Quantcast

Πέθανε η Αμερικανίδα συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ούρσουλα Λε Γκεν

Πολυγραφότατη και εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας φεύγει στα 88

Χρήστος Πρόεδρος

24 Ιανουαρίου 2018

Μια μεγάλη μορφή της λογοτεχνίας και μια από τις πρώτες γυναίκες που διέπρεψαν στον ανδροκρατούμενο τομέα της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, η Αμερικανίδα λογοτέχνις Ούσουλα Λε Γκεν πέθανε σε ηλικία 88 ετών, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά της μέσω twitter.

H Λε Γκεν έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων δοκίμια, ποιήματα και παιδικά βιβλία, όμως το ανεξίτηλο σημάδι της το άφησε μέσω της προσφοράς της στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, όπου αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες δημιουργούς. Το κοινωνικό φύλο, ο σεξισμός, ο φεμινισμός, η πολιτιστική αποξένωση, οι κοινωνικές δομές, ήταν στο επίκεντρο των προβληματισμών της, ενώ το έργο της αποτελεί συγχρόνως κοινωνικοπολιτικό σχόλιο.

Ο Στίβεν Κινγκ ευχήθηκε στη ΛεΓκέν «καλό κατευόδιο στον Γαλαξία», χαρακτηρίζοντας τη Λε Γκεν ως μια εκ «των σπουδαιότερων» και όχι απλώς μιας συγγραφέας έργων επιστημονικής φανταασίας:

Η Λε Γκεν γεννήθηκε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας στις 21 Οκτωβρίου 1929 και ενδιαφέρθηκε από πολύ νωρίς για την επιστημονική φαντασία, αλλά αποφάσισε να πάψει να ασχολείται στην εφηβεία της, αφού θεώρησε το είδος υπερβολικά ανδροκρατικό και γεμάτο στερεότυπα. Μετά από σπουδές στην ανθρωπολογία σε Νέα Υόρκη και στο Παρίσι, η Ούρσουλα Λε Γκεν αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά συστηματικά με τη συγγραφή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 αποφάσισε να επιστρέψει πάλι στη συγγραφή επιστημονικής φαντασίας, όταν δημοσίευσε και το βιβλίο της «Το Αριστερό Χέρι του Σκότους».  Συνολικά, έγραψε είκοσι μυθιστορήματα που εξερευνούν την ανθρώπινη φύση, τοποθετώντας τον άνθρωπο σε διαφορετικές καταστάσεις και σε διάφορα σύμπαντα. Στη σειρά μυθιστορημάτων της για το «Επος της Γαιοθάλασσας», που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του κακού, κάνοντας πολλούς να λένε στους φανς του Χάρυ Πόττερ «ο μπαμπάς σας».

«Μιλάω για τους θεούς, είμαι άθεη. Αλλά είμαι και καλλιτέχνης επίσης και επομένως, είμαι και «ψεύτρα». Να αμφισβητείτε όλα όσα λέω. Λέω την αλήθεια.»

Τα τελευταία χρόνια, το όνομά της είχε αναφερθεί αρκετές φορές στις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η συγγραφέας επέμενε να λέει ότι η επιστημονική φαντασία πρέπει να πάψει να θεωρείται ήσσον λογοτεχνικό είδος. Στα έργα της Λε Γκεν δίνεται μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανθρωπολογίας, οικολογίας και κοινωνιολογίας, καθώς και σε πολιτικά συστήματα. Συχνά χρησιμοποιούσε εξωγήινες κουλτούρες ώστε μέσα από τις αντιθέσεις να μεταφέρει μηνύματα και για την δική μας κοινωνία, όπως στο «Το αριστερό χέρι του σκότους», όπου εξερευνά ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας, σεξισμού μέσα από μια εξωγήινη φυλή ερμαφρόδιτων. Τα θέματα αυτά καθιστούν τη συγγραφέα ανάμεσα στις κορυφαίες εκπροσώπους της φεμινιστικής επιστημονικής φαντασίας.

Η Λε Γκεν ήταν ακόμη γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην Αμερικανική αριστερά, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε τοποθετηθεί σχετικά με τους νεολογισμούς περί «Alternative Truth» της συνεργάτιδας του Ντόναλντ Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ λέγοντας ότι:

«Εμείς, οι συγγραφείς έργων φαντασίας, εφευρίσκουμε πράγματα. Μπορεί να το αποκαλούμε αυτό εναλλακτική ιστορία, ή εναλλακτικά σύμπαντα, αλλά δεν διατεινόμαστε ότι τα αποκυήματα της φαντασίας μας είναι “εναλλακτικά γεγονότα”»

Best of internet