Quantcast
ORIGINALS

Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος και γιατί γινόμαστε μπαούλο στα ξίδια με την ευλογία του

Γιορτάζει ο Άγιος ο Πατρίκιος ο Τριφυλλοφόρος που διέταζε τα φίδια να αυτοκτονήσουν. Μεγάλη η χάρη του.


President Creed · 17 Μαρτίου 2017

Η μεγάλη ημέρα έφτασε, αγαπητοί φίλοι. H μέρα που περιμένουν εναγωνίως οι απανταχού Ιρλανδοί, οι Πατρίκιοι, οι Πατρίτσιες, οι λάτρεις της μπύρας, οι απανταχού ιδιοκτήτες Ιρλανδέζικων Pub και όλοι όσοι χόρευαν στα αμπάρια του Τιτανικού με τον Τζακ και τη Ρόουζ. Μια γιορτή όπου πρυτανεύει το πράσινο, τα ξίδια (κυρίως μπίρα), η κρεατοφαγία και φυσικά ο,τιδήποτε Ιρλανδικό. Πρόκειται δηλαδή για μια Τσικνοπέμπτη εν μέσω καθολικής Σαρακοστής, Ιρλανδικής έμπνευσης.

Πώς προέκυψε όμως η περιβόητη St. Patrick’s Day? Την εμπνεύστηκαν πράγματι τα Ιρλανδικά Καραόκε Pubs, ή έχει μήπως κάποια μεγαλύτερη ιστορία από πίσω; Γιατί μια μέρα μέσα στο χρόνο όλοι όσοι λατρεύουν τα ξύδια, το κρέας, άντε και τους Dropkick Murphys νιώθουν περισσότερο Ιρλανδοί από ποτέ;

Αρχικά, ναι, υπήρξε Άγιος Πατρίκιος. Και, ναι, υπάρχει και στη δικιά μας τη ντόπια την εγχώρια την εκκλησία, απλά αποκλείεται να έχει χωριάτικο πανηγύρι και εκκλησίες στο όνομά του γιατί είναι πολύ αουτσάηντερ για την Ορθοδοξία. Λογικό, αφού ο Πατρίκιος γεννήθηκε περί το 385 και καταγόταν από εκρωμαϊσμένη οικογένεια της Βρετανίας ενώ τελικά έγινε ιεροκήρυκας στην Ιρλανδία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μέγουιν Σούκατ και όταν ήταν μόλις 16 ετών συνελήφθη αιχμάλωτος από πειρατές και πουλήθηκε στην Ιρλανδία, όπου και παρέμεινε για έξι χρόνια.

Long story-short, ο Σούκατ βλέπει σε όνειρο του τον Θεό να του δείχνει τουτόριαλ για το πως θα δραπετεύσει από τους πειρατές, το σκάει με ένα πλοίο, το πλοίο σκάει στις ακτές της Βρετάνης όπου δεν υπάρχει τροφή. Ο Σούκατ προσευχήθηκε στο Θεό για φαΐ και -τα ντά- βρέθηκε τροφή. Ο Σούκατ στη συνέχεια βλέπει άλλο όνειρο στο οποίο ο Θεός του δίνει ινστράξιονς για να επιστρέψει στην Ιρλανδία για να προσηλυτίσει στο Χριστιανισμό τους Κέλτες Ιρλανδούς, οι οποίοι πίστευαν στις θεότητες των Δρυίδων.

O Άγιος Πατρίκιος, μετά την αιχμαλωσία από τους πειρατές έχει επιστρέψει στην Ιρλανδία και διατάζει όλα τα φίδια του νησιού να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν.

Το 432 πατάει το πόδι του στην Ιρλανδία ως επίσκοπος και αρχίζει εντατικό κήρυγμα. Ο θρύλος λέει ότι χρησιμοποίησε το τριφύλλι για να εξηγήσει στο βασιλιά την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Ο άλλος θρύλος λέει ότι ο Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Ο Πατρίκιος συνεχίζει το θεάρεστο έργο του στην Ιρλανδία μέχρι που πεθαίνει ήρεμα και από φυσικά αίτια.

Ιστορία της Γιορτής

Κάθε χρόνο, η 17η Μαρτίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Πατρικίου, γιορτάζεται από τους Ιρλανδούς ανά τον κόσμο, αλλά και από όλους όσοι προσπαθούν να το ζήσουν σαν Ιρλανδοί έστω και για μια ημέρα. Η 17η Μαρτίου είναι ήδη καθιερωμένη ως ημέρα του Αγίου Πατρικίου, με αφορμή την επέτειο θανάτου του τον 5ο αιώνα μ.Χ και οι κάτοικοι της Ιρλανδίας γιορτάζουν την ημέρα αυτή κάθε χρόνο εδώ και μια χιλιετία, τουλάχιστον.

