Quantcast
ORIGINALS

Καήκαμε ένα βράδυ για να καταλάβουμε τι σκατά συμβαίνει στο παράλληλο σύμπαν του ελληνικού youtube

Εάν σας άρεσε το άρθρο μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe, share, like και comment


Χρήστος Πρόεδρος · 2 Απριλίου 2017

O θαυμαστός κόσμος του ίντερνετ, αγαπητές φίλες και φίλοι, όλο και διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Στο θαυμαστό 2017 που είναι μια υπέροχη εποχή για να ζεις λίγο-πολύ όλοι έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή ένα smartphone ή ένα tablet ή ένα φούρνο μικροκυμάτων με σύνδεση στα ίντερνετς και κατ’ επέκταση ένα μικρόφωνο και μια κάμερα. Εκτός από τα τεχνικά μέσα, πολλοί έχουν και μια αστείρευτη διάθεση να πουν μερικά πράγματα απευθυνόμενοι στην τεράστια και ετερόκλητη μάζα του web. Να παράξουν περιεχόμενο, να επικοινωνήσουν, να πουν τα δικά τους – αυτό δηλαδή ακριβώς που συμβαίνει σε όλο το ίντερνετ από τις απαρχές του.

Κάπως έτσι, το youtube έρχεται για να δώσει βήμα σε εκατοντάδες προσωπικά κανάλια και σε κόσμο o οποίος, απ’ ό,τι φαίνεται, ανυπομονεί να μοιραστεί διάφορα πράγματα που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα απασχολούσαν κανέναν. Αλλά απασχολούν. Στην περίπτωση της ελληνόφωνης πλευράς του μέσου μερικά youtube channels είναι σίγουρα πιο δημοφιλή από την (ετοιμοθάνατη) ελληνική τηλεόραση. Ωστόσο πέρα από κάποιους youtubers οι οποίοι βγάζουν χρήματα από τα εκατοντάδες χιλιάδες views που παίρνουν σε κάθε βίντεό τους, το ελληνικό youtube community μοιάζει να είναι μια τεράστια θάλασσα από gaming, unboxing, make up tutorials, youtube challenges και σχολιαστικά βίντεο που μοιάζουν να έχουν μια απεύθυνση σε ένα κοινό που πυρήνα του έχει τα παιδιά που πηγαίνουν γυμνάσιο.

Όλοι όσοι ωστόσο, όπως εμείς, που έχετε ψιλο(χοντρο)πατήσει τα 25 και χρησιμοποιείτε το Youtube κυρίως με σκοπό να ακούσετε μουσική, ή να δείτε κάποιο βίντεο που σας έστειλαν ή να καείτε και λίγο στην παράξενη μεριά του αγγλόφωνου Youtube αλλά χωρίς πολλά-πολλά, τότε μάλλον δεν έχετε ακριβώς εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει με την ελληνική πλευρά του Youtube.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει μπροστά στις οθόνες μας παρακολουθώντας βίντεο με εκατοντάδες χιλιάδες views από κανάλια με χιλιάδες subscribers που… απλά… δεν καταννοούσαμε ΓΙΑΤΙ. Λίγο το χάσμα των γενεών, λίγο το γεγονός ότι είμαστε fucking normies, λίγο ότι δεν είμαστε (πολύ) καθυστερημένοι, το trending περιεχόμενο του ελληνικού Youtube και το γιατί αυτό είναι τόσο δημοφιλές μας διέφευγε.

Ώσπου αποφασίσαμε να κάνουμε την καταβύθιση για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πέντε-έξι πράγματα. Ξοδέψαμε ενα ολόκληρο βράδυ βλέποντας βίντεο μετά απο βίντεο. Και αυτά είναι αυτά που κατάλαβα:

 

Ακολουθούν 7 εμβληματικά παραδείγματα του ελληνικού youtube. Εάν σας αρέσουν μην ξεχάσετε να κάνετε subscribe, share, like και σχόλια.

