Quantcast
ORIGINALS

Γιατί υπάρχει ακόμα ο Νίκος Καρβέλας το 2017;

Συνθέτης, τραγουδιστής, ροκαμπιλάς, γιαγιά με καταράχτη, ή απλά ένα πνευματικό τέκνον του Νότη Σφακιανάκη και του Αρτέμη Σώρρα;


President Creed · 28 Μαρτίου 2017

Ο Νίκος ο Καρβέλας, εξαιρετικά επιτυχημένος συνθέτης λαϊκών τραγουδιών και όχι και τόσο επιτυχημένος σόλο μουσικός καλλιτέχνης, απασχολεί τηλεόραση και ίντερνετς μετά την εμφάνισή του ως κριτής στο υπερθέαμα του Epsilon “Star Academy“. Από τα επιτυχημένα τραγούδια της Άννας Βίσση και τα μιούζικαλ, μέχρι τον Κοντό με τη Γραβάτα της Ρίτας Σακελλαρίου, ο Νίκος Καρβέλας έχει απασχολήσει κατά καιρούς την ειδησεογραφία με τη συμπεριφορά του και με τον χαρακτήρα του. Ας θυμηθούμε δέκα στιγμές οι οποίες υποδεικνύουν μάλλον ότι η ανακάλυψη ότι ο Νίκος Καρβέλας είναι ντουσμπαγκ δεν είναι καθόλου καινούρια:

Όταν πέταγε τσίχλες και ασυναρτησίες στο πιο ντροπιαστικό ριάλιτι της πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας

Τι μπορεί να είναι πιο ντροπιαστικό από το να είσαι μέλος της κριτικής επιτροπής του Star Academy; Μάλλον το να τύχει από τους τέσσερις κριτές εσύ να είσαι ο Καρβέλας, μιας και το μεγαλύτερο μερίδιο της ετεροντροπής που δημιουργείται στον τηλεθεατή, οφείλεται σε αυτόν.

Όταν εν έτει 2017 δόθηκε τηλεοπτικό βήμα στο Νίκο Καρβέλα και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση, τότε άρχισε να αποδεικνύεται εντελώς παραστατικά και ντροπιαστικά το πόσο μεγάλη ιδέα έχει για τον εαυτό του, ενώ παράλληλα όσα προσπαθεί να πει ακροβατούν μεταξύ Νότη Σφακιανάκη και Αρτέμη Σώρρα. Ερωτήσεις ορθογραφίας, συνειρμούς σεξιστικούς και γενικά όλα όσα κάνει αυτός-ο-θείος-σου που είναι στα οικογενειακά τραπέζια, έχει διαβάσει σκόρπια πέντε πράγματα και προσπαθεί να το παίξει ιστορίας σε όλο το σόι.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν πέταξε την τσίχλα που μασούσε σε μια τραγουδίστρια που είχε την κακή τύχη (και κρίση) να συμμετέχει στο Star Academy:

Όταν υποστήριζε τον Καρατζαφέρη και την οπλοκατοχή

Το αμέσως επόμενο πράγμα που θέλει ο Νίκος ο Καρβέλας μετά από την αναγνώριση της αυθεντίας του, μάλλον είναι η άδεια να σκοτώνει. Ο ίδιος έχει άδεια οπλοκατοχής, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος σε άρθρο του στο βραχύβιο site της Αννίτας Πάνια “ofono.gr”, η φωνή του Καρατζαφέρη ηχεί στα αυτιά του Καρβέλα σαν “ήχος αναστάσιμος”, όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριζε την οπλοκατοχή για να προφυλαχθούν οι Έλληνες από τους “λαθρομετανάστες” :

Μιλάω για τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την εισήγησή του, εκτός του μαντρώματος των λαθρομεταναστών, να έχουν νόμιμο δικαίωμα οι πολίτες αυτής της χώρας να προστατεύουν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους. Να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον των αποθρασυμένων αλλοδαπών που κλέβουν, βιάζουν και δολοφονούν τις περισσότερες φορές ατιμωρητί.

Η δυστοπική αφήγηση του Νίκου Καρβέλα ξαφνικά γίνεται ακόμη πιο ζοφερή όταν μας μεταδίδει μια εικόνα στην οποία ξαφνικά εμφανίζονται άπειροι Καρατζαφέρηδες:

Δεν με αφορά η ετικέτα «αριστερός», «δεξιός», «κεντρώος», «κεντροδεξιός», «ακροδεξιός». Δεν με νοιάζει αν ο κύριος Καρατζαφέρης είναι «εξωγήινος». Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν και ακραίες λύσεις. Ακραία πνεύματα. Δυστυχώς όμως δεν φτάνει μόνο ένας Καρατζαφέρης, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι για να βρει η έννοια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και την πρακτική της σημασία.

