Quantcast
ORIGINALS

25 Άμλετ που κάνουν τον Σάιξπηρ να κλαίει

Από ολυμπιονίκες μέχρι gamers, πολλοί όρμησαν να κατασπαράξουν το έργο


Normo Gin · 15 Μαρτίου 2013

hamletfeat
 
Το φέρνει η μοίρα όταν γράφεις ένα θεατρικό έργο που θα αφήσει εποχή να έρχονται διάφοροι, αιώνες μετά, με τα social media και τα youtube τους, με τις γραφομηχανές, τους υπολογιστές, τα κινηματογραφικά τους στούντιο και τις γενικότερες ορέξεις τους να σου τα κάνουν όλα μαντάρα.

 

Συνοπτικά, στην αρχική ιστορία του Σαίξπηρ, ο Άμλετ είναι γιός του βασιλιά της Δανίας, ο οποίος πεθαίνει κάτω από ένα δέντρο. Η μάνα του Άμλετ, Γερτρούδη, παντρεύεται τον θείο του Άμλετ. Ο Άμλετ είναι ερωτευμένος με την Οφηλία, κόρη του Κορνήλιου (δεξί χέρι του νέου αφεντικού) και αδερφή του οξύθυμου Λαέρτη. Το φάντασμα του Πατέρα του τον επισκέπτεται και του αποκαλύπτει ότι τον σκότωσε ο αδερφός του/Θείος και Πατριός Άμλετ/νυν σύζυγος Μαμάς Άμλετ. Ο Άμλετ με τη βοήθεια του Οράτιου – φιλαράκι – γυρεύει εκδίκηση. Στην ιστορία εμπλέκονται οι Ρόζενκραντζ και Γκίλντενστερν που το παίζουν διπλό ταμπλό. Στο τέλος πεθαίνουν όλοι εκτός απ’ τον Οράτιο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας ο Άμλετ κλαψουρίζει συνεχώς.

 

Επειδή όμως “υπάρχουν κι άλλα Οράτιε, στον ουρανό και στη γη που δεν τα ονειρεύτηκε η φιλοσοφία σας”, σας παρουσιάζουμε 25 ολόκληρες περιπτώσεις που πήραν το κλασσικό έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ και του άλλαξαν τα φώτα. Κάποιες τις ξέραμε, τις άλλες τις μάθαμε με τη βοήθεια του μπλογκ Shakespeare Geek που μας θύμισε για άλλη μια φορά ότι στο ίντερνετ όλοι έχουν άπλετο χρόνο, άρα κι εμείς όπως αποδεικνύεται.

 

Ξεκινήσαμε γράφοντας τα γήινα. Όπως θα διαπιστώσετε, από ένα σημείο και μετά βρίσκαμε μόνο παρανοϊκά, τρομακτικά πράγματα.

 

 

1. Ο Άμλετ γίνεται Σκίνχεντ

 

http://www.youtube.com/watch?v=NCcWFs4Bwk4

 

Όπως φαίνεται κι απ΄ την εισαγωγή μας, ο κορμός της ιστορίας του Άμλετ είναι αρκετά μικρός. Τόσο μικρός που μπορεί να χωρέσει σε ένα βίντεο 7 λεπτών, απ’ τα οποία τα 3 περίπου αφιερώνονται σε σκληρό μπινελίκι σε cockney διάλεκτο και στην προσφώνηση “Oi!”.

