Quantcast

We Take Berlin: O Christian Bale μας έστησε μία ώρα, επειδή είναι ο Christian Bale

Είναι ο Batman, δεν είναι;

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

12 Φεβρουαρίου 2019

Κατά μία έννοια, ήταν περίεργο που θα βρίσκαμε τον Christian Bale στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Όχι γιατί δεν τον θέλουμε τον άνθρωπο, κάθε άλλο. Ίσα ίσα, η φετινή Berlinale αν μη τι άλλο έπασχε σημαντικά σε χολιγουντιανούς αστέρες ή μεγάλα ονόματα εν γένει, οπότε η παρουσία του ήταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη ως προς τον φεστιβαλικό τζερτζελέ. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι ο Bale ήρθε στο Βερολίνο με το Vice, το οποίο με έναν μυστήριο τρόπο δεν είχε καταφέρει ακόμα να προβληθεί στην Γερμανία, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του κινηματογραφικού πλανήτη έχει διανεμηθεί ήδη από το τέλος του 2018.

Κι ενώ η κατά τ’ άλλα εξαιρετικά χλιαρή ταινία του Adam McKay μαζεύει αυτόν τον καιρό τις υποψηφιότητες βραβείων σα να είναι στραγάλια (8 στα Όσκαρ, 6 στις Χρυσές Σφαίρες, 6 στα BAFTAs), η γερμανική πρεμιέρα της στη Berlinale δεν είναι ότι προκάλεσε και κανέναν άκρατο ενθουσιασμό. Αντίθετα, βέβαια, το πλήθος περίμενε τα μάλα την εμφάνιση του Bale γιατί, ΟΚ, είναι ο Bale. Παρόλα αυτά, η χτεσινή συνέντευξη τύπου για το Vice, καθυστέρησε σχεδόν μία ολόκληρη ώρα, με τον πρωταγωνιστή και τον σκηνοθέτη της ταινίας να ρίχνουν ένα μεγαλοπρεπέστατο πιστόλι στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα τύπου του φεστιβάλ. Αυτά καλό είναι να μην γίνονται.

Φυσικά, δεδομένου ότι η ταινία αφηγείται την άνοδο του Dick Cheney στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης George W. Bush, απ’ την οποία βεβαίως όλος ο πλανήτης έχει τις γλυκύτερες των αναμνήσεων, η συζήτηση είχε έναν πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα. Μιας και ο Bale υποδύεται τον Cheney τόσο ως αιώνιο γεράκι του πολέμου όσο και σαν τρυφερό οικογενειάρχη, ο 45χρονος ηθοποιός μας είπε πως, σύμφωνα με τις διηγήσεις, ο Cheney υπήρξε ένας ιδιαίτερα αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας. Παράλληλα, όμως, τόνισε το γεγονός πως έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μετανιώνει καμία από τις εγκληματικές και δολοφονικές πολιτικές που ακολούθησε – κι ότι θα τα έκανε ξανά όλα χωρίς κανέναν δισταγμό.

Ο Bale έπειτα σημείωσε πως πρόκειται για μια συναρπαστική φιγούρα, κάτι που ούτως ή άλλως κατέστη και πρόσφατα σαφές με την παρουσία του Cheney στο ανεκδιήγητο εκείνο επεισόδιο του Who Is America? με τον Sacha Baron Cohen να του δίνει να υπογράψει αυτόγραφο σε εξοπλισμό βασανιστηρίων. Ε, όσο να πεις, απ’ αυτήν την σκοπιά δεν είναι καθόλου παράξενη η δήλωση του Bale: «Είναι με διαφορά ο πιο τρομακτικός ρόλος που έχω παίξει ποτέ στην καριέρα μου», περισσότερο απ’ ό,τι στο American Psycho ή την τριλογία του Batman.

Στην συνέντευξη τύπου, βέβαια, μίλησε κι ο σκηνοθέτης Adam McKay, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια έχει δώσει ρέστα στην σύγχρονη pop κωμωδία με τα Anchorman και Step Brothers πριν δοκιμαστεί στο τραγικωμικό πολιτικό σινεμά με το Big Short κι εσχάτως με το Vice. Ερωτώμενος, λοιπόν, για την σύγκριση ανάμεσα στον Cheney και τον σημερινό Πορτοκαλί Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο McKay δήλωσε με σαφήνεια πως ο Trump είναι μάλλον περισσότερο το εφιαλτικό αποτέλεσμα των τελευταίων 50 χρόνων της αμερικάνικης πολιτικής, σημαντικό κομμάτι της οποίας διαμόρφωσαν άνθρωποι σαν τον Cheney.

Και τέλος, όσον αφορά τις οσκαρικές προοπτικές τόσο του ιδίου όσο και της ταινίας συνολικά, ο Bale έδωσε ένα σύντομο σεμινάριο υπολογισμένα διπλωματικών απαντήσεων, δηλώνοντας πως τα βραβεία είναι πρωτίστως μια γιορτή του σινεμά, συμπληρώνοντας αφενός πως μπορεί να ωθήσουν περισσότερο κόσμο να δει μια ταινία κι αφετέρου πως, ούτως ή άλλως, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν η έννοια «καλύτερος ηθοποιός».

Best of internet