Quantcast

Υπάρχει μια ταινία με τίτλο Rocky VI απ’ το 1986, κι είναι ίσως η καλύτερη χολιγουντιανή παρωδία ever

Το φιλμ του σπουδαίου Aki Kaurismaki ήταν ένα μικρό, cult, αντι-ψυχροπολεμικό ποίημα

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

3 Δεκεμβρίου 2018

Βρισκόμαστε στα 80s. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στο 1985. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, ο Ronald Reagan εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ. Και μπορεί εν μέρει να μοιάζει σαν η προεδρία του σημερινού Πορτοκαλί Προέδρου της χώρας σαν να αποτελεί το Απόλυτο Κακό, αλλά, όχι, η αμερικάνικη πολιτική κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν τον τελευταίο, εχμ, αιώνα. Για να μην τα πολυλογούμε, ο Reagan ήταν καριόλης: όντας ήδη σκληρός δεξιός αντικομμουνιστής από την καριέρα του στο Hollywood το ’40, η προεδρία του Reagan ήταν ένα μπαράζ ακροδεξιών, νεοφιλελεύθερων, ρατσιστικών, ιμπεριαλιστικών πολιτικών με το ψυχροπολεμικό κλίμα να κυριαρχεί σε υπέρτατο βαθμό.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά, βέβαια, ακούμε να ρωτάτε ήδη αγαπητοί αναγνώστες κι αγαπητές αναγνώστριες. Το 1985, λοιπόν, συνέβη και κάτι ακόμα. Το Νοέμβριο κυκλοφόρησε το Rocky IV, το άκρον άωτον του κιτς ψυχροπολεμικού Hollwood εκείνης της περιόδου – κι ο ανταγωνισμός ήταν ομολογουμένως μεγάλος. Εκεί, ως γνωστόν, το σοβιετικό κτήνος με το όνομα Ivan Drago δέρνει μέχρι θανάτου τον Apollo Creed, κι ο Rocky Balboa αποφασίζει να πάρει εκδίκηση κατατροπώνοντας τον κομμουνισ- εεε, τον Ivan Drago μέσα στην ίδια την Σοβιετική Ένωση. Η μοχθηρή κόκκινη αυτοκρατορία ηττάται, η αμερικανική υπεροχή επιβεβαιώνεται, το Τείχος του Βερολίνου πέφτει 4 χρόνια αργότερα. Όλα καλά.

Και πάλι, όμως, τι σχέση έχουν όλα αυτά με οτιδήποτε; Ε, μιας και τις προηγούμενες ημέρες έκανε την πρεμιέρα του το Creed II, δηλαδή αισίως η 8η ταινία στο Rocky franchise, είπαμε να θυμηθούμε μία από τις πιο underground πλην φαντασμαγορικές παρουσίες του Rocky Balboa (περίπου) στην ιστορία το σινεμά. Εκεί στο 1985, λοιπόν, ο 28χρονος τότε σπουδαίος Φινλανδός σκηνοθέτης Aki Kaurismaki είδε το Rocky IV και ξενέρωσε τη ζωή του, για να το θέσουμε μετριοπαθώς. Κι επειδή η δουλειά του ανθρώπου ήταν και είναι (ευτυχώς για μας) το σινεμά, ο Kaurismaki είπε να δημιουργήσει μια ταινία-απάντηση στην ψυχροπολεμική υπεροψία του Hollywood.

To Rocky VI, λοιπόν, που δεν σημαίνει Rocky 6 αλλά αποτελεί μια αντιστροφή του Rocky IV, είναι μια ταινία μικρού μήκους με διάρκεια 9 λεπτά, η οποία αφηγείται την παρωδιακή ιστορία ενός Rocky κι ενός Igor, φουλ στο μουσικό rock μοντάζ φυσικά, οι οποίοι τις παίζουν στο Ελσίνκι και αντιστρέφουν την ισορροπία ΗΠΑ-ΕΣΣΔ όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αρχική χολιγουντιανή ταινία. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι δύο μέλη του θρυλικού cult συγκροτήματος Leningrad Cowboys, οι οποίοι 3 χρόνια αργότερα θα αποτελούσαν το επίκεντρο για το εξαίρετο κωμικό road movie του Kaurismaki με τίτλο Leningrad Cowboys Go America. Τότε, ο Kaurismaki περιέγραψε την ταινία του ως εξής: «My revenge on Mr. Stallone, who I think is an asshole».

Έπειτα, για την ιστορία, το Rocky franchise συνεχίστηκε με μια απαράδεκτη ταινία το 1990 κι άλλη μια απαράδεκτη ταινία το 2006, ενώ έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το Creed του 2015 για να ξαναδούμε κάτι που να θυμίσει το ουσιαστικό λαϊκό σινεμά του εξαιρετικού πρώτου Rocky από το 1976. Παράλληλα, ο Kaurismaki εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αγαπημένους Ευρωπαίους σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, φτιάχνοντας αριστουργήματα ειρωνικού ανθρωπισμού σαν το La Vie de Boheme, το Man Without A Past ή και τα πιο πρόσφατα Le Havre και The Other Side of Hope.

O Kaurismaki, απ’ όσο γνωρίζουμε, αναφέρθηκε έκτοτε άλλη μια φορά στον Sylvester Stallone. Μιλώντας για την προαναφερθείσα ταινία του, Leningrad Cowboys Go America, την χαρακτήρισε ως «την χειρότερη ταινία στην ιστορία του σινεμά, εκτός κι αν μετρήσουμε τις ταινίες του Stallone». Δείτε, λοιπόν, το Rocky VI του 1986 και συμφωνήστε μαζί μας πως είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες παρωδίες χολιγουντιανής ταινίας όλων των εποχών.

Best of internet