Quantcast

Αυτά είναι όλα τα memes από το Chernobyl για τα οποία θα καούμε στην κόλαση

Ή μήπως απλά μας βοήθησαν να την παλέψουμε με τη ζοφίλα;

Ουδείς, κανένας, κανείς δεν έχει γλιτώσει από το Chernobyl. Είναι απλώς αδύνατον να μην έχει βρεθεί η υπερ-πετυχημένη και υπερ-λατρεμένη σειρά του HBO στο δρόμο σου. Κι αλήθεια είναι δύσκολο να σκεφτούμε κάποια πιο απρόσμενη τηλεοπτική επιτυχία την τρέχουσα δεκαετία. Δηλαδή, πραγματικά τώρα, αν πριν από ένα μήνα μας έλεγε κάποιος ότι η πιο απροσδόκητα πετυχημένη σειρά του 2019 (και πλέον αυτή που έχει την υψηλότερη βαθμολογία κοινού στην ιστορία των τηλεοπτικών σειρών) θα ήταν ένα θεοσκότεινο, ζοφερό, πνιγηρό ιστορικό δράμα για την πυρηνική καταστροφή του Chernobyl τον Απρίλιο του 1986, τότε δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να τον παίρναμε τόσο σοβαρά όσο παίρνουμε τις απόψεις του αμερικάνικου τηλεοπτικού κοινού για τη φύση του καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση: ελάχιστα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν εμείς είχαμε τα θέματά μας για την σειρά και το ιστορικο-αισθητικό της περιεχόμενο, δε μπορούμε να αρνηθούμε ούτε στο ελάχιστο ότι η επιτυχία του Chernobyl είναι αληθινά, αυθεντικά, αδιαμφισβήτητα συναρπαστική. Κι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι με τον τρόπο του το γεγονός ότι τα ψηφιακά δάκρυα κι οι ψηφιακοί έπαινοι που συνόδευσαν την σειρά έφεραν μαζί τους έναν απέραντο ωκεανό από memes που μετέτρεψαν την επιβλητική συμφωνία τρόμου του HBO σε ένα μια από τις πιο εκρηκτικές πηγές διάχυτου λαϊκού meta χιούμορ που έχουμε δει τελευταία – και, πιστέψτε μας, αυτό το πράγμα είναι η δουλειά μας. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα οι κανόνες κι οι ευθύνες των δημιουργών μιας σειράς δεν είναι οι ίδιοι που ισχύουν για την ανώνυμη συλλογική δημιουργία του ίντερνετ, οπότε δεν θα κρίνουμε τα memes για το Chernobyl με τον τρόπο που κρίνουμε την ίδια την σειρά.

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες ώστε να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την βαθύτερη προέλευση αυτού του χιουμοριστικού ξεσπάσματος, κυρίως γιατί ήδη αρκετά σας ζαλίσαμε με το εκτενέστατο τσούξιμο γράψιμό μας σχετικά με τη σειρά. Είναι ένας καθαρτικός μηχανισμός άμυνας; Είναι ένας εξορκισμός της ιστορικής τραγωδίας; Είναι μια μορφή pop μηδενισμού που πανηγυρίζει κυνικά για το τέλος της ανθρωπότητας; Είναι η μοίρα κάθε προϊόντος της ανθρώπινης δραστηριότητας να εκπίπτει σε υψηλότατης ποιότητας ιντερνετικό τρομπάρισμα; Κανείς δεν ξέρει, φίλες και φίλοι, κανείς δεν ξέρει…

Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι αξίζει και με το παραπάνω να σας πάρουμε από το χέρι για μια περιήγηση στα πιο αποκαλυπτικά ή ενδιαφέροντα memes που φτιάξαμε εμείς στο Nerdcult κι οι φίλοι μας στο Βαθύ Luben, μαζί με μια τζούρα από την διεθνή memeογραφία, ώστε να δούμε τι είδους χιούμορ ενέπνευσε το Chernobyl τέλος πάντων στο ελληνικό (και όχι μόνο) ίντερνετ.

Πρώτα απ’ όλα, οι συγκρίσεις με το Game of Thrones και την απογοητευτική τελευταία σεζόν του έγιναν νωρίς.

Πολύ νωρίς.

Και ξεκίνησαν γρήγορα τα crossovers με άλλα προϊόντα της δημοφιλούς pop κουλτούρας της συγκυρίας.

Ή και παραδοσιακά meme templates που αγαπάει το ίντερνετ.

Αλλά και κάποιες σταθερές του διεθνούς λαϊκού τρομπαρίσματος.

Ένα πρώτο πεδίο της ελληνικής εκδοχής της Chernobyl memeοποιίας ήταν οι ομοιότητες με ντόπιες αναπαραστάσεις. Κάποιες ήταν πολύ πετυχημένες.

Κάποιες εξίσου πετυχημένες.

Κάποιες όχι και τόσο πετυχημένες.

Εκεί που άρχισε να λάμπει το πράγμα, βέβαια, ήταν όταν οι εικόνες της σειράς άρχισαν να συναντιούνται με το ελληνικό πάνθεον του cult.

Κι ακόμα πιο καλτ.

Περνώντας φυσικά μέσα από κάποιες σταθερές αξίες.

Αλλά κι από αγαπημένα ντόπια references.

Την τιμητική τους είχαν, επίσης, οι λεπτομερείς αναπαραστάσεις που ξεπερνούσαν σε πιστότητα το ΗΒΟ.

Με άλλους ερευνητές να διαφωνούν βέβαια.

Προκαλώντας όργιο αντικρουόμενων ιστοριογραφικών προσεγγίσεων.

Κι επειδή όταν μιλάμε για σύγχρονη ελληνική κωμωδία είναι αδύνατον να αφήσουμε απ’ έξω το ντόπιο hip hop, οι καλλιτέχνες της σκηνής συναντήθηκαν συχνότατα με το ραδιενεργό πνεύμα των ψηφιακών ιθαγενών.

Με τον αναστεναγμό της Μαμάς Σοβιετίας να αναβλύζει από παντού.

Όπως πάντα, όμως, οι πιο ψύχραιμοι ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Best of internet