 

 

2. Ο Άμλετ είναι ο Βασιλιάς των Λιονταριών

hamlet1
 
Ο Βασιλιάς δολοφονείται από τον αδερφό του ο οποίος σφετερίζεται τον θρόνο. Ο γιός του Βασιλιά γυρεύει εκδίκηση. Σας θυμίζει κάτι;

 

 

3. Ο Άμλετ γίνεται Adventure Game


 
Πριν 3 χρόνια, κυκλοφορεί το Hamlet or the last game without MMORPG features, shaders and product placement, ένα πολύ στιλάτο adventure που μεταφέρει κωμικά την ιστορία σε διαδραστικό περιβάλλον. Οι δημιουργοί ισχυρίζονται ότι είναι το πρώτο βίντεο γκέημ βασισμένο στον Άμλετ. Λένε ψέματα:

 

 

4. Ο Άμλετ γίνεται και Text Adventure

hamlet2

Ξεχάστε το Zork. O Robin Johnson σας δίνει απ’ το 2003 την ευκαιρία να συμμετέχετε στο μυθιστόρημα οι ίδιοι.

“> talk to Ophelia

Ophelia gives you a big sloppy kiss on the cheek. Yeeuch!”

 
 

5. Ο Άμλετ γίνεται η Τηλεοπτική Σειρά Sons of Anarchy
 
hamlet3
 
Καλή η τηλεόραση, στηρίζουμε γενικά και τη σειρά δεν την έχουμε δει αλλά ακούμε καλά λόγια. Ο δημιουργός είπε ότι στόχευε να βγουν 5 σεζόν, μία για κάθε πράξη του Άμλετ. Η σειρά βέβαια αφορά μία συμμορία μοτοσυκλετιστών τύπου Hell’s Angels, πράγμα που είναι υπέροχη μεταχείριση ενός ελισαβετιανού θεατρικού έργου.

 
 

6. Ο Άμλετ γίνεται Businessman


 
Αγαπάμε τον Άκι Καουρισμάκι. Ας το μορφοποιήσω καλύτερα: ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΑΚΙ ΚΑΟΥΡΙΣΜΑΚΙ. Στην ταινία του “Hamlet Goes Business”, ο Άμλετ είναι ο άχαρος, βλάκας και χυδαίος κληρονόμος της επιχείρησης του πατέρα του. Οι διάλογοι είναι αξιολάτρευτα αμήχανοι, οι χαρακτήρες αντιπαθητικοί, η σκηνοθεσία υπέροχη και το χιούμορ άλλου επιπέδου. Ας σημειώσουμε και το αστείο των αγγλικών υποτίτλων (η ταινία είναι στα φινλανδικά) όπου ο Άμλετ ζητάει από την Οφηλία να τον αφήσει (“let”) να τη βοηθήσει να κόψει ένα ζαμπόν (“ham”), πράγμα που ο υποτιτλιστής έχει αποδόσει ως “Here… Ham-Let me”.

 

 

7. Ο Άμλετ γίνεται Ghostbuster


 
Τύπος στο youtube βαφτίζεται Άμλετ, η φίλη του βαφτίζεται Οράτιος και μαζί συζυτούν για επαφές με φαντάσματα από τον καναπέ του σπιτιού τους. Να θυμίσουμε ότι στην ιστορία του Άμλετ, όλα ξεκινάνε με την επαφή με το φάντασμα του πατρός. Η σειρά στο youtube ονομάζεται “The Paranormal Adventures of Hamlet and Horatio”, αν και μας αρέσει και η πρόταση της Οράτιου να ονομαστεί “Ghost Guy Hamlet”.

 

 

8. Ο Άμλετ γίνεται “Το Απόλυτο ΠΑΟΚτζίδικο Θεατρικό Έργο”

paok8eatro
 
Όσοι ήσασταν το πρωί ονλάην θα είδατε την αφίσα της παράστασης “Ο Άμλετ στην 4” που αναρτήσαμε στο Facebook Page μας. Για κάτι τέτοια αγαπάμε τη Σαλονίκη.

 

 

9. Ο Άμλετ γίνεται Προπαγανδιστικό Υλικό για την Τεχνολογία

 
hamletsblackberry
 
Στο βιβλίο του “Hamlet’s Blackberry”, ο δημοσιογράφος William Powers υποστηρίζει ότι όσο εθιζόμαστε στην τεχνολογία τόσο το καλύτερο, καθώς και ο Σάιξπηρ έδωσε στον χαρακτήρα του την τελευταία λέξη της τότε τεχνολογίας. Προσπερνάμε το λογικό άλμα, προσπερνάμε και το ότι δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο κύριος, θα διαβάσουμε το βιβλίο αν είναι.

