Quantcast

Το Ello -προφανώς- είναι μια μαλακία που θέλει τα λεφτά σου

Γιατί το νέο «αντι-Facebook που δεν θέλει να σου πουλήσει τίποτα» είναι ένα ακόμη Facebook που σε έχει πουλήσει ήδη

Eris Priestley

28 Σεπτεμβρίου 2014

ello

 
 

Δε θυμάμαι πότε ακριβώς τα πάντα στο ιντερνετ ξεκίνησαν να λειτουργούν με ρυθμούς υστερίας, αλλά αυτός φαίνεται να είναι ο κανόνας τον τελευταίο καιρό. Και, εδώ που τα λέμε, έχει αρχίσει να κουράζει.

Πιθανότατα ίσως να έχετε ήδη προλάβει να ακούσετε για το Ello. Το φρέσκο social network παρουσιάζεται σαν ένας καινοτόμος ανταγωνιστής που θα σκοτώσει το facebook και θα πάρει τη θέση του. Η υπηρεσία, που προς το παρόν λειτουργεί αποκλειστικά με invites, δέχθηκε έναν εξωπραγματικό αριθμό από αιτήσεις τις τελευταίες ημέρες – λόγω ενός μαζικού κύματος ενθουσιασμού που κατέλαβε άπαντες, χρήστες και δημοσιογράφους.

Ο ενθουσιασμός πηγάζει από μια και μόνο υποτιθέμενη παράμετρο που κάνει το Εllo ξεχωριστό: Δεν έχει διαφημίσεις. Άρα, όπως γράφεται στα δημοσιογραφικά blogs, είναι ηθικό και σίγουρα απέχει παρασάγγας από το αιμοσταγές facebook που παραβιάζει καθημερινά τα προσωπικά σου δεδομένα, κάτι που για κάποιο λόγο συνεχίζεις να δέχεσαι. Το Ello πρόκειται να τα σεβαστεί όλα αυτά, γιατί το γράφει στο Αbout Page του σε ένα πολύ χαριτωμένο manifesto που σου τονίζει κάτι που δεν ήξερες, ότι «Δεν είσαι προϊόν». Επίσης το Εllo είναι όμορφο, έχει καλοσχεδισμένο design, άρα όλα καλά.

 
 

Βασικές σελίδες των profile χρηστών όπως παρουσιάζονται στο Ello

Σελίδες profile χρηστών όπως παρουσιάζονται στο Ello

 
 

Η πραγματικότητα φαίνεται να είναι ελαφρώς διαφορετική από τα παραπάνω. Όπως εξηγεί πολύ καθαρά ο ιδρυτής του ind.ie Arial Balkan, το Ello αποκρύπτει στην About Page του ένα πολύ βασικό στοιχείο. Το ότι έχει δεχτεί επιχειρηματικό κεφάλαιο ανάπτυξης 435.000$ από την FreshTracks Capital τον περασμένο Μάρτη.

Τι σημαίνει αυτό; Σε απλά επιχειρηματικά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι το Εllo έχει ήδη πουλήσει την δραστηριότητα των χρηστών του και ανεξαρτήτως του αν θα έχει διαφημίσεις ή όχι το exit plan του απαιτεί να εξοικονομήσει πόρους με κάθε τρόπο που αυτό είναι δυνατό. Μπορεί λοιπόν πράγματι να έχουμε μπροστά μας τον πρώτο επίδοξο facebook-killer που θα γίνει σε μερικά χρόνια χαλίφης στη θέση του χαλίφη των social media (και άλλα γραφικά). Αλλά προς θεού ας σταματήσουμε να αναπαράγουμε την ηλιθιότητα για ηθικά μανιφεστο που σέβονται τους χρήστες και την ιδιωτικότητα τους.

Γράψου στο Ello αν το βρίσκεις κουλ, αλλά γνώριζε ότι αυτό που θέλει είναι τα λεφτά σου. Ή έναν τρόπο να βγάλει λεφτά και αυτός είσαι εσύ.

Best of internet