Quantcast

10 animated χαρακτήρες που έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να “βγουν από την ντουλάπα”

Τώρα που γυρίζει μετά από την “αποκάλυψη” ότι η Velma από το Scooby-Doo είναι πλέον επίσημα μέλος της LGBTQ κοινότητας

THE NERDSTREAM

11 Οκτωβρίου 2022

Όλοι οι αληθινοί Scooby-Doo fans το ήξεραν, αφού ήταν κοινό μυστικό χωρίς ποτέ να έχει επιβεβαιωθεί από από επίσημες πηγές, αλλά επιτέλους μπήκε στο canon του franchise ότι η Velma των παιδικών μας χρόνων είναι λεσβία και περήφανο μέλος πλέον της LGBTQ κοινότητας. Για την ιστορία, μπορεί το coming out να άργησε υπερβολικά, αλλά fun fact: ο James Gunn που έγραψε (ναι) την πρώτη live-action Scooby-Doo ταινία το 2002, ήθελε από τότε μια queer Velma όμως το στούντιο είχε διαφωνίες.

Βέβαια, είναι αρκετά συχνό για animated χαρακτήρες να έχουν μια κωδικοποιημένα queer σεξουαλικότητα. Για πολλές δεκαετίες η βιομηχανία του θεάματος απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι τις αναπαραστάσεις της σεξουαλικότητας που ξέφευγαν από την cis ετεροκανονικότητα, εκτός φυσικά άμα ήταν για να μετατρέψουν τους gay, τις λεσβίες και τα trans άτομα σε καρικατούρες για να γελάει ο κόσμος (ναι, κάποιοι ακόμα το βρίσκουν αστείο για κάποιο λόγο *smh*).

Συνέβαινε λοιπόν ενίοτε οι δημιουργοί animated ταινιών να “κρύβουν” την queer ταυτότητα κάποιων χαρακτήρων ώστε να μην λογοκρίνεται από την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα να στέλνεται με αρκετή σαφήνεια το μήνυμα ώστε να το πιάσει το LGBT fanbase. Αποτέλεσμα αυτού του queer-coding ήταν διάφοροι χαρακτήρες να εξελιχθούν σε gay icons, ακόμα και σε περιπτώσεις που ο στόχος ήταν μάλλον διαφορετικός (για την μακρά ιστορία της απόκρυψης του ομοερωτισμού από την pop κουλτούρα τσεκάρετε το The Celluloid Closet).

Ας πούμε, κλασικό παράδειγμα είναι οι Disney villains τύπου o Scar από το The Lion King, o Jafar από Aladdin και η Ursula από το The Little Mermaid, οι οποίοι σαφέστατα παρουσιάζονται με queer χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, την ομιλία και την συμπεριφορά, κάτι που συνιστά διαιώνιση ομοφοβικών στερεότυπων από την σκοπιά της Disney. Παρόλα αυτά, οι LGBT θεατές μετέτρεψαν αυτούς τους χαρακτήρες σε icons, κάνοντας reclaim την προβληματική αναπαράσταση της Disney.

Η είσοδος του queerness της Velma στο canon του Scooby-Doo λοιπόν είναι ευκαιρία για αποκατάσταση όλων των ατραγούδιστων ηρώων του animation που έχουν λατρευτεί από την LGBT κοινότητα. Δεν θα αναγκάσουμε κανέν@ να βγει από την ντουλάπα βέβαια, αυτό είναι μια αυστηρά προσωπική υπόθεση που απαιτεί διακριτικότητα και σεβασμό εκ μέρους όσων δεν έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις, αλλά παραθέτουμε 10 χαρακτήρες καρτούν που είναι ψηλά στην λίστα προτεραιότητας για κάτι τέτοιο.

Εντάξει, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Bugs Bunny διδάσκει queerness:

Επίσης ευκολάκι, SpongeBob Squarepants μεγάλο icon:

Συνεχίζοντας στα αυτονόητα, αμφιβάλει κανείς ότι το Let It Go της Elsa στο Frozen είναι coming out anthem;

Προφανώς Team Rocket ήταν icons σε κάθε επίπεδο, αλλά και πιο συγκεκριμένα το campiness τους έκανε πολύ δημοφιλείς στην LGBT κοινότητα:

Σε πιο deep cut, υπάρχει συζήτηση για το αν ο Pleakley από το Lilo & Stitch είναι στην πραγματικότητα trans χαρακτήρας:

Πάντως δεν υπάρχει σίγουρα καμία αμφιβολία ότι οι Timon & Pumba ήταν οι gay dads του Simba:

Ή ότι ο Li-Shang ήταν ένας bi μερακλής που έψηνε το ψάρι κι από τις δύο πλευρές (δηλαδή γούσταρε Mulan και έτσι και αλλιώς):

Η δε Terkina από το Tarzan αποτελεί lesbian icon, κάτι στο οποίο συνδράμει φυσικά ότι η φωνητική ερμηνεία είναι της Rosie O’Donnell:

Στο μεταξύ, ας ομολογήσουμε ότι πάντα κάτι μας συγκινούσε στην σχέση ανάμεσα σε Pinky και Brain:

Κι ας κλείσουμε με το ότι η εμμονή του Skeletor με τον He-Man και τούμπαλιν είναι κάτι που ανεβάζει την θερμοκρασία:

Best of internet