 

 

10. Εσείς γίνεστε ο Συγγραφέας του Άμλετ


 
Θυμάστε αυτά τα παιδικά κόμικς και βιβλία που κάθε 2-3 σελίδες σου έλεγαν “αν θες να γίνει το τάδε πήγαινε στη σελίδα χ, αν θες να γίνει το δείνα πήγαινε στη σελίδα ψ”; Ε, ένας τύπος είπε να φτιάξει μία τέτοια εκδοχή του θεατρικού έργου. Ζήτησε στο Kickstarter $ 20.000. Πήρε $ 580.905 και υπήρξε για μία φάση πρώτο πρότζεκτ σε χρηματοδότηση. Μετά ήρθε η ταινία της Veronica Mars.

 

 

11. O Άμλετ διαδραματίζεται σε Εργοστάσιο Παραγωγής Μπύρας


 
Η ταινία “Strange Brew” είναι μια καναδέζικη κωμωδία δράσης που διαδραματίζεται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής μπύρας, την Elsinore Brewery. Ο Άμλετ είναι μία αγγλική τραγωδία που διαδραματίζεται στο Κάστρο της Ελσινόρης. Για τις υπόλοιπες ομοιότητες, κλικ εδώ.

 

 

12. Ο Άμλετ πάει στο διάστημα και γίνεται Ροκ Όπερα

http://www.youtube.com/watch?v=rEgB0iJ1rsU
 
Αυτό έγινε το 2006, αλλά το Google δεν μας δίνει άλλες πληροφορίες για το “Hamlet in Space”, οπότε βάζουμε απλά μία άσχετη τρολιά με ίδιο τίτλο που βρήκαμε στο Youtube. Είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια λαμπρή ιδέα θα πήγε υπέροχα.

 

 

13. Οι Pink Floyd μελοποιούν τον Άμλετ (άθελά τους)

hamlet
 
Πρόπερσι στήθηκε η παράσταση Hamlet: Α Rock Experience που έθετε την ιστορία του νεαρού πρίγκηπα της Δανιμαρκίας υπό τους ήχους του “The Wall” των Pink Floyd. Γιατί όλα ταιριάζουν με όλα, όπως λέει μια δημοφιλης σύγχρονη καλλιτεχνική αρχή.

 

 

14. Ο Άμλετ με Ζόμπι

Περσινή ταινία. Σκηνοθέτης γυρίζει μεταφορά του Άμλετ στο ιστορικό πλαίσιο του αμερικάνικου εμφυλίου. Κόβεται η χρηματοδότηση. Ο μόνος χρηματοδότης που βρίσκεται θέτει τον όρο να προστεθούν και ζόμπι. Το χειρότερο; Η ταινία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός.

 

 

15. Ο Άμλετ γίνεται Πρότυπο για Παιχνίδια RPG

hamlet4
 
Ο Robin Laws γράφει ένα βιβλίο που αναλύει την πλοκή του Άμλετ ώστε να χρησιμοποιηθούν οι τεχνικές του σε δημοφιλή παιχνίδια RPG, ηλεκτρονικά ή μη. Δεν έχουμε τίποτα με τα RPG, αλλά προσπαθώ να φανταστώ τον Άμλετ σε Warcraft.

 

 

16. Άμλετ Generator

hamlet7
 
Εμείς τα αγαπάμε τα generators όπως έχουμε δείξει πολλάκις (εδώ κι εδώ δηλαδή). Εδώ, ένα δείγμα από έναν αλγόριθμο που ανασυντάσσει το κείμενο του Άμλετ χρησιμοποιώντας μαρκοβιανές αλυσίδες, αλλάζοντας κάθε φορά την ιστορία. Δυστυχώς έχει πέσει και μας έμεινε μόνο το δείγμα. Λατρεύουμε την ιδέα ωστόσο.

