Quantcast

Χάνα Άρεντ: Zur Person

Μία καταπληκτική συνέντευξη με ένα απ’ τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα

Normo Gin

16 Μαΐου 2013

hannaharendt

 
 

Σήμερα βγαίνει στις αθηναϊκές αίθουσες η ταινία της Μάργκαρετ Φον Τρότα (“Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλούμ”) για τη Χάνα Άρεντ, ένα απ’ τα λαμπρότερα πρόσωπα στον χώρο των κοινωνικών επιστημών. Το έργο της υπήρξε καταλυτικής σημασίας για την ανθρώπινη σκέψη στον 20ο αιώνα, ενώ η ζωή της είναι μία ιστορία που συνηγορεί στον σεβασμό που έχει κερδισμένο μέχρι και σήμερα σε έναν ευρύ κύκλο ανθρώπων ανά τον κόσμο. Κείμενά της όπως η “Ανθρώπινη Κατάσταση”, “Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ” και “Οι Πηγές του Ολοκληρωτισμού”, αποτελούν προϋπόθεση για να μελετήσει κανείς τη Δύση όπως εξελίχθηκε τον τελευταίο αιώνα.

Η παρακάτω συνέντευξη για τη γερμανική τηλεόραση εν έτει 1964, αποτελεί εξαιρετική εισαγωγή στο έργο της Χάνα Άρεντ. Ξεκινώντας με τη γνωστή της άρνηση να θεωρήσει τον εαυτό της φιλόσοφο, προτιμώντας τον όρο “θεωρητικός της πολιτικής”, η συζήτηση με τον Γκύντερ Γκάους περνάει μέσα από κομβικές αντιλήψεις του έργου της, διαπλέκοντάς τες με εμπειρίες από τη ζωή της.

Η συνέντευξη έχει αγγλικούς υπότιτλους, αλλά καθώς ένα τέτοιο αξιοσέβαστο πρόσωπο δεν έχει ανάγκη από βερμπαλισμούς και φανφάρες, μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει πολύ εύκολα. Και αξίζει τον κόπο, είτε γνωρίζετε ήδη τη Χάνα Άρεντ, είτε θέλετε να τη μάθετε.

 
 

 
 

Υ.Γ.: Ένα μελανό σημείο της ζωής της Άρεντ ήταν η σχέση της με τον Μάρτιν Χάιντεγκερ, ο οποίος λίγο αργότερα θα γινόταν υποστηρικτής του ναζιστικού καθεστώτος. Η ταραχώδης σχέση της με τον μετέπειτα ναζί, θεωρήθηκε καλή ιδέα για μυθιστόρημα. Το μυθιστόρημα αυτό στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον παρακάτω τίτλο και εξώφυλλο:

 
 

martinhannah

 
 

Η μοναδική φορά στη ζωή μου που έκανα facepalm σε βιβλιοπωλείο.

 
 

Best of internet