Quantcast

Kano: Ένας υπολογιστής που όλοι μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ ενός φθηνού, συναρμολογούμενου, open-source υπολογιστή για παιδιά και όχι μόνο.

Nihil aka Zero

2 Δεκεμβρίου 2013

 
 

Ο Άλεξ Κλάιν και ο Γιόναταν Ραζ – Φρίντμαν προκλήθηκαν από τον επτάχρονο ανιψιό του πρώτου, ώστε να κατασκευάσουν έναν συναρμολογούμενο, αλλά πλήρως λειτουργικό υπολογιστή. Ο Μίκα, ο προαναφερθέν ανιψιός, όντας επτάχρονος απαίτησε δύο πράγματα από την εφευρετικό του θείο και την ομάδα του: πρώτον, το σχέδιο του συγκεκριμένου υπολογιστή θα έπρεπε να είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό όπως τα Lego, και δεύτερον, να μην απαιτείται κάποιος ειδήμων ενήλικας για την συναρμολόγηση του. Κάπως έτσι λοιπόν καταλήξαμε στον Kano.

 
 

 
 

Ο Kano είναι ένας υπολογιστής για όλες τις ηλικίες και έχει την δυνατότητα να συναρμολογηθεί από τον οποιονδήποτε. Ο πυρήνας του συγκεκριμένου υπολογιστή είναι μία Raspberry Pi πλακέτα, η οποία δίνει στο μηχάνημα τη δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου και  βίντεο, την υποστήριξη κάποιων παιχνιδιών καθώς και το δικό του ασύρματο server. Μία custom θήκη θα φιλοξενεί μέσα της αυτόν επεξεργαστή, την οποία μπορεί να διακοσμήσει ο κάθε πιτσιρικάς όπως θέλει με διάφορα αυτοκολλητάκια ή πολύχρωμα καλύμματα που θα βρει μέσα στο full package. Το λογισμικό του, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι open-source, βασιζόμενο σε Debian Linux, και η δομή του αποσκοπεί στην αναγωγή του συγκεκριμένου υπολογιστή σε ένα δημιουργικό εργαλείο αντί σε ένα μέσο διασκέδασης. Η αυτομάθηση αποτελεί το βασικό σκοπό του εγχειρήματος και πάνω σ’ αυτήν αναπτύχθηκε ένα μηχανισμός βασιζόμενος σε δύο απλά βήματα το προγραμματισμό και το παιχνίδι.

 
 

kano six levels

 
 

H ιδέα της ανοιχτής και εύκολης πρόσβασης από όλους διέπει όλη την κατασκευή του Kano, είτε σε επίπεδο software, είτε σε επίπεδο hardware. Ο τρόπος κατασκευής του καθώς και η εύκολη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση στα εξ ων συνετέθη, ήταν ένα εκ των βασικότερων μελημάτων των δημιουργών του Kano. Ο Κλάιν και ο Ραζ – Φρίντμαν παρατήρησαν πως  99% των δημιουργημάτων του πολιτισμού μας απευθύνονται στο μόλις 1% των ανθρώπων, οι οποίοι είναι τεχνολογικά εγγράμματοι και σε θέση να τα κατανοήσουν και τα λειτουργήσουν. Ωστόσο, αυτός ο σύγχρονος σχεδιασμός της τεχνολογίας την κρατά μακριά από τις μάζες και ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εν αντιθέσει, ο απλός τρόπος του Kano αντιμάχεται την παραπάνω ιδέα.

Το κιτ του Kano εμπεριέχει δύο βιβλιαράκια με οδηγίες χρήσης. Το πρώτο βιβλιαράκι σου διδάσκει πώς να συναρμολογήσεις και συνταιριάσεις τα διάφορα μέρη του υπολογιστή και ο δεύτερος τόμος εξετάζει τις διαφορετικές προοπτικές που μπορείτε να αναπτύξετε βάσει των δυνατοτήτων του.

Ο Άλεξ και ο Γιόναταν ξεκίνησαν να δουλεύουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ τον Νοέμβριο του 2012 και χάρις σε ένα χρονοδιάγραμμα στην σελίδα στο Kickstarter, μπορείτε να βλέπετε την πρόοδό τους. Αυτή τους η  καμπάνια τούς επέφερε το ποσό των 800,000 δολαρίων καθιστώντας την ιδέα τους κάτι παραπάνω από υλοποιήσιμη.

 
 

Kano-computer-kit-by-MAP_8

 
 

 

Best of internet