 

Οι gamers

Oι στιγμές που βρίσκεσαι με φίλους και ένας από αυτούς έχει πάρει το χειριστήριο του playstation/xbox και αυτίζεται με το παιχνίδι και δεν αφήνει κανέναν άλλο να παίξει και δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο περιβάλλον, έρχονται για να στοιχειώσουν τους υπολογιστές σας μέσω του youtube και να καθηλώσουν ά π ε ι ρ ο  κόσμο στο να παρακολουθεί κάποιον να παίζει video games. Όπως το “στην υγειά μας ρε παιδιά” είναι μια εμπειρία όπου βλέπεις κάποιους άλλους να διασκεδάζουν, έτσι και τα gameplay βίντεο είναι μια εκδοχή third party fun. Αυτό το format κάποιοι έχουν καταφέρει να το κάνουν πράγματι διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό, αλλά το γεγονός ότι ο πρώτος youtuber παγκοσμίως έγινε γνωστός με τέτοια βίντεο έχει δημιουργήσει άπειρο κόσμο που προσπαθεί μάλλον να κάνει κάτι παρόμοιο για να βγάλει κανένα λεφτό. Κάποιοι μάλιστα τα καταφέρνουν.

Ο 2J είναι ο πιο διάσημος (και κατ’ επέκταση μάλλον και ο πιο καλοπληρωμένος) youtuber στην Ελλάδα. Όπως συμβαίνει και με τα Ελληνικά τάλεντ σόου, έτσι και με το youtube, ο νικητής είναι Κύπριος. Ο 2J παρότι παράγει αρκετά gaming βιντεο διατηρεί πλέον κανάλια με εξίσου αμήχανο περιεχόμενο για περίπου οτιδήποτε (όπως το αν πρέπει να καπνίζεις ή ραπ κουαρτέτα με 4 ρόλους του εαυτού του) και για κάποιο λόγο είναι πρώτος και καλύτερος. Το γιατί αυτό σε εμάς είναι ελαφρώς ακατανόητο είναι ίσως γιατί το κοινό του απαρτίζεται κατά βάση από άτομα όπως αυτά που θα δείτε στην επόμενη κατηγορία.

Τα παιδιά που είναι ακόμα τόσο νέα που νιώθεις άβολα να τα βλέπεις on cam

Εάν έχετε κάποιο αδερφάκι, ξαδερφάκι (ή παιδί) από 8 έως 18 χρονών, τότε, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει το δικό του vlog στο οποίο μοιράζεται τις εμπειρίες του όταν κάνει unboxing από διάφορα ψιλικά που πουλάει το Jumbo, να μοιράζεται συμβουλές για καλοκαιρινό make-up, ή να streamάρει μια πίστα από το Last of Us. Οι εποχές αλλάζουν, σίγουρα κάποιοι -τότε- τριαντάρηδες θα κοίταζαν με απορία τους -τότε- δεκάχρονους που υπήρξαμε εμείς όταν ακούγαμε Ημισκούμπρια, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να δείξουμε κατανόηση. Αν δείτε το μικρό σας συγγενή να κάνει κάτι τέτοιο σφαλιαρίστε το με δύναμη, πάρτε το μαζί σας σε ένα μπαρ, δώστε του ένα ποτήρι ουίσκι, ένα πακέτο τσιγάρα και ένα τόμο του Πόλεμος & Ειρήνη.

Οι σελέμπριτιζ

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν άτομα που ήταν γνωστά πριν γίνουν Youtubers, ή σε άτομα που είναι γνωστά, αλλά δεν το οφείλουν στο youtube. Ήδη εξοικειωμένοι με το φακό, συνήθως χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα μέσα εγγραφής, έχουν πολλούς followers και συνήθως ακόμη περισσότερους σπόνσορες. Επιπλέον, (σχεδόν) όλοι αγαπάνε τη Μαίρη Συνατσάκη. Αυτή την αγαπάμε και εμείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κάτσουμε να δούμε δευτερόλεπτο απο τα βίντεο της στο youtube, πράγμα που δημιουργεί εξίσου την απορία ποιός είναι αυτός ο κόσμος που το κάνει.

