Quantcast

Εκατοντάδες φιλμ-κειμήλια από τις πρώτες μέρες του σινεμά έδωσε για free streaming η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό αρχείο του πλανήτη, με διαφορά

THE NERDSTREAM

18 Οκτωβρίου 2018

ΟΚ, αγαπητοί αναγνώστες κι αγαπητές αναγνώστριες, έχετε λιώσει στο binge-watching βλέποντας απανωτά 2 σεζόν Stranger Things, 3 σεζόν Breaking Bad ή 5 σεζόν The Wire – για να μην αναφερθούμε καν στο ότι πάλι λιώνετε με Φιλαράκια στο Netflix σαν να έχουμε 2001. Είναι καλό πράγμα το streaming, κι είναι ακόμα καλύτερο όταν είναι τζάμπα. Ε, τώρα, χωρίς πλάκα, ετοιμαστείτε να λιώσετε με φιλμάκια του 1890.

Υπάρχει λοιπόν η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του πλανήτη. Εκεί είναι που υπάρχει, επίσης, και το μεγαλύτερο κινηματογραφικό αρχείο στον κόσμο – τμήμα του οποίου είναι και το  National Film Registry που ασχολείται με την μεγάααλη λίστα αμερικάνικων φιλμ που αξίζει να συντηρηθούν σαν μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς, ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου.

Εδώ και κάμποσο καιρό, η Βιβλιοθήκη έχει βάλει μπρος την διαδικασία ψηφιοποίησης του αρχειακού θησαυρού της, και τις προηγούμενες μέρες παρουσίασε το πρώτο της ανοιχτό online πρότζεκτ. Ο τίτλος του είναι National Screening Room και περιλαμβάνει εκατοντάδες φιλμ, τόσο μυθοπλασία όσο και μη, από το 1890 μέχρι το 1999. Το πρότζεκτ ανέβηκε online με σχεδόν 300 τίτλους, ενώ ανακοινώθηκε πως θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα με νέο και μπόλικο υλικό.

Προς το παρόν, στην σελίδα του National Screening Room μπορείτε να βρείτε πράγματα όπως το θρυλικό western The Great Train Robbery του 1903:

Κάποιες από τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους του D.W. Griffith από τις αρχές του αιώνα:

Σπάνιο υλικό με θρυλικές φιγούρες σαν τον Frank Sinatra:

Εξαιρετικά νουάρ ξεχασμένα από τον χρόνο, όπως το The Hitch-Hiker της Ida Lupino:

Ή καλτίλες με οδηγίες επιβίωσης σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου:

Best of internet