Quantcast

Για τον Jim Jarmusch, το Twin Peaks: The Return είναι η καλύτερη αμερικάνικη ταινία της δεκαετίας

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΤΑΙΝΙΑ

THE NERDSTREAM

24 Ιουνίου 2019

Έχουμε 2019, και μάλιστα καλοκαίρι του 2019, οπότε ξέρετε καλά τι σημαίνει αυτό. Όχι, δεν κανονίζουμε διακοπές, μπάνια και άλλες τέτοιες τζιτζιφιόγκικες δραστηριότητες. Αντίθετα, σημαίνει ότι η δεκαετία των 10s φτάνει στο τέλος της κι άρα ετοιμαζόμαστε να εξαπολύσουμε τις λίστες μας με τις καλύτερες σειρές και ταινίες της δεκαετίας, όπως και κάθε άλλος νευρωσικός φίλος του σινεμά και της τηλεόρασης που σέβεται τον εαυτό του.

Βέβαια, κάποιοι άλλοι είναι ήδη έτοιμοι, κι όταν λέμε κάποιοι άλλοι εννοούμε ο λατρεμένος Jim Jarmusch που ήδη ανακήρυξε τον νικητή της κούρσας για το σινεμά και την τηλεόραση μαζί. Συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης μίλησε με το Vulture κατά την διάρκεια της προώθησης της νέας ζόμπι κωμωδίας του, The Dead Don’t Die, η οποία έκανε πρεμιέρα στις φετινές Κάννες, και δήλωσε χωρίς περιστροφές πως ό,τι καλύτερο μας έδωσε το αμερικάνικο σινεμά αυτής της δεκαετίας ήταν το Twin Peaks: The Return του David Lynch, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την θρυλική πρώτη περίοδο της σειράς.

Κι ενώ ούτως ή άλλως η συζήτηση για το αν το νέο Twin Peaks ήταν περισσότερο σινεμά ή τηλεόραση προβλημάτισε τον λαό, ο Jarmusch ξεκαθαρίζει πως γι’ αυτόν επρόκειτο για μια 18ωρη ταινία που ήταν ακατανόητη και ονειρική με τον πιο όμορφο και περιπετειώδη τρόπο. Έπειτα, σχολιάζοντας έμμεσα το γεγονός πως ο ίδιος ο Lynch έχει δηλώσει πως αποχωρεί από το πεδίο του σινεμά, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: “Γιατί δεν δίνουν στον David Lynch όσα λεφτά χρειάζεται για να κάνει ταινίες;”.

Για την ιστορία, το ιστορικό γαλλικό περιοδικό Cahiers du Cinéma έβαλε το 2017 το Twin Peaks: The Return στην πρώτη θέση της λίστας με της καλύτερες ταινίες του 2017, ενώ από την άλλη τα βραβεία Emmy σνόμπαραν τα μάλα την σειρά παρά τις 9 υποψηφιότητες που της έδωσαν.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πάντως, εμείς στο τέλος της χρονιάς θα το βάλουμε στην λίστα με τις σειρές.

Best of internet