Οι “απαντήσεις” των Youtubers σε άλλους Youtubers και σε Haters

Κάπου εδώ αρχίζει η πραγματική κατάβαση σε μια μαύρη τρύπα και αρχίζουμε να σοβαρεβόμαστε. Το Ελληνικό YouTube, αγαπητοί φίλοι, δεν πρόκειται απλά για άτομα που ανεβάζουν βίντεο στο youtube, αλλά ακόμη περισσότερο πρόκειται για ένα community το οποίο ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με όλο αυτό, δηλαδή με τον εαυτό του. Κάνοντας εγγραφές σε κανάλια, κάνοντας σχόλια κάτω από βίντεο, αναρτώντας δικά του βίντεο σαν απάντηση σε άλλα βίντεο. Αυτό ίσως να είναι και ο λόγος που το να κατανοήσεις το τι ακριβώς συμβαίνει παρακολουθώντας ένα τέτοιο βίντεο. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα γυμνάσιο εν ώρα διαλλείμματος και να προσπαθείς να συζητήσεις για το γιατί γαμιέται ο Αθανασίου από τη Β’ Γυμνασίου. Απλά ο Αθανασίου έχει ένα ψευδώνυμο λέγεται “aTHANAS_77” και η ζωή έχει εξίσου καθόλου νόημα.

Dissάρισμα, απάντηση σε haters ή και απαντήσεις σε ερωτήσεις που κάνει ο κόσμος στα σχόλια, αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό από τον όγκο των βίντεο που ανεβάζουν οι Έλληνες youtubers, κατά κύριο λόγο με αναφορές σε άτομα που κανείς, ποτέ, δεν έχει κάποιο λόγο να μάθει ποιοι είναι και τι έχουν να χωρίσουν.

Τα Challenges

Eάν η ζωή είναι μια φορά γεμάτη με προκλήσεις, τότε η ζωή του youtuber είναι δέκα, αγαπητοί φίλοι. “Τι έχω μέσα στην τσάντα μου”, “Τι μυρίζεις”, “Προσπάθησε να μη γελάσεις”, “Αλευρι music challenge”, “Θάρρος ή αλήθεια challenge”, για τους πραγματικά τολμηρούς και ριψοκίνδυνους. Πολλά από αυτά τα βίντεο κινούνται στη λογική “δοκιμάζουμε το τάδε προϊόν” και δεν έχει να κάνει με κάποιο κασκαντεριλίκι, αλλά απλά πχ με το να δοκιμάσεις μια σουηδική σοκολάτα. Συναρπαστικό, ε;

Tα vlog μακιγιάζ

Δεν γίνεται φυσικά όλα τα βίντεο να απευθύνονται σε αγοράκια και γι’ αυτό μάλιστα υπάρχει πολύ πολύ υλικό που απευθύνεται κατά βάση σε κορίτσια, γυναίκες, ή και σε όποιον μπορεί να ενδιαφέρει κάποιο make-up tutorial. Σαν μια πρωτόλεια εκδοχή του shopping star αλλά κυρίως για μακιγιάζ, αντιλαμβάνεστε ότι έχουν ένα ευρύ κοινό και αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των βίντεο που ανεβαίνουν από Έλληνες youtubers. Ακολουθεί make up tutorial ιδανικό για όλους όσοι λατρεύουν τους γάμους ή και τις ορκωμοσίες.

