Quantcast

Αυτό το βιβλιαράκι του Umberto Eco είναι ό,τι πιο αστείο διαβάσαμε ποτέ (ΕΒΟΟΚ)

Το “Πώς να διαψεύσετε μια διάψευση” είναι ένα κορυφαίο δείγμα του σπαρταριστού χιούμορ του μεγάλου ιταλού

Eris Priestley

21 Φεβρουαρίου 2016

O Ουμπέρτος ο Έκος που μας άφησε χρόνους χτες κατάφερε μια μαγκιά που λίγοι ανθρώποι καταφέρνουν. Να πεθάνει έχοντας μόνο καλά λόγια να γραφτούν γι’ αυτόν. Κάτι σαν Θανάσης Βέγγος του μυθιστορήματος και της παγκόσμιας φιλοσοφίας.

Για να πετύχεις κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα απ’ όλα να μην είσαι τελείως τρόμπας και να έχεις προσφέρει κατά τη διάρκεια του βίου σου μια σεβαστή ποσότητα *καλών πραγμάτων*, που οι ζώντες συνάνθρωποι μοιράζονται στα social media με σκοπό να δείχνουν διαβασμένοι και ψαγμένοι.

Συνεισφέροντας σε αυτόν τον πανανθρώπινο σκοπό και σαν ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που μας έκανε λίγο καλύτερους με όσα έγραψε και όσα είπε, σκεφτήκαμε να σκάσουμε εδώ μια online έκδοση ενός από τα βιβλία του. Για κυριακάτικο διάβασμα.

SPETT.UMBERTO ECO A NAPOLI (SUD FOTO SERGIO SIANO)

Το “Πώς να διαψεύδετε μια διάψευση και άλλες οδηγίες χρήσεως”, εξαντλημένη έκδοση από τις εκδόσεις Γνώση, είναι ένα από εκείνα τα βιβλία του Εκο που δεν είναι φιλοσοφικό δοκίμιο ή μυθιστόρημα των 676748374859 λέξεων, όπως αυτά που συνήθιζε να γράφει ο σχωρεμένος.

Είναι μια συλλογή σπαρταριστών μικρών ιστοριών όπως εκδόθηκαν από το 1986 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 στο Ιταλικό περιοδικό Espresso. Άλλες επίκαιρες -για την εποχή- άλλες διαχρονικές (όπως το “Πώς να ταξιδέψετε με έναν σολωμό”), περιγράφουν γλαφυρά μια εποχή χωρίς φεησμπουκ, ταμπλετ και άλλες μαλακίες. Και αποδεικνύουν ότι ένας εξαιρετικός συγγραφέας και κορυφαίος δοκιμιογράφος όταν αποφασίζει να σπάσει πλάκα το κάνει καλύτερα από όλους.

Το “Πώς να διαψεύσετε μια διάψευση” περιέχει ένα απολαυστικό δείγμα του πανέξυπνου χιούμορ του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα, επίκαιρο ακόμα και σήμερα λόγω της ευφυίας, του βάθους και του καταπληκτικού σαρκασμού που συνήθιζε να έχει όταν αντιμετώπιζε τα πράγματα.

Θα μας λείψει για όλα αυτά.

Best of internet