Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Angelo Badalamenti, συνθέτης της μουσικής του Twin Peaks

Το έργο του θα μας στοιχειώνει για πάντα, ευτυχώς

THE NERDSTREAM

13 Δεκεμβρίου 2022

Δε μπορούμε να διανοηθούμε κάποιον τρόπο να έχεις ακούσει τη μουσική του Angelo Badalamenti και να μην σε έχει αγγίξει βαθιά η απόκοσμη ομορφιά της. Οι περισσότεροι από εμάς προφανώς τον γνώρισαν μέσα από το τηλεοπτικό Twin Peaks του David Lynch, στο οποίο ο συνθέτης χάρισε μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς ήχους που έχουν ακουστεί ποτέ σε score, αλλάζοντάς την αντίληψή μας για το τι ρόλο μπορεί να παίξει η μουσική σε μια οπτική αφήγηση.

Ο Badalamenti λοιπόν έφυγε προχτές από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στο σπίτι του στο Νιού Τζέρσεϊ, κι ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια σύμφωνα με μέλη της οικογένειά του. Το στοιχειωτικό μουσικό του έργο περιστρεφόταν εν πολλοίς γύρω από τη συνεργασία του με τον Lynch, με τον οποίο εκτός του Twin Peaks συναντήθηκαν επίσης δημιουργικά στα Blue Velvet, Wild at Heart, Lost Highway, The Straight Story και Mulholland Drive. Ας σημειώσουμε επίσης πως στο πρώτο και στο τελευταίο ο Badalamenti εμφανίστηκε κιόλας μπροστά από την οθόνη σε μικρούς ρόλους.

Σε μεγάλο βαθμό η μουσική του ταυτίστηκε επίσης με την αιθέρια φωνή της Julee Cruise, η οποία έφυγε κι αυτή από τη ζωή φέτος τον Ιούνιο. Η πρώτη τους συνεργασία ήταν το Mysteries of Love από το soundtrack του Blue Velvet, ενώ στη συνέχεια η Cruise έγινε η φωνή του Twin Peaks κι ο Badalamenti συνεργάστηκε μαζί της στους προσωπικούς δίσκους της. Η μουσική διαδρομή του είχε μεγάλη ποικιλία βέβαια, αφού ο μουσικός δούλεψε με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς όσο οι Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Marianne Faithfull, Pet Shop Boys και LL Cool J.

Δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Badalamenti έγραψε τη μουσική του Twin Peaks χωρίς να έχει δει ούτε ένα πλάνο από τη σειρά, κι αξίζει να ακούσετε τον ίδιο να περιγράφει τη διαδικασία:

Πριν λίγες ώρες, ο Lynch ανέβασε το καινούριο από τα καθημερινά του δελτία καιρού στο YouTube, στο οποίο αναφέρεται έμμεσα στον θάνατο του φίλου και συνεργάτη του, λέγοντας: Today, no music. Αυτό μόνο. RIP Angelo Badalamenti. <3

Best of internet