O “καυστικός” Edgelord απ’ τα Lidl που που βαφτίζει τη γνώμη του “κοινή λογική”

Απευθυνόμενος κυρίως στα ένστικτα 15χρονων εφήβων, ο “κάφρος” “ψαγμένος” youtuber είτε απευθύνεται στα κατά βάση στα ένστικτα όσων βρίσκονται στην προεφηβεία (είτε σωματικά είτε πνευματικά) και το παίζoυν ψαγμένοι edgelords από τη Σαλαμίνα και το μόνο που τους απασχολεί είναι να μπορούν να κάνουν χιούμορ με γυναίκες, Πακιστανούς κι ανάπηρους. Εκεί βρίσκεται άλλη μια cringe πλευρά του youtube με youtubers που όταν έρθει η ώρα να απολογηθoύν για τις απόψεις τους, απαντούν με ασυναρτησίες, ανύπαρκτα επιχειρήματα, ή και με την δικαιολογία ότι υπερέβαλαν χάριν επιδραστικότητας και views.

Αυτού του τύπου οι διδασκαλίες που θυμίζουν κάτι σε ψηφιακό ταξιτζή ενός δυστοπικού μέλλοντος, δεν προέρχονται μόνο από άντρες, αλλά ενίοτε προέρχονται και από γυναίκες, όπως για παράδειγμα το βίντεο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, η οποία όμως τουλάχιστον γνωρίζουμε πολύ καλά από ποιο πολιτικό χώρο προέρχεται:

O funny guy

~/ to ellhniko youtube se 1 lepto /~

Posted by Tumuriki Mims ᵀᴹ on Donnerstag, 27. Oktober 2016

Δεν υπάρχει κάτι να πούμε εδώ. Ο funny guy είναι πάρα πολύ αστείος.

Στο τέλος της βραδιάς τα μάτια έχουν κρεμάσει, το μυαλό έχει γίνει πουρές, μια ακαθόριστη απογοήτευση έχει ζωγραφιστεί στο πρόσωπό και αυτό βασανίζει. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι το περισσότερο trending περιεχόμενο αφορά σε ηλικίες πολύ μακρινές από αυτό που είμαστε εμείς, πράγμα που είναι λογικό να δημιουργεί μια απόσταση, αλλά στο ότι σε μεγάλο μέρος το περιεχόμενου των καναλιών δεν είναι καλό.

Όπως κάποιος θα περίμενε γιατί συμβαίνει πολύ συχνά σε οτιδήποτε είναι ελληνικό η φάση αποτελείται από μερικά αξιόλογα κανάλια αλλά κυρίως από πολύ σαβούρα. Κατά βάση από ξένα φορματ που άλλοι τα μεταφέρουν στα ελληνικά δεδομένα με λιγότερη, ή περισσότερη επιτυχία με σκοπό να καταφέρουν να κάνουν το πολυπόθητο monetize στα βιντεάκια τους. Πολλά προϊόντα μακιγιάζ, πολλοί gamers, πολλά παιδάκια και μπόλικο cringe.

Αυτό που δημιουργεί την άσχημη αίσθηση για το περιεχόμενο που παράγεται και είναι δημοφιλές είναι ότι σε σύγκριση με αντίστοιχα αγγλόφωνα κανάλια με εκατομμύρια subscribers και εξαιρετικό περιεχόμενο -από την επιστήμη και την ιστορία μέχρι τις ξυλοκατασκευές- νιώθεις ότι η απόσταση που έχουν να διανύσουν οι ελληνες youtubers είναι πολύ μεγάλη και ότι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα λιγο-πολύ μονοδιάστατο τρόπο να χειρίζονται το μέσο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί στο μέλλον να δούμε αυτό να αλλάζει και πολλοί δημιουργοί να εξελίσσονται, (η απλώς να ενηλικιώνονται) όπως έχει συμβεί πολλές φορές.

Μέχρι τότε γεια σας πατζάρια – και σε περίπτωση που δεν το ειπαμε μη ξεχάσετε να κάνετε subscribe, share και comment μέσα στο άρθρο!

Best of internet