Όταν τον σταμάτησε η αστυνομία για υπερβολική ταχύτητα και αυτός προσπάθησε να το σκάσει

Το ζεύγος Καρβέλα – Πάνια κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε πολυτελές τζιπ επί της Λ. Βάρης με κατεύθυνση προς την παραλιακή λεωφόρο, με μεγάλη ταχύτητα το 2008. Περιοπολικό κάνει σήμα στον οδηγό να σταματήσει, αφού το όχημα είχε φιμέ τζάμια. Εκείνος όμως ανέπτυξε ταχύτητα.

Όταν τελικά το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στο επόμενο φανάρι, το ζευγάρι επιτέθηκε φραστικά στους αστυνομικούς και ξαναγκάζωσαν για να διαφύγουν. Ακολούθησε καταδίωξη, όπου έσπευσαν άλλα πέντε περιπολικά και μετά από τρία χιλιόμετρα καταδίωξης ένα περιπολικό έκλεισε κάθετα το δρόμο και ανάγκασε το Νίκο Καρβέλα να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Μάλιστα ο Νίκος Καρβέλας ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητό του είναι άσυλο και δεν μπορεί να υπάρξει αστυνομικός έλεγχος.

Ωστόσο, του εξήγησαν ότι βάσει νομολογίας το αυτοκίνητο δεν μπορεί να αποτελέσει άσυλο και ότι ήδη έχει ειδοποιηθεί εισαγγελέας, που περιμένει στο αστυνομικό τμήμα της Βάρης. Συνοδεία αστυνομικής δύναμης το ζευγάρι οδηγήθηκε στο τμήμα. Παρόντος του εισαγγελέα έγινε έρευνα στο όχημα και εντοπίστηκε μόνο ένα πιστόλι, το οποίο όμως ο μουσικοσυνθέτης κατέχει νόμιμα.

Όταν κοντραρίστηκε με τον Λαζόπουλο και δεν ήξερες ποιος είναι χειρότερος

Δύσκολα τα πράγματα όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε Νίκο Καρβέλα και Λάκη Λαζόπουλο. Η κόντρα τους ξεκίνησε όταν ο Λάκης Λαζόπουλος είπε ότι το τραγούδι του Καρβέλα είναι μαλακία. Ο Καρβέλας απάντησε ότι έχει πολλά ράμματα για τη γούνα του Λαζόπουλου, ο Λαζόπουλος είπε τον Καρβέλα μακάκα, ο Καρβέλας είπε τον Λαζόπουλο φούστη και όλη η συζήτηση έμοιαζε με ξεταύλωτο love letter του Free.

Όταν δήλωνε ότι είναι “ακουσμένος” από εργοστασιακές ρυθμίσεις

Ο Νίκος ο Καρβέλας δηλώνει σε συνέντευξή του στη Ρούλα Κορομηλά ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ναρκωτικά, ότι δεν έχει μεθύσει ποτέ στη ζωή του από αλκοόλ, ότι δεν πίνει ούτε σταγόνα και γενικά μάλλον στην τουαλέτα βγάζει λουλουδάκια επίσης.

Όταν πίστευε ότι θα πρέπει να είναι προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO

Σε κάποια φάση ο Νίκος Καρβέλας συνθέτει μια “ροκ όπερα” τους “Δαίμονες” και στη συνέχεια γράφει και ένα μιούζικαλ, ονόματι “Μάλα” στα οποία πρωταγωνιστούσε η Άννα Βίσση. Αυτές οι δύο δουλειές μάλλον ήρθαν και έκατσαν ως κερασάκι στην ήδη τρίπατη τούρτα ναρκισσισμού του συνθέτη, αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Υπουργός Πολιτισμού (τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος) θα έπρεπε να του έχει σφίξει το χέρι για αυτή του τη δουλειά:

Ο υπουργός πολιτισμού, πώς τον λένε; θα έπρεπε να έχει έρθει σε αυτό το πράγμα που λέγεται “Μάλα” και υποτίθεται ότι ήταν ένα διαμάντι για αυτή τη χώρα, ήταν ένα λουλούδι μέσα σε αυτή την πόλη που δονείται από τα τσιφτετέλια. Θα έπρεπε ο υπουργός Πολιτισμού να έρθει και να μου σφίξει το χέρι

