Quantcast

Boycott Mulan: Η μισή Ασία κράζει άγρια την Disney για τα κονέ της με την κινεζική κυβέρνηση

Αλλά και για τις πολιτικά αμφιλεγόμενες δηλώσεις της πρωταγωνίστριας

THE NERDSTREAM

9 Σεπτεμβρίου 2020

Σπάνια μια ταινία της Disney καταφέρνει να ανοίξει τέτοιους είδους πολύπλοκο γεωπολιτικό διάλογο/αντιπαράθεση, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται συμβαίνουν κι αυτά γιατί 2020 είσαι αφού. Κι ενώ αρχικά συζητάγαμε για την ακύρωση της εξόδου της Mulan στα σινεμά των ΗΠΑ και την επιλογή να μεταφερθεί στην streaming πλατφόρμα του Disney+ (όπως κι έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου ενώ στην Ελλάδα βγαίνει αύριο κανονικά), τώρα το θέμα έχει γίνει κάπως πιο μπερδεμένο.

Αρχικά, το κλίμα εναντίον της ταινίας χτίστηκε με αφορμή τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας, Liu Yifei, υπέρ της αστυνομικής βίας του Χονγκ Κονγκ εναντίον των διαδηλωτών πριν έναν χρόνο. Κατά το σαββατοκύριακο, λοιπόν, ξεκίνησε μια καμπάνια στα social media του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και της Ταϊλάνδης (που αργότερα επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος της Ασίας) με τον τίτλο #BoycottMulan. Αλλά το πράγμα δεν σταματάει εκεί.

Όταν η Mulan κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα της Disney, πολλοί παρατήρησαν στα credits πως το στούντιο ευχαριστούσε μια σειρά από θεσμούς του κράτους της Κίνας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται κι ένα μεγάλο μέρος δημόσιων οργανισμών στην περιοχή Ζινζιάνγκ όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα κι όπου καταγράφονται χρόνια τώρα μεγάλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Disney ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την επιτροπή περιφερειακής αυτονομίας των Ουιγούρων της Ζινζιάνγκ, το γραφείο δημόσιας ασφάλειας και το γραφείο δημοσίων σχέσεων της περιοχής. Όλα αυτά, σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων και καταγγελιών, συμμετέχουν στην συνεχιζόμενη καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας της Ζινζιάνγκ, την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως σύγχρονη γενοκτονία (αναφέρεται πως πάνω από 1 εκ. μουσουλμάνοι ζουν έγκλειστοι στα “στρατόπεδα συμμόρφωσης” του κινεζικού κράτους).

Προς το παρόν η Disney δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση για όλα αυτά, αλλά στο μεταξύ η καμπάνια #BoycottMulan έχει ήδη οδηγήσει πολύ κόσμο στο να βομβαρδίσει την ταινία με αρνητικές κριτικές σε ιστοσελίδες σαν το IMDb και το Rotten Tomatoes. Στο μεταξύ, όπως είπαμε και πριν, αύριο το Mulan κυκλοφορεί κανονικότατα στα ελληνικά σινεμά. Με τις υγείες του.

Best of internet