Quantcast

O Quentin Tarantino έχει μπουχτίσει με τις υπερηρωικές ταινίες

Και δεν θα πέρναγε ούτε απ’ έξω από μια superhero κινηματογραφική παραγωγή

THE NERDSTREAM

4 Νοεμβρίου 2022

Θυμάστε πίσω στο μακρινό, αθώο και covid-free 2019 που το νο.1 κινηματογραφικό θέμα συζήτησης ήταν το beef ανάμεσα στον Martin Scorsese και το υπερηρωικό σινεμά; Ε, τα σχόλια του daddy Marty έφεραν πράγματι μια αλλαγή στην κινηματογραφική βιομηχανία. Όχι, δεν ανέκοψαν την πορεία των superhero ταινιών, αλλά καθιέρωσαν το ότι κάθε σκηνοθέτης που δίνει συνέντευξη θα πρέπει πλέον να παίρνει θέση πάνω στο ζήτημα.

Αυτήν την φορά λοιπόν ήταν η σειρά του Quentin Tarantino να μιλήσει για υπερήρωες. Αν για κάτι δε μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Tarantino, αυτό είναι ότι πριμοδοτεί μια “υψηλή” κουλτούρα έναντι των μαζικολαϊκών απολαύσεων, οπότε σίγουρα το πρόβλημα του αρχι-νέρντουλα σκηνοθέτη βρίσκεται αλλού. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθώντας εν πολλοίς τον Scorsese, ο Tarantino μίλησε στους Los Angeles Times (με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, Cinema Speculation) για τον απόλυτο έλεγχο που έχουν πια οι υπερηρωικές ταινίες στην κινηματογραφική βιομηχναία.

Αναφερόμενος έτσι στις πολιτικές των στούντιο, παρομοίασε την επέλαση της τελευταίας δεκαετίας με το τεράστιο κύμα στουντιακών big-budget musicals του ’60 που οδήγησαν στην αντίδραση εκ μέρους των νεαρών ριζοσπαστών σκηνοθετών της εποχής, καταλήγοντας έτσι στη δημιουργία του σκηνοθετοκεντρικού New Hollywood. Παρομοίως, ο Tarantino σχολιάζει πως οι σημερινοί σκηνοθέτες επίσης ανυπομονούν για τον κινηματογραφικό θάνατο των υπερηρώων για να αναζωογονηθεί το αμερικάνικο σινεμά.

Το καλύτερο στιγμιότυπο της συνέντευξης βέβαια έρχεται όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτάει (σαφώς προβοκατόρικα) πώς και δεν έχει γυρίσει ο ίδιος μέχρι σήμερα μια τέτοια big-budget υπερηρωική ταινία. Και αξίζει να παραθέσουμε την ερώτηση αμετάφραστη: ““You have to be a hired hand to do those things. I’m not a hired hand. I’m not looking for a job.”

BIG OOF. Για την ιστορία πάντως, στα 90s ο Tarantino φλέρταρε με την ιδέα να φτιάξει μια blaxploitation ταινία Luke Cage. Το πρότζεκτ δεν προχώρησε ποτέ, αλλά ως γνωστόν ο σκηνοθέτης διοχέτευσε την αγάπη του για το είδος στο εξαίρετο Jackie Brown.

Best of internet