Quantcast

Έφυγε από τη ζωή ο John le Carré, άρχοντας της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας και συγγραφέας του Tinker Tailor Soldier Spy

Το έργο του όμως θα ζήσει για πάντα, στο χαρτί και στην οθόνη

THE NERDSTREAM

14 Δεκεμβρίου 2020

Μέσα στο σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος John le Carré, ο μεγαλύτερος των μεγαλύτερων της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας, ο Σαίξπηρ του είδους αν θέλετε, όντας συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως τα Tinker Tailor Soldier Spy και The Spy Who Came in From the Cold. Ήταν 89 χρονών κι έφυγε από τη ζωή έπειτα από σύντομη μάχη με την πνευμονία.

Στην μεγάλη καριέρα του από τις αρχές του ’60 μέχρι τον 21ο αιώνα, ο le Carre, γεννημένος ως David John Moore Cornwell, έγραψε συνολικά 23 μυθιστορήματα, τα περισσότερα κατασκοπευτικά, και πολλά από αυτά με κεντρικό ήρωα τον ψυχοπρολεμικό Βρετανό κατάσκοπο George Smiley, το σπουδαιότερο δημιούργημα του συγγραφέα, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης μέλος των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το έργο του le Carre έχει γνωρίσει μερικές εξαιρετικές μεταφορές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. To The Spy Who Came in from the Cold έγινε μια καταπληκτική ταινία το 1965 από τον Martin Ritt, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια δύο πολύ σημαντικοί δημιουργοί του αμερικάνικου New Hollywood, ο Sidney Lumet κι ο George Roy Hill, γύρισαν τα The Deadly Affair και The Little Drummer Girl αντίστοιχα.  Και μετά την αλλαγή του αιώνα, ο le Carre επανήλθε στο κατασκοπικό σινεμά που αγαπάμε, πρωτίστως με το εξαιρετικό Tinker Tailor Soldier Spy του Thomas Alfredson και δευτερευόντως με τo The Constant Gardener του Fernando Meirelles και το A Most Wanted Man του Antony Corbijn.

Κι εν τω μεταξύ, πριν το BBC ετοιμάσει το The Little Drummer Girl του 2018 και το The Night Manager του 2016, πριν από μερικές δεκαετίες είχε μεταφέρει ξανά το έργο του le Carre στη μικρή οθόνη, με τον Alec Guinness να δίνει μία από τις σπουδαιότερες ερμηνείες του σε δύο από τις πιο αγαπημένες μας σειρές όλων των εποχών: το Tinker Tailor Soldier Spy του 1979 και το Smiley’s People του 1982.

Αξίζει να διαβάσετε τα βιβλία, αξίζει να δείτε τις ταινίες και τις σειρές, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στον le Carre. RIP.

Best of internet