Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο Ryuichi Sakamoto, μέγας μάγιστρος της ηλεκτρονικής μουσικής και σπουδαίος κινηματογραφικός συνθέτης

Ήταν 71 ετών κι είχε ακόμα πολλά να δώσει, δυστυχώς

THE NERDSTREAM

3 Απριλίου 2023

Δυστυχώς χάσαμε τον Ryuichi Sakamoto, φίλες και φίλοι, έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής εδώ και περίπου μισό αιώνα, και παράλληλα έναν από τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς συνθέτες που ευλόγησαν ποτέ τα αυτιά μας. Ο Sakamoto είχε διαγνωστεί με καρκίνο ήδη από το 2021, και χτες μαθεύτηκε ότι έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 71 ετών.

Ο Sakamoto ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στα τέλη του ’70, τόσο ως μέλος των πρωτοπόρων Ιαπώνων του synth-pop Yellow Magic Orchestra όσο και μέσα από τις πιο πειραματικές προσωπικές του δουλειές, με πρώτο και εμβληματικότερο το Thousand Knives. Σύντομα η ζωή του διασταυρώθηκε με το σινεμά, αρχής γενομένης από το Merry Christmas, Mr. Lawrence όπου συμπρωταγωνίστησε με τον David Bowie το 1983 και έγραψε και τη μουσική.

Λίγα χρόνια αργότερα, η συνεργασία του με τον Bernardo Bertolucci στο The Last Emperor του έφερε ένα Oscar, ένα Grammy και μια Χρυσή Σφαίρα, ενώ τα σπουδαία scores συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια με το The Sheltering Sky και το The Revenant, μεταξύ πολλών άλλων. Η τελευταία του κινηματογραφική δουλειά, σημειωτέον, ήταν το Beckett του 2021 που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Sayonara λοιπόν, maestro. <3

Best of internet