Quantcast

Ο Andy Serkis αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ψηφιακών ηθοποιών, και πολύ καλά κάνει

Αλλά το Χόλιγουντ κάνει ότι δεν ακούει

THE NERDSTREAM

19 Σεπτεμβρίου 2019

Δεν ακούγεται πολύ συχνά. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ακούγεται συχνότερα. Ο Andy Serkis είναι σπουδαίος καλλιτέχνης. Φυσικά, πρόκειται για τον πρωτοπόρο ηθοποιό της motion capture υποκριτικής που έχουμε αγαπήσει ως Gollum στο Lord of the Rings, αλλά και ως Caesar στην υπερ-τίμια σύγχρονη τριλογία του Planet of the Apes.

O Serkis λοιπόν ανέκαθεν έθετε επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν την παραγνώριση ή την υποτίμηση των ψηφιακών ηθοποιών, αλλά οι νέες δηλώσεις του από το IBC Show στο Άμστερνταμ είναι πιο σαφείς από ποτέ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην διεθνή έκθεση διερωτήθηκε το τι συμβαίνει με τις ερμηνείες των ηθοποιών που γίνονται αντικείμενο ψηφιακής επεξεργασίας. Αν ένα τμήμα αυτής της ερμηνείας (CGI ή motion capture) χρησιμοποιηθεί και σε μια άλλη ταινία, δεν θα έπρεπε να αμείβεται κανονικά ο ηθοποιός; Όταν μια ερμηνεία μετατρέπεται σε data, τότε ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των δεδομένων;

Παράλληλα, ο Serkis έθιξε και το ζήτημα των ηθικών ερωτημάτων που σχετίζονται με την ψηφιακή «αναβίωση» ηθοποιών ή με το ψηφιακό de-aging ώστε να γίνουν νεότεροι. Και μαζί μ’ αυτά δήλωσε πως η άνθιση της ψηφιακής υποκριτικής θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην συμπεριληπτικότητα του Hollywood, αφού έχει την δυνατότητα να μειώσει το στερεοτυπικό φυλετικό κάστινγκ ή να δώσει ευκαιρίες σε ηθοποιούς με αναπηρίες που σε άλλη περίπτωση θα αποκλείονταν άμεσα ή έμμεσα.

Προφανώς τα λέει καλά ο άνθρωπος και προφανώς η βιομηχανία του σινεμά θα πρέπει να αρχίσει να ακούει πιο προσεκτικά τέτοιες φωνές. Κατά τ’ άλλα, υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Serkis έχει καπαρώσει ήδη την θέση του σκηνοθέτη για το Venom 2.

Best of internet