Quantcast

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον τέταρτο κύκλο του Black Mirror

Βγαίνει αύριο o νέος κύκλος της αγαπημένης μας δυστοπικής σειράς

Κορίνα Πετρίδη

28 Δεκεμβρίου 2017

Το Black Mirror, η σειρά που έχει ήδη καθηλώσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο πλάθοντας σε κάθε επεισόδιο και από ένα διαφορετικό δυστοπικό σύμπαν, επιστρέφει την Παρασκευή στο λαό του με τον τέταρτο και ίσως πιο ιδιαίτερο κύκλο που έχει βγάλει μέχρι στιγμής.

Το γεγονός, δε, ότι φέρει την υπογραφή του Netflix σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θα έχουμε στα χέρια μας ολόκληρη τη σεζόν και κάπως έτσι οι μέρες της άδειας θα μας βρουν στο σπίτι να παρακολουθούμε τα καινούργια επεισόδια αναλογιζόμενοι ότι η ύπαρξη είναι (και θα συνεχίσει να είναι) πόνος.

Παρακάτω θα βρείτε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον τέταρτο -κι ελπίζουμε όχι τελευταίο- κύκλο.

Τα επεισόδια

Το Black Mirror ξεκίνησε να προβάλλεται το 2011 και ο πρώτος κύκλος αποτελούταν μόνο από τρία επεισόδια. Η επιτυχία της σειράς φαίνεται ότι ώθησε τους δημιουργούς της στην παραγωγή όλο και πιο χορταστικών κύκλων και κάπως έτσι ο τέταρτος, που περιμένουμε να βγει αύριο, θα αποτελείται από έξι επεισόδια της μίας ώρας: To Arkangel, το USS Callister, το Crocodile, το Hang the DJ, το Metalhead και το Black Museum.

Το Trailer

Ήδη από τις αρχές του Δεκέμβρη είχαμε το επισήμο trailer του καινούργιου κύκλου, το οποίο αποτελεί τη συρραφή «έξι διαφορετικών ιστοριών, έξι διαφορετικών κόσμων». Αν και μπορούμε να καταλάβουμε λίγα πράγματα για το περιεχόμενο και την πλοκή του κάθε επεισοδίου, το trailer μας δίνει ένα μικρό δείγμα για τις τομές που θα φέρει η τέταρτη σεζόν σε επίπεδο ύφους και αισθητικής.

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μοιάζει ο πραγματικός κόσμος σε έξι μήνες από τώρα»

Στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, ο δημιουγός της βρετανικής σειράς, Charlie Brooker, είχε δηλώσει ότι βασικός στόχος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν να κάνουν μία αδρή πρόβλεψη για το πώς θα είναι περίπου ο κόσμος τις μέρες που θα προβληθεί ο νέος κύκλος. Συγκεκριμένα, είπε: «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στη νέα σεζόν- σε λίγο θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα του τρίτου επεισοδίου στην Ισλανδία- κι έτσι, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μοιάζει ο πραγματικός κόσμος σε έξι μήνες από τώρα».

«Υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορώ να αντέξω ακόμη αυτή τη μηδενιστική απόγνωση»

Θα έλεγε κανείς ότι το Black Mirror αποτελεί μία υπόθεση. Οι άνθρωποι πίσω από τη σειρά, παρακολουθώντας το ρυθμό ανάπτυξης της τεχνολογίας,  προσπαθούν να φανταστούν πώς θα μοιάζει ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Να προβλέψουν, δηλαδή, πώς η τεχνολογία θα επηρεάσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τα ανθρώπινα ένστικτα και, άρα, πώς θα διαμορφώσει τις κοινωνικές σχέσεις του μέλλοντος.

Ο τρόπος με τον οποίο η σειρά προσέγγιζε μέχρι σήμερα τέτοιου τύπου καταστάσεις, μας δημιουργούσε συχνά ένα αίσθημα αφυξίας. Ο νέος κύκλος φαίνεται ότι διαφοροποιείται μερικώς από τους προηγούμενους σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του δημιουργού. Όπως υπονόησε, λοιπόν,  ο Charles Brooker σε συνέντευξή του, αυτή η σκοτεινή και απαισιόδοξη περιγραφή του μέλλοντος είναι κάτι που έχει φθείρει ακόμα και τον ίδιο: «Ενώ κάνουμε τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων, σκέφτομαι ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορώ να αντέξω ακόμη αυτή τη μηδενιστική απόγνωση».

Οι πειραματισμοί

Σε αυτή τη λογική, συγκεκριμένα το «USS Callister», το δεύτερο επεισόδιο του κύκλου, θα διαφοροποιηθεί απ’ όλα τα προηγούμενα αφού θα παραπέμπει περισσότερο σε κωμωδία, στα πλαίσια πάντα ενός δυστοπικού concept. Πρόκειται, επίσης, για την πρώτη ιστορία που διαδραματίζεται στο διάστημα, ενώ θα έχει έντονες αναφορές στο Star Trek.

 

Η Jodie Foster στη σκηνοθεσία

To πρώτο επεισόδιο, το «Arkangel», του οποίου του trailer βγήκε προσφάτως και που περγράφει τις σχέσεις ελέγχου που θα αναπτυχθούν στο μέλλον ανάμεσα σε μητέρα και παιδί, σκηνοθετήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη Jodie Foster, η οποία είχε άλλωστε αναλάβει στο παρελθόν και τη σκηνοθεσία ορισμένων επεισοδίων του «Orange is the New Black», σειρά που φέρει, επίσης, την υπογραφή του Netflix.

Δείτε παρακάτω το trailer του κάθε επεισοδίου.

Eπεισόδιο 1: Αrkangel

Επεισόδιο 2: USS Callister

Επεισόδιο 3: Crocodile

Eπεισόδιο 4: Hang the DJ

Επεισόδιο 5: Metalhead

Eπεισόδιο 6: Black Museum

Best of internet