Quantcast

Αυτή η πολωνική εκδοχή του Black Mirror είναι άλλη μια απόδειξη πως το internet δεν θα στερέψει ποτέ

Κι αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, έχουν περάσει λίγο-πολύ 3 μήνες από τότε που είδαμε την 4η σεζόν του Black Mirror, δηλαδή της αγαπημένης μας τεχνο-δυστοπικής τηλεοπτικής σειράς του Charlie Brooker που όσο περνάν τα χρόνια γίνεται όλο και καλύτερη. Έκτοτε, έχουμε βρει διάφορους τρόπους να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το Black Mirror. Αρχικά, σας ζητήσαμε να ψηφίσετε το καλύτερο επεισόδιο της σειράς και χαρήκαμε πολύ που αυτό ήταν το San Junipero. Έπειτα, ανακαλύψαμε ότι ο Brooker είπε να γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με ένα app που προέβλεπε με ακρίβεια πότε πρόκειται να χωρίσουμε. Τέλος, περίπου πριν από ένα μήνα έσκασαν τα χαρμόσυνα νέα πως η σειρά ανανεώθηκε για 5η σεζόν στο Netflix – χωρίς, όμως, περαιτέρω πληροφορίες για το πότε πρόκειται να φτάσει στις οθόνες μας.

Τώρα, όμως, το πράγμα ανέβηκε σε άλλο επίπεδο – κι οι Black Mirror χαρμάνες μας ενδέχεται να καταπραϋνθούν λιγάκι. Υπάρχει, λοιπόν, μια πολωνική εκδοχή του Black Mirror με 4 επεισόδια (διάρκειας από 8 έως 21 λεπτά) που είναι διαθέσιμα για streaming στο YouTube. Πώς φτάσαμε μέχρι εκεί; Αυτό είναι ένα εύστοχο ερώτημα, αγαπητές φίλες και φίλοι. Πέρυσι το Netflix της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης απηύθυνε ένα κάλεσμα σε μερικούς Πολωνούς YouTubers ώστε να ετοιμάσουν 4 ταινιάκια μικρού μήκους εμπνευσμένα από την ατμόσφαιρα και το ύφος του Black Mirror. Και, κάπως έτσι, προέκυψε το Czarne Lusterkoτο οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Little Black Mirror» προκειμένου να διαφοροποιείται από την αυθεντική σειρά του Brooker που κυκλοφόρησε στο πολωνικό Netflix ως Czarne Lustro.

Το πρώτο επεισόδιο αυτής της ιδιότυπης ανθολογίας είναι το The Breakup του Krzysztof Gonciarz, ενός ταξιδιωτικού vlogger που εστιάζει στο πώς το διαδικτυακό content έχει την δυνατότητα να μανιπουλάρει τις ζωές των ανθρώπων:

Το δεύτερο είναι το The Sum of Happiness, το οποίο ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο κωμικός Martin Stankiewicz, επιλέγοντας να επεξεργαστεί σατιρικά την δημοτικότητα των apps ευεξίας:

Το τρίτο είναι το 69.90, μια αλληγορία για την μοναξιά του video-gaming μεγάλων αποστάσεων, το οποίο ετοίμασε το science κανάλι emce kwadrat:

Τέλος, το τέταρτο επεισόδιο είναι το 1% του σατιρικού καναλιού G.F. Darwin, όπου οι δημιουργοί υιοθετούν μια βιοηθική ματιά στα ζητήματα της μαιευτικής τεχνολογίας.

Μπορεί όλα μαζί να μην ξεπερνάνε ούτε καν την μία ώρα τηλεοπτικού χρόνου, αλλά απ’ το τίποτα καλύτερα είναι – δεν είναι;

 

Best of internet