Quantcast

Ο Συγγραφέας: Ένα αυτοματοποιημένο, μηχανικό αγοράκι του 18ου αιώνα που μπορεί και γράφει.

Μία αυτοματοποιημένη κούκλα ενός ελβετού ωρολογοποιού, η οποία, πέρα από ότι είναι τρομακτική, γράφει και μόνη της.

Nihil aka Zero

4 Δεκεμβρίου 2013

Τα ρομπότ θεωρούνται εφευρέσεις του 20ού αιώνα. Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του “R.U.R.” (Rossum’s Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και που τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους. Στην πραγματικότητα, όμως είναι απόγονοι των «αυτόματων», μηχανών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης που συνήθως μιμούνταν τις κινήσεις ανθρώπων και ζώων με τη βοήθεια ελασμάτων και γραναζιών.

Ένα τέτοιου είδους ρετρό ρομπότ είναι Ο Συγγραφέας, ο οποίος είναι εκ των τριών «αυτομάτων» που κατασκευάστηκαν από την οικογένεια του Πιερ Ζακέρ – Ντροζ. Η κατασκευή των τριών αυτών αυτοματοποιημένων κούκλων τοποθετείτε μεταξύ 1768 και 1774, όπου ο ίδιος ο Πιερ Ζακέρ – Ντροζ επιμελήθηκε την κατασκευή τους συνεπικουρούμενος από τον γιο του, Ανρί-Λουί και και Ζαν-Φρηντερίκ Λεσκότ. Τα ονόματα αυτών των τριών τεχνολογικών θαυμάτων είναι Η Πιανίστρια, Ο Σκιτσογράφος και Ο Συγγραφέας, τα οποία είχαν σχεδιαστεί ως διαφήμιση  ώστε να βελτιώσουν τις πωλήσεις των ρολογιών μεταξύ της αριστοκρατίας της Ευρώπης στον 18ο αιώνα. Οι κούκλες δουλεύουν ακόμη και βρίσκονται στο Musée d’Art et d’Histoire του Neuchâtel στην Ελβετία.

Αρτιότερη εξ αυτών θεωρείται ο Συγγραφέας αποτελούμενος από 6.000 εξαρτήματα, καθισμένο μόνιμα στο γραφείο της, βουτάει την πένα στο μελάνι και γράφει τις φράσεις (εως 40 χαρακτήρες σε μήκος) που προγραμμάτισε πριν από 200 και πλέον χρόνια ο δημιουργός του. Τα άλλα δύο, η Πιανίστρια  και ο Σκιτσογράφος αποτελούνται από 2.500 και  με 2.000 κομμάτια αντίστοιχα. Μπορείτε να τα δείτε όλα εν δράση σε αυτό το κλιπ από το ντοκιμαντέρ του BBC “Mechanical Marvels: Clockwork Dreams.”

http://www.youtube.com/watch?v=FUa7oBsSDk8

http://www.youtube.com/watch?v=a683OObwLk4

Best of internet