μαζί με την Lyra) την El Greco. Tο ότι η εταιρία που τα έβγαλε ήταν ελληνική τα κάνει πιο σπάνια και πιο συλλεκτικά. Αν κρίνουμε από τις τιμές που διατίθενται πλέον αυτά τα ρετρό παιχνίδια, τα μικρά Πόνυ είναι εξίσου δημοφιλή στις μέρες μας και για τους συλλέκτες.

Εν εξαιρέσουμε κάποιον ακραίο πωλητή που πουλάει ένα κουκλάκι 1400 δολάρια, οι τιμές κυμαίνονται κάπου εδώ

Το υλικό που χρησιμοποίησε η El Greco για να φτιάξει τα μικρά της Πόνυ ήταν αρωματικό και αυτό τα έχουν κάνει ιδιαίτερα συλλεκτικά και για ξένους συλλέκτες.

 

Κυρίαρχοι του σύμπαντος (EL Greco 1984)

Οι κυρίαρχοι του σύμπαντος ήταν η “ελληνική απάντηση” στον He-Man. Στην ουσία ούτε αυτή η σειρά παιχνιδιών δεν ήταν ελληνική επινόηση άλλα βασίζονταν στην αμερικάνικη σειρά Blackstar και η El Greco αντέγραψε τις φιγούρες από εκεί. Βεβαία τους έκανε κάποιες δημιουργικές αλλαγές, μάλιστα έφτιαξε και ελληνικό κόμικ για να στηρίξει το παιχνίδι.

Ένα περίεργα μικρό αστροσκάφος από αυτή την σειρά παιχνιδιών μπορεί να κοστίζει 560 δολάρια.

 

Τέλος, όλοι οι τριάντα και άνω θυμόμαστε την μαγκιά που έκαναν την περίοδο του Πάσχα  τα παιχνιδάδικα και τα βιβλιοπωλεία στα τέλη των 80ς, όταν έβαζαν πάνω στις λαμπάδες διάφορα παιχνιδάκια, για να τις κάνουν πιο θελκτικές για τους μπόμπιρες. Κάποιοι άγνωστο γιατί και πως, έχουν κρατήσει κάποιες από αυτές τις λαμπάδες σε εξαίρετη κατάσταση (ακραίο) και τις πουλούν στο ebay για σοβαρά ποσά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες όσων αφορά τιμές Playmobile, δείτε ένα παλαιότερο μας άρθρο εδώ. Οι περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για το άρθρο είναι από εδώ και εδώ.

Best of internet