Όταν τραμπούκιζε κόσμο επειδή δεν κάθονταν να τον ακούσουν να τραγουδάει

Την ίδια περιόδο στην οποία ο Υπουργός Πολιτισμού παρέλειψε να εντάξει στην ημερήσια ατζέντα του το χειροφίλημα στον συνθέτη του μιούζικαλ “Μάλα”, άλλος ένας άπιστος παρέλειψε να επικυρώσει την αναγνώριση της καλλιτεχνικής βαρύτητας του Νίκου του Καρβέλα και δέχτηκε τα πυρά του καλλιτέχνη. Το 2000 ο Μάριος Φραγκούλης ένιωσε έντονα την οργή του συνθέτη, όταν τόλμησε να αποχωρήσει την ώρα που ο Νίκος Καρβέλας τραγουδούσε, με αποτέλεσμα να υποστεί ξυλοδαρμό. Μάλιστα, ο Φραγκούλης υπέβαλε μήνυση καταγγέλοντας το Νίκο Καρβέλα ως ηθικό αυτουργό για βαριές σωματικές βλάβες, για κακόβουλη εξύβριση, για βλασφημία των Θείων και για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όταν έγραφε τα Παρατράγουδα

Η σχέση του Νίκου Καρβέλα με την Αννίτα Πάνια ήταν μάλλον ένα παζλ που περίμενε καιρό να συμπληρωθεί, ώστε να αρχίσει αυτή η έντονη πνευματική ζύμωση και η καλλιτεχνική διάχυση μεταξύ του Νίκου και της Αννίτας. Κάπως έτσι η δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού ταλέντων της Αννίτας Πάνια αρχίζει και ρέει στα συνθετικά αυλάκια του Νίκου του Καρβέλα, τα οποία όπως πάντα ακολουθούν τη χάραξη ξένων τραγουδιών. Κάπως έτσι η “τρομοκρατική μουσική ομάδα” της εκπομπής Ζετέμ παράγει με το κιλό ανασυσκευασμένες επιτυχίες όπως το “Μαύρη” της Τσίλα, το “Ντου από παντού” της Γυναίκας Επανάσταση, το “Εξω από τα δόντια” της Μαλάμω, το “Πάρε Πόδι” της Γυναίκας Μαραντόνα, και το Βας Βας Βας ο Παρασκευάς.

Με τα παρατράγουδα ο Νίκος Καρβέλας ίσως νόμιζε ότι ρίχνει μια γροθιά στο σύστημα προφανώς.

Όταν περνούσε μαζί με την Πάνια την Καλλιτεχνική Φάση Paseau-Rix

Η συνεχιζόμενη πνευματική διάχυση μεταξύ Αννίτας Πάνια και Νίκου Καρβέλα φανερώνεται και το 2007 όταν το ζεύγος περνάει την καλλιτεχνική φάση Paseau-Rix. Ο Κώστας Πάσσαρης, ήδη βρισκόταν στις Ρουμανικές φυλακές για κάμποσα χρονάκια και είχε δηλώσει ότι θα δώσει συνέντευξη μόνο με την Αννίτα Πάνια (σύμφωνα με την Αννίτα, μάλλον επειδή η ίδια “φλερτάρει με το περιθώριο”). Η Αννίτα πάει στη Ρουμανία, παίρνει συνέντευξη από τον Πάσσαρη και ο Νίκος Καρβέλας βγάζει τραγούδι με το οποίο αναρωτιέται “Ποιός φοβάται τον Πάσσαρη”:(Μάλλον τον Πάσσαρη δε τον φοβούνται όλοι όσοι φοβούνται τους  “αποθρασυμένωνους αλλοδαπούς που κλέβουν, βιάζουν και δολοφονούν”, όπως έλεγε ο ίδιος για να υποστηρίξει την οπλοκατοχή).

Όταν έγραψε αυτό το τραγούδι

Μια, σχετικά πρόσφατη, ωδή στο τσιμπούκι η οποία ίσως δε θα ήταν τόσο εξωφρενικά ανατριχιαστική και cringe εάν ερχόταν από γυμνασιόπαιδα. Από την άλλη είναι καλό σημάδι ότι τα γυμνασιόπαιδα δε γράφουν τέτοια μουσική. Τώρα επί της μουσικής, αιλληνικο στόνερ υπερεκτιμημένο.

Δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να κρίνουμε εάν ο Νίκος Καρβέλας αποτελεί όντως μια οριακά υπερφυσική περίπτωση μουσικών δεξιοτήτων (όπως περιγράφει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Νίκο Μαστοράκη), αλλά σίγουρα το όποιο μουσικό ταλέντο μπορεί να έχει, φαίνεται να έχει μοσχοπουλήσει (και μοσχοπουληθεί) στα σουξέ της εποχής. Παράλληλα με τα τραγούδια τα οποία συνέθετε, μοιάζει να πιστεύει για τον εαυτό του ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σκεπτόμενη περίπτωση ανθρώπου, όπως δηλαδή νιώθει και ο ημιμαθής θείος σου στα οικογενειακά τραπέζια, όμως μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος για να κάνει το σοφό του χωριού, παρ’ ό,τι το παρουσιαστικό του παραπέμπει σε κάτι τέτοιο.

Best of internet