Quantcast

Η τηλεοπτική σειρά των Διονύση Ατζαράκη και Θωμά Ζάμπρα είναι αληθινή, κι έχουμε φωτογραφίες για να το αποδείξουμε

Περάσαμε μια μέρα μαζί τους στα γυρίσματα και ζήσαμε για να το διηγηθούμε

THE NERDSTREAM

7 Ιουλίου 2023

[Φωτογραφίες: Κώστας Αρβανίτης / Επιτόπια έρευνα: Αλέξανδρος Παπαγεωργίου]

Υπάρχουν κάποια πράγματα που αποτελούν σημαντικές υπηφιότητες για το Ιερό Δισκοπότηρο της pop κουλτούρας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που αγγίζουν τα όρια του μύθου, που μοιάζουν με μυθικά πλάσματα, σχεδόν σαν μονόκεροι, και δεν ξέρεις αν θα καταφέρεις ποτέ να σταθείς αρκετά τυχερός για να τα αντικρίσεις με τα ίδια σου τα μάτια. Υπάρχουν τηλεοπτικές σειρές, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, που έχουν γίνει σχεδόν urban legends χωρίς καν να έχουν κυκλοφορήσει ακόμα. Απλά με μια υπόσχεση…

Ήταν αρκετά δραματική η εισαγωγή μας; Οκ, και τώρα που έχουμε την προσοχή σας, πάμε στο θέμα. Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από την πρώτη φορά που οι λατρείες Διονύσης Ατζαράκης και Θωμάς Ζάμπρας ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ότι ετοιμάζουν μια δική τους τηλεοπτική σειρά, γράφοντας (λιγότερο χιουμοριστικά απ’ ό,τι νομίζανε τότε μάλλον) “coming not soon”. Γιατί όταν λέγανε “not soon”, το εννούσαν πραγματικά. Και γιατί στο μεταξύ έσκασε και μια πανδημία, αφού όπως λέει ο σοφός λαός όταν ο Διονύσης και ο Θωμάς κάνουν σχέδια ο παγκολίνος γελάει.

Στο μεταξύ, η ελληνική τηλεόραση έκανε το μεγάλο της παραγωγικό μπαμ με Άγριες Μέλλισες, Γη της Ελιάς, Maestro και κάτι άλλες σειρές που βλέπει η μαμά σου, αλλά ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στους δέκτες μας μια αληθινά σύγχρονη κωμική σειρά που να καταφέρνει να μιλήσει με φυσικό τρόπο την γλώσσα της κωμωδίας που έχουμε διδαχθεί την τελευταία δεκαετία από την αμερικάνικη τηλεόραση και τον μαγικό κόσμο του ίντερνετ. Χοντρικά, εδώ θα λέγαμε ότι συνοψίζεται το καλλιτεχνικό στοίχημα της σειράς των Ατζαράκη-Ζάμπρα, οι οποίοι έχουν δώσει και με το παραπάνω τα διαπιστευτήριά τους στην short-form scripted κωμωδία μέσα από τα sketches του Cineλθετε και πλήθος -σμήνος βασικά- από viral videos.

Η απόπειρά τους να μεταφέρουν αυτό το κωμικό ύφος κι αυτήν την κωμική γραφή σε long-form αφήγηση δεν συνάντησε μόνο την πρόκληση του COVID, αλλά και τα challenges του να προσπαθείς να στήσεις μια ανεξάρτητη οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, αφού οι δυό τους έχουν τον απόλυτο δημιουργικό έλεγχο πάνω στην σειρά, κάτι που θα εξασφαλιζόταν, βασικά, μόνο με το κάνουν όλο εντελώς μόνοι τους – χωρίς κάποιο τηλεοπτικό κανάλι ή εταιρεία παραγωγής. Αλλά με πολλούς εκλεκτούς συμμετέχοντες, σαν την Μαίρη Συνατσάκη, την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, τον Γεράσιμο Γεννατά, τον Αντίνοο Αλμπάνη, τον Θοδωρή Αθερίδη και τον Σωτήρη Καλυβάτση μεταξύ άλλων.

Όλα αυτά βέβαια λίγο πολύ τα ξέραμε εδώ και κάμποσο καιρό. Αυτό για το οποίο δεν είχαμε πειστεί, βασικά, ήταν ότι η σειρά υπάρχει στ’ αλήθεια. Ότι το πρότζεκτ που ετοιμάζουν είναι πραγματικό. Ότι δεν είναι όλα είτε μια παραληρηματική φαντασίωση που έχουν πιστέψει μόνο οι δυο τους ή μια εντελώς απρόκλητη και αψυχολόγητη φάρσα που έχουν στήσει εις βάρος του κοινού που απλά θα τρώει όλο teasing-teasing και από σειρούλα τίποτα.

Έτσι, όταν μας κάλεσαν σε μια ερημική αποθήκη κάπου στον Κηφισό για να παρακολουθήσουμε αποκλειστικά ένα από τα γυρίσματα της σειράς, αρχικά πιστέψαμε ότι μας κάνουν πλάκα κι ότι θα συναντούσαμε απλώς τους δυο τους να γελάνε καθώς θα ανοίγαμε την πόρτα και δεν θα βρίσκαμε μέσα τίποτα (όχι και τόσο αστείο παιδιά, όσο και τόσο αστείο…). Μετά, σκεφτήκαμε βασικά ότι οι ερημικές αποθήκες εκεί στον Κηφισό είναι ψιλο-κρίπι, κι ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μας έχουν στήσει μια υπερ-σύνθετη παγίδα απαγωγής και βασανιστηρίου α λα Saw χρησιμοποιώντας ως “παιχνίδια επιβίωσης” trivia ερωτήσεις από βιντεάκια Luben (ωραία ιδέα για σειρά btw, την κρατάμε).

Τελικά, όμως, μας στην ερημική αποθήκη στον Κηφισό μας υποδέχτηκε κάτι ακόμα πιο απρόσμενο. Μια πραγματική action-comedy σειρά που γυριζόταν σε πραγματικό χρόνο:

Με πραγματικό συνεργείο:

  

Με πραγματικό σκηνοθέτη (ναι αυτόν έβαλαν, δεν είχαν άλλον):

Με πραγματικούς ηθοποιούς:

Με πραγματικούς νίντζα (;;;):

Με πραγματικούς βομβιστές αυτοκτονίας (;;;;;;):

Με πραγματική, ασταμάτητη, ακούραστη δουλειά τέλος πάντων:

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι η σειρά υπάρχει *όντως*. Και αυτό που ελπίζουμε είναι οι Ατζαράκης και Ζάμπρας θα εκπληρώσουν το μεγάλο κωμικό potential που έχει η συνεργασία τους στην αναβαθμισμένη κλίμακα μιας fiction κωμικής σειράς φτιαγμένης για την τηλεόραση του σήμερα – όχι μια σειρά “καλή για τα ελληνικά δεδομένα”, αλλά μια σειρά που να συνεισφέρει στο να αλλάξει αυτό που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε “ελληνικά δεδομένα”. Ευχόμαστε λοιπόν ένα “coming not not soon” από τα βάθη της καρδιάς μας. <3

 

Best of internet