Quantcast

Τα 10 Καλύτερα Βίντεο Κλιπ των Pet Shop Boys

Απ’ τους δράκουλες στο Little Britain, μία σειρά προσεγμένων στιγμών για την τηλεόραση

Normo Gin

13 Απριλίου 2013

Pet-Shop-Boys-perform-at--001

 
 

Αν κάποιος θέλει και να κατακτά τα charts αλλά να έχει και τα μούτρα να κυκλοφορήσει στην κοινωνία, αυτός ο κάποιος θέλει να παίζει σε μία μπάντα σαν τους Pet Shop Boys. Πολυεπίπεδοι, εφευρετικοί, κομψότατοι, χιουμορίστες και πρωτοπόροι, έχουν καταφέρει εδώ και 25+ χρόνια να βγάζουν χιτάκια που σώζουν το παγκόσμιο επίπεδο των επιτυχιών (αν και για να είμαστε ειλικρινείς, η ποπ μουσική περνάει μία καλούτσικη φάση απ’ το 2008 και μετά). Όπως και να’ χει, το τι έκαναν οι Pet Shop Boys εκτενώς θα το πούμε άλλη φορά. Εδώ ασχολούμαστε με τα εξαιρετικά βίντεο κλιπ που έφτιαξαν γι’ αυτούς διάφοροι σκηνοθέτες, μεταξύ τους και ο αείμνηστος, σπουδαίος, τεράστιος Derek Jarman.

Με χρονολογική σειρά, η κατάταξη είναι δύσκολο πράμα:

 
 

10. King’s Cross

 

 

Ίσως το αριστουργηματικότερο τραγούδι των Pet Shop Boys και συνοδεύεται από καταπληκτικό ασπρόμαυρο μελαγχολικό βίντεο του Derek Jarman. Ενδιαφέρον τρίβια: το τραγούδι μιλάει κάπως αφηρημένα για μία καταστροφή στον σταθμό King’s Cross του Λονδίνου. Λίγο καιρό μετά τη συγγραφή του, κατά φρικιαστική σύμπτωση, στον εν λόγω σταθμό εκδηλώθηκε μία πολύνεκρη πυρκαγιά.

 
 

9. It’s a Sin

 

 

Μεγάλη τους επιτυχία, το βίντεο δεν είναι τόσο γνωστό στις γενιές μας. Derek Jarman και πάλι, σε έξαλλο κιτς σατανισμό. Μοναχοί με ρόμπες κυκλοφορούν γύρω από πυρκαγιές όσο ο Neil Tennant εξομολογείται στη μουσική τηλεόραση.

 
 

8. Rent

 

http://www.youtube.com/watch?v=Y93xRD5HFV0

 

Μαντέψτε: Derek Jarman για μία ακόμη φορά, σχολιάζοντας εδώ την κρυφή βλαχιά της μπουρζουαζίας, του κοινωνικού στρώματος που προσπαθεί να είναι αριστοκρατικό χωρίς το ανάλογο ποιόν. Μέσα απ’ τη σκοπιά του σωφέρ, βλέπουμε το πώς η καλομεταχείριση σε μία σκατοδουλειά μπορεί να σε οδηγήσει σε περίεργες ψυχολογικές συνέπειες.

 
 

7. Heart

 

 

C-c-c-combo breaker. Αυτή τη φορά το βίντεο είναι του Jack Bond και βλέπουμε μία διασκεδαστικότατη ερωτική μαύρη κωμωδία με τον έρωτα του Neil Tennant να χαλάει όταν παρεμβαίνει… ο Δράκουλας. Υπέροχο.

 
 

6. Hallo Spaceboy (w/ David Bowie)

 

 

Το ρεμίξ που έκαναν στο τραγούδι του Bowie είναι φοβερό. Φοβερό είναι όμως και το βίντεο με τον ευθύ συμβολισμό του αστροναύτη Major Tom (alter ego του Bowie) που πάντα δείχνει να χάνεται στις διάφορες εποχές (βλ. και το “Ashes to Ashes” του Bowie).

 
 

5. Go West

 

 

Είναι κρίμα που γι’ αυτό το βίντεο έχω μόνο δύο προτάσεις τώρα. Μόνο και μόνο το να σαμπλάρεις τον ύμνο της ΕΣΣΔ σε διασκευή τραγουδιού των Village People με θέμα “Go West” είναι τεράστια καλλιτεχνική πράξη. Το βίντεο σατιρίζει τόσο τον ομογενοποιητικό μιλιταρισμό της ΕΣΣΔ όσο και τις άκρατες θεωρίες περί υπερ-ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων στη σταλινική και μετα-σταλινική Ρωσία. Μάλλον το καλύτερο βίντεό τους.

 
 

4. New York City Boy

 

 

Στα ’80ς έπαιζαν την ποπ μουσική των ’00s. Το 1999 βγάζουν όμως το πιο ’80ς τραγούδι και βίντεο κλιπ τους. Πιτσιρικάς που βγαίνει στους δρόμους να θαυμάσει τα κάλλη της Νέας Υόρκης και συναντάει ξέφρενα κλαμπ, τον υπόγειο και τις διάφορες φιγούρες της πολιτιστικής πρωτεύουσας του κόσμου. Επίσης, σπάνια ένα βίντεο δένει τόσο καλά με το τραγούδι του.

 
 

3. Home and Dry

 

http://www.youtube.com/watch?v=BcbAwM5Jf8s

 

Θέλει πολύ θάρρος για να προωθήσεις σινγκλ με αυτό το βίντεο κλιπ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του homesick τραγουδιού, ακολουθούμε τις περιπέτειες ενός ποντικού που προσπαθεί να βρει τα δύο βασικά πράγματα: τροφή και παρέα. Παρότι είναι το πιο προσβάσιμο μάλλον από άποψη του τι βλέπουμε, είναι το πιο πειραματικό τους αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για βίντεο κλιπ.

 
 

2. Flamboyant

 

http://www.youtube.com/watch?v=-gYW6V4UrIo

 

Ο χρωματιστός ταχύρρυθμος εφιάλτης της γιαπωνέζικης τηλεόρασης μετατρέπεται σε μέσο προώθησης ενός καλλιτέχνη. Σουρρεάλ και επικίνδυνο για επιληπτικούς, αρκετά πρωτότυπο ώστε να χωρέσει στη λίστα.

 
 

1. I’m With Stupid

 

 

Οι πρωταγωνιστές του Little Britain απαγάγουν τους Pet Shop Boys και στήνουν ένα sci-fi show για να τους εντυπωσιάσουν. ‘Nuff Said.

Best of internet