 
 
17. Ο Άμλετ γίνεται Klngon


 
Κλίνγκον; Ξέρουμε; Η δημοφιλής αγριωπή εξωγήινη φυλή από το Star Trek; Αυτοί. Σας παραθέτουμε το βίντεο του Άμλετ στην εκδοχή των Κλίνγκον και σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει και βιβλίο για τους πολύ σκληροπυρηνικούς, το οποίο με λίγη τύχη θα βρείτε στο ebay.

 
 
18. O Άμλετ γίνεται Horror Show

hamlet5
 
Πιθανώς να έχετε υπ’ όψιν σας το Rocky Horror Show. Ε, μιας και είναι τόσο δημοφιλή τα μιούζικαλ με στοιχεία ταινιών τρόμου, είναι λογικό να ντυθεί έτσι κι ο Άμλετ.

 
 
19. Ο Άμλετ γίνεται Γκάνγκστα Ραπ

hamlet6

Από τον συγγραφέα Shel Silverstein για το Playboy, με στίχους όπως “He says, “You got two relatives, I won’t say which,/ But one’s a bloody murderer and one’s a faithless bitch.” Τέχνη.

 

 

20. Ο Άμλετ αλλάζει φύλο


 
Θεατρική παράσταση με αντεστραμμένους τους έμφυλους ρόλους. Γιατί πρέπει.

 

 

21. Ο Άμλετ γίνεται ανέκδοτα “Κnock-Knock”
 
Η δομή του ανέκδοτου έχει ως εξής: “Knock-Knock”, “ποιός είναι”, “-απάντηση-”, “-απάντηση-ποιός;”, -λογοπαίγνιο με απάντηση-. Αρκετά δημοφιλή ανέκδοτα στον αγγλόφωνο κόσμο, τώρα και σε εκδοχή Σαίξπηρ:

Knock, Knock.

Who’s there?

Hamlet.

Hamlet who?

Ham let Ophee fall in love with him.

 

Knock, Knock.

Who’s there?

Hamlet.

Hamlet who?

Hamlet the dogs out!  (woof, woof woof woof…)

 

Knock, Knock.

Who’s there?

Rosencrantz.  No, wait, Guildenstern! *sigh*—let me get back to you.

 

Knock, Knock.

Who’s there?

Laertes.

Laertes who?

Layer Ts and sweaters to stay dry and comfortable on the ski slopes.

 

 

22. Ο Άμλετ γίνεται το Έτερον Ήμισυ του Sinatra από τον Κάπταιν Κερκ


 
Η αγάπη του Star Trek για τον Άμλετ δεν σταματάει στο μάρκετινγκ. Είναι πηγαία και πιάνει όλους τους συντελεστές. Ο William Shatner, ο ηθοποιός που υποδύεται τον ηγέτη του Enterprise στην πρώτη σειρά, απαγγέλει τον γνωστό μονόλογο από τον Άμλετ σε συνδυασμό με τους στίχους του “It Was a Very Good Year” του Φρανκ Σινάτρα. Προσπαθεί να συγκινήσει. Δεν τα καταφέρνει.

 

 

23. Ο Άμλετ στο Second Life


 
Το Second Life είναι ένα τρομακτικό πράγμα που πρέπει να έχει καταπιεί τις πραγματικές ζωές πολλών ανθρώπων. Όπως αυτών που ανέβασαν κανονικά την παράσταση με πρωταγωνιστές τα avatar τους στο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι.

 

 

24. Οι Simpson κάνουν τον Άμλετ

http://vimeo.com/35731387
 
Χωρίς λόγια. Απλά Υπέροχο.

 

 

25. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης γίνεται Άμλετ

Ο γνωστός ολυμπιονίκης κάνει ένα άλμα καριέρας και η αισθητική μας ακόμα πονάει. Ακόμα. The End.

Best of internet