Ωστόσο το εορταστικό πακέτο του St. Patrick’s day το οποίο συμπεριλαμβάνει παρελάσεις, μπλουζάκια, event σε pubs κλπ, όπως σωστά θα μαντέψατε προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η πρώτη παρέλαση έγινε το 1762, από Ιρλανδούς στρατιώτες που διέσχισαν την πόλη της Νέας Υόρκης. Τα επόμενα 35 χρόνια, ο πατριωτισμός μεταξύ των Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ εντάθηκε με αφορμή την γιορτή του Αγίου Πατρικίου και κάθε χρόνο η St. Patrick’s Day μεγάλωνε.

Το 1848, δεκάδες οργανώσεις συνένωσαν τις παρελάσεις τους σε μία μεγαλειώδη, με τις γκάιντες και τα τύμπανα επικεφαλής. Η παρέλαση του Αγίου Πατρικίου είναι σήμερα η μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται παγκοσμίως, με περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες στο σώμα της. Από τότε η γιορτή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, όλο και πιο παγκόσμια.

ST PATRICK’S DAY ΤΟΤΕ

Παρέλαση για την St. Patrick’s Day στην Union Square, Μανχάταν, 1870

ST PATRICK’S DAY ΤΩΡΑ

Το Σικάγο των ΗΠΑ, στο οποίο σημειώνονται ετησίως και ανελλιπώς εορτασμοί για τον Άγιο Πατρίκιο, βάφει ολόκληρο το ποτάμι που διασχίζει την πόλη πράσινο, μια παράδοση που ξεκίνησε το 1962, κάτι που θα γίνει και φέτος.

St. Patrick’s Day Σικάγο, 2015. Το ποτάμι βάφεται πράσινο από το 1965 μέχρι και σήμερα για τις 17 Μαρτίου.

Τι παίζει με το χρώμα πράσινο

Ήδη από τον 17ο αι. εμφανίζεται το τριφύλλι και οι πράσινες κορδέλες για τους εορτασμούς του Αγίου Πατρικίου. Για το τριφύλλι, λέγεται ότι ήταν αυτό που επέλεξε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει σχηματικά την Αγίας Τριάδας στους Ιρλανδούς. Όσο για το πράσινο, αρχικά, το χρώμα που είχε συνδεθεί με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το γαλάζιο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκε με το πράσινο, κυρίως ως ένδειξη Ιρλανδικού εθνικισμού έναντι της Βρετανίας. Οι βρετανικές αρχές θέλησαν να πατάξουν οποιαδήποτε ένδειξη ιρλανδικής ταυτότητας και ανεξαρτησίας, όπως η ιρλανδική γλώσσα. Σύντομα, άρχισαν να θεωρούν και το πράσινο χρώμα ως επικίνδυνο σύμβολο που θα μπορούσε να συσπειρώσει ιρλανδικές εθνικιστικές εξάρσεις.

Έτσι απαγόρευσαν στους Ιρλανδούς να φορούν πράσινο ως ένα εμφανές σύμβολο της ιρλανδικής ταυτότητά τους. Οι Ιρλανδικές εφημερίδες δημοσίευαν προειδοποιήσεις, δηλώνοντας ότι το να φοράει κανείς αντικείμενα και ρούχα όπως πράσινες κορδέλες ή μαντίλια ως «έμβλημα της αγάπης προς την Ιρλανδία» ήταν απαγορευμένο αφού αυτό θα αντιστοιχούσε  “για τους άνδρες σε φυλάκιση, εξορία, ή θάνατο”. Οι αξιαγάπητοι Ιρλανδοί δεν πολυμάσισαν από τις Βρετανικές απαγορεύσεις και αποφάσισαν να το ζήσουν πράσινα και ό,τι γίνει.

 

 

Reactions GIF - Find & Share on GIPHY

Κάμποσα χρόνια, γαλόνια μπίρας και κομμένα τριφύλλια αργότερα, η St Patricks Day καταλήγει να γίνεται παγκόσμια γιορτή και μια τέλεια αφορμή για να καταστραφείς από μπίρες και για να νιώσεις λίγο Ιρλανδός, επειδή, μεταξύ μας, είναι πολύ πιο κουλ από τους Άγγλους και μόνο που έχουν γιορτή αντίστοιχη της Τσικνοπέμπτης, αυτό τους κάνει σχεδόν αδερφούς.

 

 

Best of internet