Quantcast

Γιατί απεργούν οι ηθοποιοί του Hollywood (και γιατί έχουν δίκιο που το κάνουν)

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ

THE NERDSTREAM

18 Ιουλίου 2023

Την Πέμπτη που μας πέρασε, το Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), δηλαδή το σωματείο των ηθοποιών που δουλεύουν στο σινεμά και την τηλεόραση στις ΗΠΑ, αποφάσισε να κατέβει σε απεργία δίπλα στους σεναριογράφους που απεργούν ήδη από το Μάιο. Την απόφαση του σωματείου ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου η Fran Drescher, αιώνια νταντά της καρδιάς μας, οδηγώντας έτσι στο πρώτο πλήρες σταμάτημα της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής στο Hollywood εδώ και 63 χρόνια, δείχνοντας στην πράξη την δύναμη που έχει ο συλλογικός αγώνας ηθοποιών και σεναριογράφων.

Η απόφαση για απεργία ήρθε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), δηλαδή την ένωση των παραγωγών, στούντιο και πλατφορμών που περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας της διασκέδασης: Paramount, Sony, Netflix, Walt Disney, Universal και Warner Bros μεταξύ άλλων. Στον λόγο που εκφώνησε, η Drescher είπε πως ηθοποιοί και σεναριογράφοι παλεύουν από κοινού για καλύτερες εργασίας και αμοιβές σε μια εποχή αβεβαιότητας με την έλευση του streaming και της τεχνητής νοημοσύνης.

Πάμε να δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό, εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους κατέβηκαν σε απεργία οι ηθοποιοί:

Πρώτον, τα λεφτά.

Οι ηθοποιοί λαμβάνουν κάποιες αμοιβές που ονομάζονται residuals, οι οποίες προέρχονται από την επαναπροβολή ενός έργου όπου συμμετείχαν σε home video ή σε τηλεοπτικό κανάλι. Το ίδιο ισχύει και στις streaming πλατφόρμες, αλλά εκεί τα λεφτά είναι πολύ λιγότερα, και το σωματείο διεκδικεί άυξηση των αμοιβών ώστε να είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Δεύτερον, το Α.Ι.

Όπως πιθανώς έχετε ακούσει, οι ηθοποιοί ανησυχούν για την αντικατάστασή τους από ψηφιακά αντίγραφα φτιαγμένα μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, η ανησυχία αφορά ότι τα στούντιο και οι πλατφόρμες θα χρησιμοποιούν την μορφή των ηθοποιών ώστε να την επεξεργαστούν ψηφιακά και δεν θα τους αμείβουν αρκετά για αυτό. Και πέρα από το οικονομικό, οι ηθοποιοί ζητούν να προστατευτούν τα δικαιώματα που έχουν οι ίδιοι πάνω στην εικόνα τους και την χρήση της. Επομένως, η είσοδος του Α.Ι. στην οπτικοακουστική παραγωγή αντιμετωπίζεται ως μια υπαρξιακή απειλή στο ίδιο τους το επάγγελμα και την τέχνη τους.

Τι λένε τα στούντιο για όλα αυτά;

Ε, τι να λένε. Ότι οι απεργοί γκρινιάζουνε και θέλουν το κακό της βιομηχανίας. Οκ, όχι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό είναι το ζουμί. H AMPTP δήλωσε πως για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ευθύνεται το SAG-AFTRA, αφού οι ίδιοι θεωρούν πως έχουν κάνει επαρκείς προτάσεις για μισθούς και δικαιώματα προς τους ηθοποιούς. Επίσης, υποστηρίζουν πως στο μεταξύ αυτοί που ζημιώνονται είναι οι τεχνικοί και οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία λόγω της παύσης της παραγωγής, κατηγορώντας ουσιαστικά τους απεργούς .

Και τι συμβαίνει με τις σειρές και τις ταινίες που περιμένουμε;

Η απεργία των σεναριογράφων ήδη είχε βάλει στον πάγο κάμποσες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, και προφανώς η απεργία των ηθοποιών θα σταματήσει ακόμα περισσότερες. Μαζί μ’ αυτές, επηρεάζονται επίσης οι πρεμιέρες, τα φεστιβάλ, οι συνεντεύξεις κι όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν οι ηθοποιοί του Hollywood. Κατ’ επέκταση, αυτό που σταματάει είναι σε έναν βαθμό ένα ολόκληρο τμήμα του σύγχρονου celebrity star system. Επομένως, πέρα από τις ταινίες και σειρές που θα καθυστερήσουν να βγουν, θα υπάρχει ουσιαστικά και ένα επικοινωνιακό blackout όσον αφορά την προώθησή τους στα media.

Για το πώς ξεκίνησε η απεργία των σεναριογράφων, αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο:

Ενώ για τις αιτίες της εισόδου των ηθοποιών στον απεργιακό χωρό, τσεκάρετε εδώ:

Και τέλος, όσον αφορά το αδιέξοδο του σύγχρονου μοντέλου παραγωγής του Hollywood, δείτε:

Από τη μεριά μας να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην απεργία, με την νίκη και τα σχετικά κι ας αργήσουν να βγουν όλες οι ταινίες του κόσμου. <3

Best of internet